Bivše sklonište u Ivaniću postat će muzej ratne prošlosti

Lokalne vijesti

Staro ratno sklonište koje se nalazi pored srednje škole Ivana Šveara u Ivanić-Gradu uskoro bi moglo dobiti sasvim drugu namjenu. Brigu nad prostorom koje je tijekom rata služio kao sklonište trebao bi preuzeti ivanićgradski Muzej, a on bi dobio svoju kulturno povijesnu funkciju. Ideja je, naime, da se u njemu uredi spomen prostor na ratnu prošlost Ivanić-Grada.

Najave o tome ovih su dana pristigle iz Muzeja Ivanić Grada čiji su djelatnici obišli teren starog skloništa te izvijestili o prenamjeni tog prostora.

Sklonište je izgrađeno kako bi se ljudi, prvenstveno učenici mogli skloniti prilikom uzbuna i opasnosti u vrijeme rata. No, kako je sklonište izgubilo svoju prvobitnu namjenu, ovaj interesantni prostor mogao bi se uskoro prenamijeniti. Prostor čine tri velike „cijevi“ u koje stane barem tri razreda učenika, no trenutno se koristi kao spremišni prostor-kažu iz Muzeja.

Pozvali su ovih dana i građane da se svojim idejama uključe u raspravu o prenamjeni i većina ih se, kažu, složila da bi prostor skloništa trebao dobiti kulturnu svrhu.

Prijedlog prenamjene skloništa već postoji. Ratno sklonište, čija je svrha bila pružanje utočišta tijekom ratnih opasnosti, postat će spomen na ratnu prošlost Ivanić-Grada. Naravno, ne u smislu veličanja rata, već pružanja znanja i boljeg razumijevanja naše zajedničke povijesti i svih događaja koji su oblikovali ovo mjesto i ljude u ono što su danas-istaknuli su iz Muzeja.

Još od doba turskih osvajanja Ivanić je imao važnu obrambenu ulogu. Grad i njegovi stanovnici preživjeli su brojne sukobe i na kraju ostali još složniji, kao zajednica, stoga je i namjera je Grada Ivanić-Grada, a i Muzeja Ivanić-Grada prezentirati njihovu povijest na dostojanstven i upečatljiv način.

Iz Ivanić Grada tvrde kako će na ovaj način pokazati da vrednuju svoju prošlost iz koje svi zajedno možemo učiti – za budućnost.

Prethodni članakSljedeći članak

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja označena su s *