Grad Sveta Nedelja prvi u Hrvatskoj i među prvima u svijetu uvodi plaćanje javnih usluga kriptovalutama

Lokalne vijesti

Grad Sveta Nedelja uvodi uslugu procesiranja kriptovalute pri plaćanjima javnih usluga gradu Sveta Nedelja.

Tom su prilikom gradonačelnik Svete Nedelje Dario Zurovec i direktor tvrtke Electrocoin d.o.o. Nikola Škorić potpisali 26. lipnja u Ugovor o procesiranju kriptovaluta.

Gradonačelnik Dario Zurovec istaknuo je kako je ulaganje u tehnologiju jedini način napretka: „Naša je vizija biti grad za pametno poslovanje i ugodan život, pratimo korak s vremenom, a često volimo biti i predvodnici promjena. Drago mi je što smo među prvim gradovima u svijetu koji uvode ovakav način plaćanja. U Svetoj Nedelji postoje poduzeća koja koriste kriptovalute, poput Greyp Bikes Mate Rimca, koja će na taj način moći platiti komunalnu naknadu. Uvođenjem ovakvih usluga šaljemo poruku da smo okrenuti budućnosti i spremni diktirati tempo promjena.“

Tvrtka Electrocoin d.o.o.vršit će uslugu procesiranja kriptovalute priplaćanjima javnih usluga gradu Sveta Nedelja. Procesiranje znači konverziju kriptovalute u HRK prema važećem tečaju u trenutku izvršenja usluge, a vršit će se preko platforme za procesiranje plaćanja u kriptovalutamaPayCek tvrtke Electrocoin.

Svoje zadovoljstvo sklopljenim partnerstvom nije skrivao ni direktor tvrtke Electrocoin d.o.o. Nikola Škorić:„Ovo možda nije nasušna potreba za građane Svete Nedelje, no svakako je pokazatelj vizije gradskog vodstva.Ovakav način plaćanja koriste još dvije države u SAD-u, dva grada u Kanadi i jedan u Švicarskoj, tako da je grad Sveta Nedelja svakako jedan od pionira promjena.“

Sam proces plaćanja traje desetak sekundi, a to je demonstrirano i na konferenciji za medije, kada je putem aplikacije PayCek uplaćena i donacija SOS Dječjem selu Hrvatska.„U početku ne očekujemo veliki odaziv korisnika, no s vremenom će se pokazati prednosti ove usluge, koja s punim radom kreće na jesen. Moramo naglasiti da se grad Sveta Nedelja u ovom slučaju ne izlaže tečajnom riziku, jer se na kraju svake transakcije na našem računu nalaze sredstva u kunama“,pojasnio je zamjenik gradonačelnika Davor Nađi.

U posljednje tri godine Sveta Nedelja je provela najveće porezno rasterećenje, uvela najbolje softvere za transparentnost čime je postala i najtransparentniji grad, dvije godine za redom je proglašena najboljim gradom za gospodarstvo te je prva u RH uvela fiksni i varijabilni dio plaće za gradsku upravu temeljem ocjena građana. Pokrenuli su savjetodavni e-referendum, otvoreni GIS sustav i Registar javne nabave, te aplikaciju za praćenje sredstava za sport i vatrogastvo SOM Sport te su tako uveli potpunu transparentnost financija.Ovo je još jedna od niza mjera za digitalizaciju lokalne uprave.

Prethodni članakSljedeći članak

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja označena su s *