Jubilej “Hidrospoja”

Lokalne vijesti

Photo by: OKZ

Na svečan način obilježen je jubilej obrta u obitelji Sohora u Vrbovcu, 50 godina „Hidrospoja“ i 25 godina motela „Marina“.

Svečanosti su bili nazočni:u ime Zagrebačke županije i župana mr. Stjepana Kožića, pročelnik za gospodarstvo Zagrebačke županije Damir Fašaić, Mirza Šabić, predsjednik Obrtničke komore Zagreb, Denis Kralj, gradonačelnik grada Vrbovca, Ivan Leščić, predsjednik Udruženja obrtnika grada Vrbovca. Ovoj svečanosti bili su nazočni i mnogobrojni poslovni partneri i prijatelji obitelji Zlatka i Ljubice Sohore te njihovog sina Zdravka i snahe Ivane. 

Sve je počelo 1972. kada se Zlatko Sohora upustio u samostalnu djelatnost smjestivši obrt u unajmljeni prostor drvene kuće. Postupno je zapošljavao radnike, rabljene strojeve kupovao u Njemačkoj i širio proizvodnju. Nakon požara (1978.) trebalo se poput feniksa izdići iz pepela. Tako je i bilo. Udružili su se prijatelji, pomogli u ponovnom pokretanju obrta i nabavi strojeva. Novi proizvodni pogon izgrađen je 1981., na današnjoj lokaciji. Zahvaljujući entuzijazmu i volji Sohore, uz obiteljsku podršku, Hidrospoj, obrt za proizvodnju i prodaju hidrauličnih cilindara i instalacija nezaustavno se počeo razvijati i širiti tržište. Uspješnost poslovanja pridonijela je i povećanju broja zaposlenih. Tako danas sigurnu egzistenciju svojim obiteljima osigurava 23 djelatnika u Hidrospoju i Prenoćištu „Marina“

Ubrzo je obrt postao, u pravom smislu riječi, obiteljski budući da je već od rane dobi sin Zdravko pokazao zanimanje za ovu granu djelatnosti i njoj se u potpunosti posvetio nakon završetka školovanja te nakon Zlatkova odlaska u mirovinu preuzeo vođenje obrta.

Tradicija obiteljskog posla nastavlja se otvaranjem Prenoćišta „Marina“ 1998. koji je ušao u 25 godinu postojanja i sastavni je dio obrta „Hidrospoja“. Njega i danas nakon odlaska u mirovinu neumorno i s puno ljubavi vodi Ljubica Sohora. 

Zadovoljstvo velikih kupaca količinom i cijenom proizvoda, istodobno ispunjavanje zahtjeva malih gospodarstava i obrta  – misija je kojoj je „Hidrospoj“ posvećen od samih početaka. Te smjernice potvrđuje nova proizvodna hala i stalno ulaganje u strojni park.

Stoga je i odlika obrta Hidrospoj veliko i dugogodišnje iskustvo, kontinuirano ulaganje u inovacije, modernizaciju i nove tehnologije što mu omogućuje jednu od vodećih pozicija na tržištu

Kvalitetu rada i profesionalnost prepoznali su Zagrebačka županija, Grad Vrbovec, Hrvatska obrtnička komora i Obrtnička komora Zagreb, Udruženje obrtnika Vrbovec, koji uvijek podržavaju sve projekte. Za svoj su rad primili brojne nagrade, među kojima Zlatko i Zdravko ponosno čuvaju godišnju nagradu Grada Vrbovca. 

Zdravko Sohora dobio je priznanje i statuu za dugogodišnji rad i postignute rezultate u obrtu i doprinosu razvoju obrtničkog komorskog sustava.

O dugoj tradiciji govori i podatak kako je jedan djelatnik otišao u mirovinu nakon 42 godine neprekinuta rada,a potom i dvoje djelatnika s 36 i 38 godina. Odlazit će radnici u mirovinu, dolaziti novi, stručni, mladi kadar jer zanimanje i nastavni programi za ovu vrstu obrta postoje. Takao će i budući djelatnici omogućiti nove radne izazove i voditi u nove obljetnice.

Piše Dragan Vicković 

Prethodni članakSljedeći članak