Krapinsko-zagorska županija bilježi rast novozaposlenih – Vetropack Straža najbolja velika tvrtka

Lokalne vijesti

Prema osnovnim makroekonomskim pokazateljima i trenutno dostupnim podacima, broj poduzetnika, kao i broj zaposlenih u Krapinsko – zagorskoj županiji, neprestano je rastao od 2015. pa sve do 2019. godine. O uspjehu govori i činjenica da se među tisuću najboljih u Hrvatskoj svake godine nalazi sve veći broj onih tvrtki koje djeluju upravo u ovoj županiji, a ove godine ih je više od 20. Mnoge od njih ponose se činjenicom da zapošljavaju većinu stanovnika svog kraja, smanjujući tako i stopu nezaposlenosti. Prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje broj zaposlenih u Krapinsko-zagorskoj županiji je na dan 30.11.2020. iznosio 38.441, što je za 264 više nego protekle godine u isto vrijeme.

Jučer, 21. prosinca 2020. u prostorijama HGK ŽK Krapina održala se dodjela nagrada „Zlatna kuna 2020.“ HGK ŽK Krapina, prilikom koje su župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar i predsjednik ŽK Krapina Josip Grilec uručili plakete najuspješnijim tvrtkama u Krapinsko-zagorskoj županiji u protekloj godini.

160 godina tradicije i milijardu prodanih staklenki

Plaketu „Zlatna kuna za najuspješnije veliko trgovačko društvo“ dobila je tvrtka Vetropack Straža tvornica stakla d.d. iz Huma na Sutli, najveći proizvođač staklene ambalaže u ovom dijelu Europe. Tvornica je utemeljena 1860. godine, a od 1996. posluje u sklopu švicarske Vetropack grupe. U tvornici radi 648 zaposlenika koji su u prošloj godini proizveli 266 tisuća tona ambalažnog stakla, a samo u 2020. prodano je preko milijardu boca i staklenki, od čega je gotovo 73% plasirano na izvozna tržišta. U Vetropack Straži upravo se završava remont staklarske peći kojem su prethodili i opsežni infrastrukturnih radovi. Riječ je o najvećoj i najkompleksnijoj investiciji u povijesti Straže, čijom će realizacijom tvornica osnažiti svoju konkurentnost na tržištu.

Direktor i član Uprave Tihomir Premužak kao primarni razlog za uspjeh svoje tvrtke ističe zaposlenike: „U godini u kojoj slavimo 160 godina ovo priznanje nam je najveći poklon. 2019. godina je bila jedna od najuspješnijih u našoj povijesti, a ovo nam je jedna od najtežih, no pozivam sve na optimizam. U 2020. godinu poduzeće je ušlo spremno nadmašiti ili barem ponoviti prijašnju rekordnu godinu. No, u proljetnim mjesecima je, zbog mjera vezanih uz
COVID-19, prodaja staklene ambalaže drastično pala. Srećom, plasman naših proizvoda tijekom ljetne sezone bio je iznad očekivanja čime smo donekle nadoknadili pad prodaje iz prvog dijela godine. Unatoč otežanim uvjetima poslovanja, poduzeće će poslovnu godinu završiti s održivim rezultatom.“
Vetropack Straža isporučuje svoje proizvode na domaće tržište i u sve države regije, a preko sestrinskih staklana i u druge europske zemlje. Poduzeće posluje prema načelima društveno odgovornog poslovanja, vodi se briga o zaposlenicima, poslovnim partnerima, okolišu, zajednici.

Za uspješno poslovanje u 2019. dobili su i Zlatni ključ za najboljeg izvoznika u Srbiju te Zlatni ključ za najbolje veliko poduzeće u Hrvatskoj. Ove su nagrade stražarcima dodatna motivacija za prevladavanje ovih teških vremena i ostvarenje dobrog poslovanja u 2021.

Zapošljavaju unatoč krizi
Jedna od tvrtki, Rusan-Mikron d.o.o. iz Marije Bistrice, dobitnik je nagrade već drugu godinu zaredom, a ove su godine zaposlili i nekoliko novih ljudi. Direktor tvrtke Ivan Rusan isprva je bio iznenađen priznanjem, no podatak kako im je, unatoč krizi, ovo bila najuspješnije godina poslovanja dosad, govori mnogo: „Uz naporan rad i dobre odluke menadžmenta uspjeli smo proširiti poslovni prostor i zaposliti sedmero novih ljudi. Bila je ovo turbulentna godina, ali na kraju će za nas ovo biti uspješna godina, čak bolja nego prošla.“ U 2019. godini Rusan-Mikron započeo je dogradnju proizvodnih, skladišnih i uredskih prostora ukupne površine 900 m2, koje je uspješno završeno isključivo vlastitim sredstvima. Novi prostori u potpunosti su u funkciji od prosinca ove godine, a unatoč trenutnoj krizi, u ovoj je tvrtki prisutan trend rasta proizvodnje i povećanja broja zaposlenih, uz istovremeno proširenje strojnog parka.

Izvoz u više od 60 zemalja svijeta

No, nisu oni jedini čiji uspjeh se ponavlja iz godine u godinu. Najuspješnijim srednjim trgovačkim društvom proglašena je Prostoria d.o.o. iz Svetog Križa Začretja. Prostoria je primjer izgradnje uspješnog poslovanja i identiteta domaće tvrtke koja proizvodi vrhunski dizajnirani namještaj. Povjerenje svojih kupaca i suradnika stekla je u niši dizajn-brendova, najzahtjevnijem
međunarodnom tržišnom segmentu namještaja, a njezin osnivač i vlasnik Tomislav Knezović, svoj je profesionalni život posvetio industriji namještaja punih 27 godina.

„Polako smo tijekom ovih 9 i pol godina okupili vrhunski tim od preko 200 ljudi, pun samopouzdanja, energije i entuzijazma. Izrasli smo kao dio ove lokalne zajednice koja nam je na svim razinama, od županije do općine, bila profesionalna podrška od samog osnutka do danas, omogućivši nam da nesmetano radimo na svojem razvoju. Čak oko 95% djelatnika u našoj tvornici u Sv. Križ Začretju čine stanovnici Krapinsko – zagorske županije koji svojim
znanjem i vještinama doprinose kvaliteti Prostorijinog namještaja, koji se izvozi u preko 60 zemalja diljem svijeta.“ izjavio je Tomislav Knezović, kojem je ovo treća osvojena Zlatna kuna. Disperzija rizika im je, kažu, velika – u 2019. godini su poslovi opremanja bili u velikom porastu, dok je u 2020. godini opremanje javnih prostora smanjeno na minimum. S druge strane, ljudi su
više važnosti posvetili opremanju vlastitog doma, tako da su s rezidencijalnim segmentom namještaja zabilježili rast kako u Hrvatskoj, tako i kada je u pitanju izvoz.

Recept za uspjeh – inovacija, marketing i podrška lokalnih vlasti

Lista nominacija za „Zlatnu kunu“ temeljila se na izračunu financijskih rezultata poslovanja poduzetnika u 2019. godini. Primjereno se vrednuje i ukupni poslovni imidž trgovačkih društava, njihov utjecaj na razvoj djelatnosti kojoj pripadaju, kao i doprinos razvoju županijskog, odnosno hrvatskog gospodarstva u cjelini.

„Samo kvaliteta proizvoda i usluge koju naši gospodarstvenici nude su garancija da se dočeka dugogodišnja tradicija. Zahvaljujući našim poduzetnicima Krapinsko – zagorska županija bilježi rast novozaposlenih, a od prihoda koje je donijelo naše gospodarstvo realiziramo nove projekte važne za županiju. Broj nezaposlenih je ostao isti unatoč krizi, a brojka je to koja pokazuje ogroman uspjeh i zbog koje smo uspjeli realizirati sve projekte koje smo planirali u ovoj godini.“ istaknuo je župan Krapinsko-zagorski Željko Kolar.

Dobitnici ovogodišnjih plaketa i priznanja su tvrtke koje su se pokazale uspješne, kako u Hrvatskoj, tako i na europskim i svjetskim tržištima. Samo brendiranje ovih poduzeća doprinosi pozitivnom imidžu Krapinsko-zagorske županije, kao i ugledu gospodarstva Hrvatske.

„2019. godina je jedna od najboljih otkad postoji ŽK Krapina. Iako su bila predviđanja da će 2020. biti još bolja, dogodila se trenutna situacija na koju nismo mogli utjecati. Zahvaljujući naporima koji su uloženi, vjerujemo da ćemo godinu privesti kraju s manjim padom, koji će biti manji od hrvatskog prosjeka, te ćemo na kraju biti otprilike na nivou 2018. godine i smatramo da
je to odlično.“ osvrnuo se na trenutno stanje predsjednik ŽK Krapina Josip Grilec.

Prethodni članakSljedeći članak

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja označena su s *