Mala općina s velikim investicijama – Dubrava nudi brojne mogućnosti za gospodarski razvoj i kvalitetan život

dubrava

Općina Dubrava u Zagrebačkoj županiji broji nešto manje od 5.500 stanovnika u 27 naselja  gdje se iz dana u dan nastoji podići kvaliteta života. Brojni projekti dio su brige za mještane, a predanim radom općinski proračun podignut je sa 7,9 na gotovo 25 milijuna kuna u samo dvije godine.

Na području općine Dubrava posluju uglavnom male tvrtke, obrtnici, poljoprivredna gospodarstva, a u najvećem broju ima malih seoskih obiteljskih gospodarstava. Ukupno je registrirano 40 poslovnih subjekata u kojima je zaposleno oko 700 radnika. Najveće tvrtke na području općine koje zapošljavaju oko 70 posto od ukupnog broja zaposlenih su Sablić d.o.o., Mlinoprom i Poljostroj.

Uspješni poljoprivrednici

Općina raspolaže sa 448,88 ha poljoprivrednog zemljišta i 16 ha ribnjaka, a poljoprivredom se bavi ?? gospodarstava. U sektoru stočarstva i ratarstva značajni su proizvođači OPG Danijel Horvatić sa 150 goveda i proizvodnjom genetskog materijala, te OPG Emina Burek čije krave daju 8.000 litara mlijeka godišnje, a stado od 200 krava na suvremenoj farmi proizvede 3.5000 litara mlijeka dnevno. Oba OPG-a nose vrijedne nagrade sa brojnih natjecanja i izložbi, kao i naslov Zlata vrijednih OPG-a istoimenog projekta Ministarstva poljoprivrede i Večernjeg lista.

Brojna poljoprivredna gospodarstva u općini mogu se pohvaliti iznimnim rezultatima. Jedno od takvih je i najstarije ekološko imaju u Hrvatsko Zrno eko imanje. S tradicijom od 1988. godine, imanje je prvo u Hrvatsko dobilo EKO-OSCAR za zaštitu okoliša u poljoprivredi i šumarstvu. Od 2002. godine u sustavu su kontrole ekološke proizvodnje i upisani u Upisnik ekoloških proizvođača. Na 20 ha površina uzgajaju žitarice, voće, povrće te ostale poljoprivredne eko-kulture za sirovinu za pripremu više od 130 proizvoda. Direktor imanja David Pejić studirao je filozofiju i film u Americi i Velikoj Britaniji i onda se po povratku u Hrvatsku okrenuo sasvim drugoj karijeri. Uvidjevši potencijale ekološke poljoprivrede, odlučio se baviti uzgojem i preradom ekološke hrane u kojoj vidi sigurnu budućnost.

Imanje je moguće posjetiti, razgledati te saznati sve o osnovnim načelima ekološke poljoprivrede i kupiti njihove proizvode. U ponudi imaju svježe voće i povrće, zimnice, beskvasni kruh, kolače, sendviče i savijačei te mnoge druge sezonske ekološke proizvode. U svom Zrno bio bistrou u Zagrebu nude jela s ekološkim namirnicama sa svog imanja.

Europska sredstva za velike investicije

„Unazad tri godine, općina je uložila značajna sredstva u razvoj i obnovu. Ukupno?? kn pretočeno je u infrastrukturne projekte, školstvo, zdravstvo, kulturu, sport te za socijalnu skrb. Povlačenjem sredstava iz EU fondova napravljeni su brojni projekti koji su poboljšali svakodnevicu i doprinijeli obnovi“, rekao je načelnik općine Tomislav Okroša.

Sredstvima iz EU fondova u iznosu od ?? EUR energetski je obnovljen Društveni dom u Novoj Kapeli i Osnovna škola Dubrava, izgradio se Kulturni centar Dubrava te se obnovila općinska zgrada, a u tijeku je izgradnja reciklažnog dvorišta i izgradnja šumskih prometnica u Paruževcu.ima li još projekta – napravljenih ili u tijekuZnačajan projekt za sve stanovnike je i modernizacija javne rasvjete Newlight vrijedan ?? kn kojim je izmijenjeno 1.200 rasvjetnih tijela LED rasvjetom na području cijele općine, u svih 27 naselja. „Ugovorom na 10 godina sa Regionalnom energetskom agencijom sjeverozapadne Hrvatske smanjiti će se troškovi rasvjete za 50%, dugoročno je osigurana moderna i štedljiva javna rasvjeta te se poboljšala vidljivost i sigurnost na cestama što su neke od brojnih koristi pametnog upravljanja općinom“, naglasio je Okroša. Najveći projekt od 50 milijunakuna odnosi se na „Regionalni vodoopskrbni sustav Zagrebačke županije – Zagreb istok“ kojim će se izgraditi 53 km duga vodoopskrbna mreža na području općine. Uz dodatna ulaganja Hrvatskih voda u samom naselju, ovo će biti najznačajniji infrastrukturni projekt do sada. „Danas u 21. stoljeću, nedopustivo je da neka naselja nemaju razvijenu vodoopskrbnu mrežu i da kućanstva još uvijek nemaju vodni priključak. Uključeni smo u ovaj veliki županijski projekt koji će povećanje povezanost, smanjiti gubitaka te povećati pouzdanosti u učinkovitost sustava javne vodoopskrbe“, naglašava Okroša.

Pametnim poslovanjem do uspješnog razvoja

Općina intenzivno radi na otvaranju novih prilika za zapošljavanje pa tako provodi projekt „Zaželi – program zapošljavanja žena“ iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali preko kojeg je zaposleno osam žena, a kroz projekt izgradnje nove životne zajednice za odrasle osobe s autizmom vrijednog 8,5 milijuna kuna zaposlit će se 10 do 15 lokalnih osoba.Ovo je područje poznato po dugogodišnjoj tradiciji skrbi kako putem udomljavanja tako i brigom za starije i nemoćne te je na području općine na ove načine smješteno gotovo 1.000 osoba.

Dobrom suradnjom sa Zagrebačkom županijom, resornim ministarstvima i agencijama te samim pametnim poslovanjem unutar općine svake se godine podiže stepenica razvoja. Novo nogometno igralište, obnova Doma umirovljenika te planovi za izgradnju POS-ovih stanova, uvođenje hot spot točaka s besplatnim Internetom na javnim mjestima samo su neki od primjera dobrog planiranja i vizije budućnosti male, ali kvalitetne općine.

Zbog idealnih prirodnih uvjeta, očuvanog okoliša te relativno dobre prometne povezanosti i blizine Zagreba, gospodarski ciljevi općine u narednom razdoblju su ubrzani razvoj lovnog, ribolovnog i seoskog turizma te formiranje malih industrijskih i uslužnih pogona na području industrijske zone. Doseljavanje desetak obitelji iz Velike Britanije, Irske, Francuske i drugih stranih zemalja dovoljno govori o činjenici da je općina idealno mjesto za staložen život.„Planiramo daljnji razvitak Dubrave i iskorištavanje svih njenih potencijala kako bi se stanovnicima osigurali uvjeti za bolju budućnost. Želimo privući nove investitore, graditi gospodarstvo i turizam, te općinu stvoriti još poželjnijim mjestom za život kako bi privukli mlade za ostanak i preseljenje iz većih gradova“, kaže Okroša.

Stoga će Općina zajedno sa stanovnicima zajedno surađivati na unapređenju Dubrave i svih njenih sela kako bi stvorili što bolje i kvalitetnije mjesto za život.

 

Sljedeći članak

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja označena su s *