Po prvi put u Hrvatskoj građani sudjeluju u kreiranju proračuna

Lokalne vijesti

Grad Sveta Nedelja uveo prvu web platformu koja njihovim građanima pruža potpuni uvid u cjelokupno funkcioniranje gradske uprave.

Kako bi se unaprijedilo poslovanje, olakšali postupci i povećala uloga građana u donošenju javnih odluka, potrebna je učinkovita digitalizacija, čiji je proces u Hrvatskoj nedovoljno učinkovit. „Proces digitalne transformacije potrebno je provoditi brže i efikasnije. Među prvim smo gradovima koji su počeli s uvođenju novih strategija transparentnosti i provođenju digitalnih tehnologija u cilju otvorenosti gradske vlasti i uključivanja građana u njezine procese donošenja odluka“, kaže Dario Zurovec, gradonačelnik Svete Nedelje te dodaje: „Uvođenjem ove platforme zaokružujemo taj proces te naše poslovanje u potpunosti otvaramo našim stanovnicima, te poboljšavamo uvjete i stvaramo grad za kvalitetniji život.“

Lokalne vijesti

Izvor: Facebook galerija Dario Zurovec – gradonačelnik Grada Svete Nedelje

Građani žele znati kako njihova županija, grad ili općina troši sredstva, što planira raditi i graditi, kakve mogućnosti imaju za svoju djecu i razvoj obitelji, hoće li dobiti novi dom zdravlja i ostala brojna pitanja koja utječu na njihovu svakodnevicu ili životni standard. „Otvoreni grad“ je jedinstveno informatičko rješenje – web platforma koja građanima pruža niz elektroničkih usluga koje se odnose na informiranje ili komunikaciju s gradskim službama, te uvid u funkcioniranje grada. Otvorena je i jednostavna za pristup putem Interneta, te dostupna putem računala, tableta i smartfona. „Na ovaj način podižemo standard gradova na višu razinu. Zamislite samo kada bi svi gradovi, općine i županije digitalizirali svoje procese i da sve ovo možemo online bilo gdje u Hrvatskoj. Mnogo toga bi bilo drugačije“, naglašava Zurovec.

Svetonedeljska platforma obuhvaća cijeli set funkcionalnosti koje nadograđuju dosadašnji način poslovanja Grada, ali i podižu razinu kvalitete života građana. „Građani imaju uvid u sve gradske isplate prema pravnim subjektima, a mogu sudjelovati i u kreiranju gradskog proračuna. Također mogu provjeriti status svojeg predmeta koji su podnijeli Gradu u rješavanje, i to sve na brz i jednostavan način. Cjelokupno gradsko poslovanje je transparentno“, kaže Zurovec koji je iznimno ponosan što su ponovno među prvim gradovima koji su uveli ovaj servis.

Lokalne vijesti

Izvor: Službena stranica Grada Sveta Nedelja

Na platformu svaka jedinica lokalne uprave ili samouprave može uključiti različite sadržaje i servise ovisno o informacijama koje želi pružiti svojim građanima, a oni na jednom mjestu mogu pronaći sve što ih zanima. Jednim klikom, iz udobnosti svog doma ili ureda omogućeno je online poslovanje, uvid u status predmeta ili predlaganje za uvođenje promjena.  Platforma nudi:

  • SIG – Sustav informiranja građana: digitalni servis koji daje uvid u status obrade predmeta građana,
  • Financijske kartice: online servis koji građanima omogućava brzi uvid u financijsko stanje njihovih obaveza prema jedinici njihove lokalne samouprave,
  • Digitalni obrasci: servis koji omogućava unos obrazaca i pripadajućih privitaka u potpunosti digitalnim putem,
  • iProračun: moderno informatičko rješenje za prezentaciju gradskog proračuna,
  • mojProračun: omogućava građanima da svojim prijedlozima sudjeluju u sastavljanju gradskog proračuna,
  • iTransparentnost: transparentan uvid u poslovanje JLP(R)S. Pregled financijskog djelovanja te izdanih i zaprimljenih poslovnih dokumenata,
  • Otvoreni podaci: pristup javno dostupnim informacijama o JLP(R)S,
  • Otvoreni GIS: javno dostupan preglednik prostornih podataka jedinice lokalne samouprave na kojem građani mogu saznati sve relevantne podatke vezane za prostor i upravljanje njime,
  • iČelnik: moderna aplikacija koja čelnicima pruža brz i jednostavan uvid u financije i stanje proračuna svoje županije, grada ili općine.

Po pitanju sigurnosti njezinog korištenja, osim standardne prijave putem korisničkog imena i zaporke, ista se može provesti i putem Nacionalnog identifikacijskog i autentifikacijskog sustava (NIAS). Građani, mogu pristupiti uslugama koristeći iste vjerodajnice kao za pristup Osobnom korisničkom pretincu eGrađana.

Piše D.Š.

Prethodni članakSljedeći članak

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja označena su s *