Predsjednik hrvatskog sabora Gordan Jandroković otvorio kulturni centar Dubrava vrijedan 4,4 mil. kn

Lokalne vijesti

Općina Dubrava u Zagrebačkoj županiji broji 5.245 stanovnika u 27 naselja  gdje se iz dana u dan nastoji podići kvaliteta života. Brojni projekti dio su brige za mještane, a predanim radom općinski proračun podignut je sa 7,9 na gotovo 25 milijuna kuna u samo dvije godine.

Općina slavi svoj dan na datum 10. lipnja koji je ujedno i dan obilježavanja kršćanske svetice Svete Margarete, pa je tako ovo i dan istoimene Župe. U povodu ovogodišnje proslave u općini Dubrava se održalo polaganje vijenaca kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima i Sveta misa u Župnoj crkvi sv. Margarete.

Izgradnja Kulturnog centa bila je investicija kojom je Dubrava dobila jedinstveno mjesto okupljanja svih generacija mještana. U sklopu obilježavanja Dana općine Centar je svečano i otvoren uz sudjelovanje predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, predsjednika Županijske skupštine Zagrebačke županije Mate Čička, potpredsjednice Županijske skupštine Zagrebačke županije i načelnica općina Gradec Ljubice Ambrušec, ravnateljice Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju MatildeCopić, načelnika općine Tomislava Okroše sa suradnicima, gradonačelnika, načelnika i drugih suradnika i prijatelja općine.

Centar je izgrađen putem EU projekta i sufinanciran iz Programa ruralnog razvoja, Mjere 7.4.1. „Ulaganje u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu“ ukupne vrijednosti od 4.435.102,74 milijuna kuna, uz iznos potpore iz EU sredstava od 3.443.145,15 milijuna kuna.

Prilikom otvaranja predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković je rekao: „Ovaj Kulturni centar bitan je radi razvoja općine i svih potreba koje imaju stanovnici za novim sadržajima. Danas moramo slijediti trendove velikih gradova kako bi zadržali mlade, osigurali uvjete za njihov ostanak i držali korak sa razvijenim svijetom.“Dodao je kako je ovaj projekt sufinanciran EU sredstvima te je dokaz kako nam članstvo u EU donosi dobrobiti.  „Ponosan sam na općinu Dubrava zbog njezine bogate povijesti u izgradnji naše domovine koju moramo i dalje graditi čuvajući identitet, tradiciju i vrijednosti, ali isto tako odgovarajući na izazove 21. stoljeća“, rekao je Jandroković.

Načelnik općine Dubrava Tomislav Okrošanaglasio je kako će se prostorije Centra dati na korištenje udrugama iz područja kulture za potrebe njihovih sastanaka, radionica i događanja. „Iznimna mi je čast da na današnji dan imamo priliku otvoriti ovaj centar koji će biti od koristi svim stanovnicima šireg dubravskog područja. Ovo je velika investicija s kojom ćemo znati raspolagati. Danas je velik dan za Dubravu, kultura je oduvijek u njoj živa i ovdje će živjeti i dalje“, rekao je Okroša.

Projekt centra bio je rekonstrukcija (nadogradnja) postojeće građevine u Kulturni centar koji je prilagođen osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti s elementima pristupačnosti. U prizemlju je predviđena višenamjenska dvorana, čitaonica, dvorana za prezentacije i spremište, a na katu prostorije za društva i udruge. Projektom je planirano stvaranje dvaju novih radnih mjesta što je od iznimnog značaja za općinu.

Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća dodijeljena su priznanja i zahvalnice:

  • Darku Vučinovcu iz Bađinca za nesebično i jubilarno 100. dobrovoljno darivanje krvi,
  • Marijanu Kajfešu iz Dubrave za vrhunske sportske rezultate u streljaštvu na Svjetskom prvenstvu 2019. godine u Rusiji i finalu Svjetskog kupa u Dubravi,
  • Ivanu Boraku iz Vukšinaca za vrhunske sportske rezultate u streljaštvu na Svjetskom prvenstvu u Rusiji,
  • Stevi Jagaru iz Radulca za izuzetan doprinos i unapređenje vatrogastva na području općine Dubrava i
  • Zrinku Štefancu iz Nove Kapele kao članu i dugogodišnjem igraču te volonterskom djelatniku nogometnog kluba Croatia.

Općina Dubrava je 2019. godine donijela Odluku o sklapanju Sporazuma o prijateljstvu i suradnji s općinom Postira s otoka Brača. Sporazum su ovom prigodom potpisali načelnik općine Postira Siniša Marović i načelnik općine Dubrava Tomislav Okroša.

Općina nastoji djelovanjem uvijek biti u službi svojih građana, a odgovornim upravljanjem javnim dobrima te pravodobnim, objektivnim i transparentnim informiranjem i ostalim svojim aktivnostima radi na unapređenju kvalitete života i rada u nastojanju da Dubrava postane poželjno mjesto za rad i život.

 

Prethodni članakSljedeći članak

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja označena su s *