Raste li nova politička zvijezda zapadno od Zagreba?

Lokalne vijesti

Petra Škrobot je 33-godišnja doktorica znanosti koja predaje na Ekonomskom fakultetu i ima velike političke ambicije. Predsjednica je samoborskog ogranka mlade parlamentarne stranke FOKUS i za svoj grad želi pozitivne promjene. Upravo u ovom omiljenom izletištu Zagrepčana – Samoboru – odvija se neizvjesna politička borba za gradonačelničku fotelju.

Nakon tri uzastopna mandata, prošle je godine gradonačelnik Samobora Krešo Beljak objavio da se neće kandidirati na lokalnim izborima, već borbu prepušta svom nasljedniku, čelnom čovjeku HSS-a Samobor Željku Stanecu. Iako bi Stanec trebao suvereno osvojiti HSS-ovu gradsku utvrdu, prvi krug izbora pokazao je drugačiju sliku.

Lokalne vijesti

Naime, u samo tri mjeseca od osnivanja gradskog ogranka, FOKUS je postao prva stranka u Gradskom vijeću sa osam zastupnika. Tako će uz pet HSS-ovih, pet SDP-ovih, dva HDZ-ova i jednog nezavisnog biti nezaobilazan faktor donošenju gradskih odluka u iduće četiri godine. Izbori za gradonačelnika tek čekaju na svoj rasplet. Željko Stanec je u prvom krugu osvojio 43,32%, dok je Petra Škrobot u drugi krug ušla s 32,57% glasova. Iako na prvu ova razlika može djelovati kao velika, protukandidati iz prvog kruga redom daju svoju podršku Petri Škrobot.

Iako je na hrvatskoj političkoj sceni prisutna ekstremna polarizacija, na centru se pojavljuje prihvatljiva opcija, pogotovo za ideološki neopterećenu populaciju. Petra Škrobot ima sve osobine mlade i perspektivne političke liderice: obrazovana, razumije ključne probleme svoje zajednice, nudi rješenja i jasno ih komunicira.  Okružena je mladim, ambicioznim, obrazovanim i poduzetnim ljudima koji imaju energije, znanja i ideja.  Samobor je pokazao da je nastupilo vrijeme za promjene i da je spreman za nove ljude koje će te promjene provesti i u stvarnosti.

Lokalne vijesti

Ukoliko pobjedi, Škrobot će u susjedstvu imati i jedan jaki adut za međugradsku suradnju. Nakon što je suvereno osvojio drugi mandat za redom, u susjednoj Svetoj Nedelji Dario Zurovec sigurno je primjer da se zapadno od Zagreba stvara nova politička snaga koja bi mogla obilježiti političku budućnost, ne samo ovog dijela Zagrebačke županije, već i cijele Hrvatske.

Prethodni članakSljedeći članak

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja označena su s *