Uz investicije od 2,7 mil.kn Maslenica je sigurno i pristupačno mjesto za život

Lokalne vijesti

Investicijama vrijednim skoro 2,7 milijuna kuna Maslenica je sigurnije i pristupačnije mjesto za život.

Novo stubište za siguran silazak na plažu, novi nogostupi na prometnicama i nova rasvjeta dio su velikih infrastrukturnih projekata Općine Jasenice  za poboljšanje života stanovnika Maslenice. Program podrške brdsko-planinskim područjima koji provodi Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, ima za cilj pridonijeti održivom razvoju brdsko-planinskih područja u smislu poboljšanja dostupnosti lokalne infrastrukture i otklanjanja posljedica nastalih usred vremenskih nepogoda karakterističnih za brdsko-planinska područja. Program je koncipiran kao odgovor na razvojne prioritete lokalne razine i predstavlja podršku u  unaprjeđenju društvene, komunalne, socijalne i javne infrastrukture te pripremi infrastrukture kao preduvjeta za ulaganja i gospodarski oporavak te sanaciju šteta na infrastrukturnim građevinama nastalih uslijed vremenskih nepogoda karakterističnih za brdsko-planinsko područje.

„U sklopu ovog programa, aplicirali smo „Izgradnju stubišta kod utovarnog mosta u Maslenici“ te potpisali ugovor vrijedan više od 385 tisuća kuna“, kaže načelnik Općine Jasenice Martin Baričević. Samim projektom sanirane su štete nastalih uslijed vremenskih nepogoda karakterističnih za brdsko – planinsko područje. „Tako smo svim mještanima Općine olakšali siguran silazak na plažu u Maslenici koji prije nije bilo moguć. Sada imamo dodatnu lokaciju za rekreaciju u zagrljaju Novigradskog mora za sve  zainteresirane mještane, te smo spojili područje od utovarnog mosta s plažom, gotovo i s rivom u Maslenici“, naglašava Baričević i dodaje kako će ovo unapređenje infrastrukture direktno utjecati i na razvoj turizma. Radovi su obuhvaćali  pripremne radove, demontaže i rušenja, zemljane radove, betonsko i armirano – betonske radove, armiračke radove i bravarske radove, a predmetne radove izvodila je firma MONDO – KOP.

Osim olakšanog prilaska plaži, olakšano je i kretanje po mjestu. U sklopu Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske za 2020. godinu od strane Ministarstva unutarnjih poslova aplicirali su projekt Sanacije opasnih mjesta kroz pojačano održavanje lokalnih prometnica. „U Ulici Gojka Šuška nije bilo pješačke staze, dok je u Ulici Petra Zoranića, koja je ujedno i najprometnija ulica u naselju, postojala  pješačka staza samo s lijeve strane čime je izravno bila narušena sigurnost svih sudionika u prometu, a posebice pješaka i osoba s invaliditetom i smanjenom pokretljivošću“, ističe Baričević. Ugovorom o sanaciji opasnih mjesta vrijednim 1.451.390,63 kuna izgradile su se pješačke staze u Ulici Petra Zoranića na lokalnoj cesti L63067 dužine 927 m, te u Ulici Gojka Šuška na lokalnoj cesti L63159 dužine 498 m.  Dodatno je saniran i kolnik u Zoranićevoj u suradnji sa Županijskom upravom za ceste Zadarske županije radovima vrijedim 611.431,25 kn. „Zadovoljni smo jer smo pojačali sigurnost svih osoba – pješaka i vozača u prometu. Svakome je bitno da se može nesmetano kretati, da je siguran i da može prolaziti bez opasnosti, a poglavito kada se radi o djeci i invalidima“, naglašava Baričević. Investicija je zaokružena krajem prošle godine kada su zamijenjena i sva javna rasvjetna tijela, njih 129, za što je uloženo skoro 250 tisuća kuna. U daljnjem planu razvoja Općine nastaviti će se sa kapitalnim ulaganjima u cilju poboljšanja uvjeta i kvalitete života lokalne zajednice.

Prethodni članakSljedeći članak

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja označena su s *