12 osoba s teškoćama i invaliditetom dobilo zgradu za organizirano stanovanje

Lokalne vijesti

„Srce“ – Udruga djece s teškoćama u razvoju, osoba s invaliditetom i njihovih obitelji prijavila se na Poziv na dostavu projektnih prijedloga „Unapređivanje infrastrukture za pružanje socijalnih usluga u zajednici kao podrška procesu deinstitucionalizacije – druga faza“ sa projektom „Okruženje za samoostvarenje“ koji je uspješno provela.

Projektom se izgradila zgrada za organizirano stanovanje za 12 osoba s invaliditetom i prostora za društveno korisne aktivnosti, sa svrhom prevencije institucionalizacije te doprinosa razvoju mreže izvan institucijskih usluga i službe podrške u zajednici – Gradu Svetom Ivanu Zelini i okolnim gravitirajućim područjima.  Na jučerašnjoj završnoj konferenciji Đurđa Penava, predsjednica Udruge Srce izrazila je veliku sreću i zadovoljstvo izgradnjom zgrade. „Današnji dan uvelike će preoblikovati naše misije, vizije i vrijednosti. Prije punih 18 godina skupina entuzijasta imala je samo jedan cilj – da našoj djeci bude dobro i lijepo upravo ovdje gdje živimo. Uz sve naše aktivnosti, stalno osluškujući potrebe ljudi koji su nas okupili, otvorilo se pitanje što će biti sa članovima kada se za njih više nitko neće moći brinuti. I otuda ideja za ovaj projekt samostalnog života u zajednici uz podršku. On će iz temelja promijeniti živote svojim novim stanarima, a naša je zajednička odgovornost da ih učinimo barem približnima onakvim kakvima su imali ili još boljima.“

Gradonačelnik Grada Svetog Ivana Zeline Hrvoje Koščec istaknuo je kako je ponosan na sve koji su sudjelovali u ovom projektu. „Ovo je dokaz da se naš grad ističe i razlikuje od drugih gradova. U samom smo vrhu u odnosu prema osoba s teškoćama i invaliditetom. Ovo je Udruga koja nas savjetuje, vodi i ukazuje na probleme i s kojom zajedno nalazimo rješenja. Ovaj objekt dugi će niz godina služiti svojoj namjeni, a grad će uvijek biti ovdje za podršku i nadolazeće projekte.“

„Uz osam provedenih europskih projekata, ovaj je kruna rada Udruge Srce jer su njime prepoznali potrebe korisnika, omogućili samostalnije odlučivanje i življenje, roditeljima osigurali smireniju i sigurniju budućnost, a za društvo napravili veliki iskorak i napredak. Ni u jednom trenutku nismo dvojili odluku o svom partnerstvu i podršci. Ovo je velik povijesni dan i primjer koji će služiti svima u ostatku države. Želim da kroz budućnost putuju i dalje punim jedrima kojima su putovali i do sada u svom radu. Neka i dalje ostanu velika složna obitelj koja pokazuje da zna, hoće i može“, istaknula je Ksenija Čuljak, predstavnica Zagrebačke županije, pročelnica Upravnog odjela, za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje.

Suzana Diklić, viša savjetnica iz Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike istaknula je kako Ministarstvo prati rad Udruge kroz dugi niz godina i želi da se takva, uspješna i nastavi. „Ovaj projekt daje sigurnost kako korisnicima tako i njihovim roditeljima.“

Projekt vrijedan nešto više od 14 milijuna kuna se provodio prema Ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte financirane iz europskih strukturnih i investicijskih fondova u financijskom razdoblju 2014. – 2020. sklopljenih s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije, u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.–2020.“ iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Marija Dugac, voditeljica projekta kazala je kako su od početka sve svoje aktivnosti usmjerili na sve aspekte životnog okruženja kako bi promijenili svijest. „Ponosna sam što smo iskoristili sve prilike koje smo imali da bi život osobama s teškoćama i invaliditetom bio bolji i kvalitetniji. Od početka smo sudjelovali u aktivnostima prevencije institucionalizacije i podržavamo proces individualizacije. Cilj ovog projekta je da osobe s invaliditetom mogu živjeti ravnopravan život sa svima ostalima.  Prva dva stana za život su ovdje, i daju mogućnost izbora članovima i njihovim roditeljima za što kvalitetniji život u okruženju koje poznaju i s kojim dišu.“

Predsjednica Hrvatskog saveza udruga osoba s tjelesnim invaliditetom Jozefina Kranjčec zahvalila je cijelom projektnom timu na provedbi ovog vrijednog projekta te je istaknula osobnu i podršku Saveza u svim budućim projektima.

Zgrada ima dva potpuno opremljena stana, urede i zajedničke prostorije, a u prizemlju se nalazi radiona koja će služiti za radionice za izradu predmeta te učenicima srednje škole za praksu za zanimanje stolar.

„Ponosna sam što je ova udruga među prvima koja je imala strateški plan djelovanja i  imala viziju što će i kako raditi kroz cijelo svoje djelovanje. Danas, pod krovom, riješit će se mnoga pitanja koja muče velik broj obitelji. Ovo je najljepši primjer kako udruga brine o zajednici. Uz nove natječaje i zakonodavne promjene otvorit će se nove prilike za zaokruživanje ciklusa i omogućavanja boljitka osoba s potrebama“, rekla je predsjednica Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske Marica Mirić.

 „Ovo je udruga koja je riješila pitanje roditelja – Što će biti sa našom djecom kada nas ne bude.   Ovo je velika stvar koja daje jednake mogućnosti za sve. Svi roditelji sada znaju da imaju osiguranu budućnost za svoju djecu i to se ne može ničim mjeriti„, istaknula je predsjednica Hrvatskog saveza udruga OSIce Aleksandra Milković.

Opći cilj projekta je prevencija institucionalizacije kroz unaprjeđenje socijalne infrastrukture za organizirano stanovanje. Svrha je unaprjeđenje socijalne infrastrukture u smislu gradnje, uređenja i opremanja zgrade za organizirano stanovanje osoba s invaliditetom sa krajnjom svrhom provođenja procesa prevencije institucionalizacije.

 

 

Piše: WK

Prethodni članakSljedeći članak