17. Bučijada oborila sve rekorde

Sedamnaesto izdanje najveće i najposjećenije turističko-gospodarske i gastronomske manifestacije posvećenoj buči u Hrvatskoj otvorena je danas u Ivanić-Gradu.

U organizaciji Turističke zajednice Ivanić-Grada sa suorganizatorima i uz pokroviteljstvo Grada Ivanić-Grada, Zagrebačke županije, Turističke zajednice Zagrebačke županije i Hrvatske turističke zajednice u Ivanić-Gradu se održava 17. Bučijada i 7. Festival igračaka. „Iz godine u godinu ova manifestacija niže uspjehe s bogatom ponudom, atraktivnim programom i prezentacijom proizvoda od buče. Velik odaziv proizvođača, izlagača, ali i posjetitelja dokazuje kako je ova manifestacija postala simbol ovog kraja i svake godine privlači sve više ljudi“, kazao je izaslanik predsjednika Sabora Dražen Bošnjaković.

Photo by: PROMO

Na ovogodišnjoj prodajnom sajmu sudjeluje više od 170 izlagača iz cijele Hrvatska, od toga 28 proizvođača bučinog ulja, 14 ekoloških poljoprivrednih gospodarstava i 50-tak obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koji ponuditi svoje buče, bučino ulje, proizvode od buče te ostale eko-etno proizvode u samom centru grada, na više lokacija. „Ovo je najveća gospodarska, turistička, kulturna i gastronomska manifestacija ovakvog tipa u Hrvatskoj koja promovira proizvođače buče, bučinog ulja i proizvoda od buče ne samo lokalno, nego iz cijele Hrvatske. Osim promocije buče i njezinih proizvoda ovo je dobra prilika svim proizvođačima da promoviraju svoje proizvode i nađu si nova tržišta što je izuzetno važno za male proizvođače i OPG-ove“, rekla je izaslanica predsjednika Vlade RH Sandra Herman, državna tajnica u Ministarstvu turizma. Dodala je kako je i ove godine Hrvatska prepoznata kao najuspješnija i najsigurnija turistička destinacija na Mediteranu te je uvjerena kako će takva ostati i u budućnosti, čemu Zagrebačka županija i Grad Ivanić-Grad daju velik doprinos.

Photo by: PROMO

I ove godine ugostitelji su pripremili kreativne jelovnike od buča u svojim prostorima, restoranima te seoskim imanjima poput juha od buče, rižota s bučom ili kremšnite od buče. Na gradskom trgu uz pivo od buče i autohtono vino škrlet, nude se gastro zalogaji i bučnica. Ervin Kolarec, zamjenik župana Zagrebačke županije naglasio je Županija jako ponosna na ovu  najveću i najznačajniju manifestaciju, koja je prerasla okvire samog Grada i Županije. „Izdvajamo preko milijun kuna ove godine na manifestacije ovakvog i sličnog karaktera u Županiji jer iste svojim trudom, radom i djelovanjem doprinose prepoznatljivosti i turističkom razvoju.“

Photo by: PROMO

„Ponovno smo se okupili u centru Ivanića gdje su nam naši proizvođači pripremili razne gastro delicije, a najmlađi mogu uživati u festivalu igračaka. Želja mi je da u budućnosti ovo postane međunarodna manifestacija koja će na jednom mjestu uz hrvatske okupiti proizvođače iz okolnih zemalja. Nadam se da ćemo dogodine, bez korone, uživati u još ljepšoj i još sjajnijoj 18. Bučijadi“, rekao je gradonačelnik Javor Bojan Leš.

Photo by: PROMO

U sklopu otvaranja manifestacije, službeno je svoja vrata otvorio i „Edukacijsko-prezentacijski centar bučinog ulja“ Udruge proizvođača bučnog ulja Hrvatske i Grada Ivanić-Grada, u kojem će se moći pogledati kako se preša  hladno prešano bučino ulje. „Centar je mjesto u kojem će se 365 dana u godini moći prezentirati bučijada i bučino ulje i gdje će se moći ova naša lijepa priča pričati cijele godine. Ovdje možete doći i kupiti bučino ulje iza kojeg stoji certifikat i garancija kvalitete, brenda razvijenog od naših vrijednih proizvođača“, rekao je Leš. Na inicijativu gradonačelnika Grada Ivanić-Grada Javora Bojana Leša Zadruga CRNA KAP iz Ivanić-Grada pokrenula je osnivanje Edukacijsko-prezentacijskog centra bučinog ulja u Ivanić-Gradu, u prostoru Gradske tržnice kojom upravlja Komunalni centar Ivanić-Grad. Posjetitelji će biti upoznati s desetogodišnjim radom Udruge proizvođača bučinog ulja Hrvatske u uskoj suradnji sa znanošću na podizanju kakvoće bučinog ulja, educiranju proizvođača i potrošača kroz stručne skupove, gastro radionice, pisane materijale i istupe u medijima, te fazama stvaranja brenda Buchusha.

Photo by: PROMO

Otvoren je i 7. Festivala igračaka koji se održava na SP Zelenjak i uz SB Naftalan gdje je pripremljen bogat program za najmlađe, od igraonica, radionica, predstava, sajma igračaka  do Prvog pljeska.

Gradske ustanove i udruge pripremile su brojne izložbe, tako se u prostoru POU može pogledati izložba „150 godina Ivanić-Grada“, u Muzeju Ivanić-Grada „Kultura i povijest Ivanić-Grada“, uz Vatrogasni dom Ivanić-Grad izložbe gljiva i malih životinja. Organizirano  je nekoliko tematskih turističkih šetnji s polaskom od Centra za posjetitelje uz tržnicu.

Zabavni dio programa zagarantiran je kroz cijeli dan, a posebno s večernjim koncertima Petra Graše, Đanija Stipaničeva i Renate Sabljak. Gradom šeću KUD-ovi u tradicionalnim moslavačkim i posavskim nošnjama, a u Parku hrvatskih branitelja postavljeno je malo Buča selo i atraktivne dekoracije od buča po kojima je ova manifestacija prepoznatljiva.

Piše D.Š.

Prethodni članakSljedeći članak