55. špelancije pomirbe križevačkih purgera i plemenitih kalničkih šljivara

Lokalne vijesti

Od 2. do 4. lipnja održat će se najveća turistička manifestacija 55. Križevačko veliko spravišče.

 U znak sjećanja na legendu o „pomirbi“ kalničkih šljivara i križevačkih purgera, manifestacija je nazvana „Križevačko veliko spravišče“ i već pet desetljeća nastavlja tradiciju i njegovanje tradicionalnih običaja uz razvijanje bratstva i pajdašije među ljudima dobre volje. Na današnjoj najavnoj konferenciji za medije u Križevcima, predstavljena je manifestacija i njezin bogat program. „Naša najstarija manifestacija priča priču o našem gradu i njegovoj povijesti na koju smo iznimno ponosni. Zahvaljujem svima koji će sudjelovati u organizaciji na trudu i energiji koju daju kako bi sve bilo onako kako to zapovijedaju Križevački štatuti“, naglasio je pročelnik Upravnog odjela za odgoj, obrazovanje, kulturu, sport, socijalnu skrb, nacionalne manjine i turizam Grada Križevaca Sandro Novosel.

photo by: T.S.

Križevačko veliko spravišče je veliki sajam kulture na kojem se predstavlja kulturno-povijesna baština križevačkog kraja. Riječ je o manifestaciji u sklopu koje se odvija najveća interaktivna predstava na otvorenom o pomirbi križevačkih purgera i plemenitih kalničkih šljivara u kojoj publika sudjeluje brojnim zdravicama po Križevačkim štatutima. „Ove godine smo se trudili da, uz tradicionalne, donesemo neka nova osvježenja u program. Jedna od njih, uz našu Štrukijadu, je Gvercijada, kušanje gverca i njegovo ocjenjivanje. A novost su i brojni popratni zabavni sadržaji koji će se odvijati na brojnim mjestima. U goste nam dolaze povijesne postrojbe Hrvatske vojske koje se predstavljaju uz pucanje topa na Strossmayerovom trgu“, najavila je direktorica Turističke zajednice Grada Križevaca Olinka Gjigaš. U večernjim satima posjetitelje očekuje bogati zabavni program koncerata popularnih izvođača. U petak, 2. lipnja nastupiti će Marko Kutlić, u subotu, 3. lipnja Klapa Iskon te Matija Cvek, a u nedjelju, 4. lipnja Dražen Zečić.

Posjetitelje očekuje bogata gastronomska ponuda kao i iznimno velika Štruklijada u kojoj pripremom štrukla sudjeluju mjesni odbori i gradske četvrti grada Križevaca, a svi posjetitelji mogu uživati u besplatnoj degustaciji te dati svoj glas najboljim štruklima. Tradicionalno će se pripremati velika atrakcija pečenje vola s besplatnom podjelom građanima. Bogat program uključuje razne aktivnosti za djecu, od predstava, radionica pa do žonglerskih show-ova. Velik je interes izlagača pa se očekuje njihov do sada najveći broj.

U tradicionalnoj špelanciji pomirbe sve okupljene se podsjeća o nastanku Križevačkih štatuta, gradom voze kočije, a posjetitelji mogu organizirano obići sve križevačke znamenitosti. Predstavu pomirbe igraju amaterski glumci uz redateljsku direkciju Jana Kerekeša, a ide u dva dijela – započinje u petak i nastavlja se u nedjelju kada se završava svađa i nastavljaju pregovori do konačnog dogovora. „Amateri često pristupaju nastupu s puno više volje i srca pa mi je drago da sam ove godine dio amatera na Spravišču. Glumci žive svoje likove od samog početka pripreme predstave i spremni su. Svaki dan dodajemo neke nove sitnice i mogu vam najaviti da vas očekuje vrhunska zabava. Više ćemo se fokusirati na Štatute i regule, zdravice i interakciju. Svađa može potrajati nekoliko dana pa budemo vidjeli kako će sve završiti“, istaknuo je uz šalu redatelj predstave Jan Kerekeš.

photo by: T.S.

„Uz obilježavanje 75 godina postojanja naše tvrtke, zadovoljstvo nam je da ponovno možemo biti jedan od pokrovitelja ove manifestacije. Zajednički rastemo i gradimo se. Spravišče je postalo dio života ovog grada i prilika da se Križevčani okupe sa gostima u želji za očuvanjem kulture i tradicije“, rekao je tajnik Uprave tvrtke Radnik d.d. Darko Jambreković.

Manifestaciju prate brojna kulturna događanja: nastupi domaćih i inozemnih folklornih i puhačkih skupina, predstavljanje tradicijskih zanata, obrtništva, domaće radinosti, prigorskih jela i vina, književne večeri, izložbe, koncerti ozbiljne, narodne i zabavne glazbe i druga iznenađenja koja je moguće otkriti jedino dolaskom u Križevce, u grad koji, za vrijeme Spravišča, sa svojim trgovima, postaje velika pozornica s prigodnim programima za sve uzraste.

Spravišče kao najveći događaj iznimno je bitan kako za turizam tako i za gospodarski razvoj cjelokupnog križevačkog kraja. Grad sa snažno razvijenim kulturnim identitetom i važnom povijesnom ulogom ističe svoj karakter javnosti te gradi svoju osobnost i tradiciju za budućnost od 1968. godine.

Cjelokupni program događanja dostupan je ovdje:  https://www.spravisce.com/program/

Cjelokupnu legendu o Spravišču pročitajte ovdje: https://www.spravisce.com/o-spraviscu/

Generalni pokrovitelj manifestacije je Ožujsko pivo, zlatni pokrovitelj tvrtka Radnik d.d., a financijsku podršku pružili su i: Koprivničko-križevačka županija, Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije, Cenzig Insaat Sanayi ve Ticerat Anonim Şirketi, Poljocentar d.o.o., Robin d.o.o.,  Kašik d.o.o., KTC d.d., Trgo-agencija  d.o.o. i TEHNODIV-SERVIS vl. Davora Popovića.

 

 

Piše: M. T.

Prethodni članakSljedeći članak