Autohtoni vinski biser sve prepoznatljiviji

Škrletovo je boutique vinski festival koji se održava s ciljem promocije autohtone moslavačke sorte vina škrlet.

 Danas, 10. lipnja 2023. godine u sklopu manifestacije „Lipanjska pozornica“ održalo se „Škrletovo“, manifestacija koja slavi moslavačku vinsku zvijezdu, u organizaciji Udruge Škrlet Moslavina, Turističke zajednice Grada Ivanić-Grada i Grada Ivanić-Grada.  „Škrlet je naša prednost i potencijal za razvoj vinarstva, vinogradarstva i turizma. Zajedno s proizvođačima i udrugama sustavno radimo na brendiranju i prepoznatljivosti te unapređenju proizvodnje kako bi dobili proizvod koji je poseban i jedinstven. S obzirom da proizvodnja vina za sobom „vuče“ otvaranje vinarija, kušaonica i obiteljskih gospodarstava te time razvija ruralni prostor i njegovu gospodarstvu održivost te s njim povezuje i razvoj turizma,  uvijek ćemo poticati očuvanje ove autohtone sorte i njezin razvoj“, rekao je Javor Bojan Leš, gradonačelnik Grada Ivanić-Grada.

Cilj manifestacije je promocija škrleta, kao idealnog osvježavajućeg vina za vruće ljetne dane. Posjetitelji kroz kušanje, razgovor i druženje s vinarima imaju idealnu priliku za bolje upoznavanje ove autohtone sorte. „Škrletovo održavamo od 2017. godine. U početku su to bile radionice i stručni skupovi, a ove godine smo vratili otvoreni format s izlagačima. Predstavlja se desetak vinara s područja Kutine, Popovače i Ivanić-Grada. Osim vinskog dijela, u suradnji sa Hrvatskim društvom karikaturista izrađuju se karikature, sommelier Tomislav Popović će raditi radionicu o škrletu, a za sladokusce tu je i poslastica – čokoladne praline punjene škrletom“, istaknula je Ana Gašparović, direktorica Turističke zajednice Grada Ivanić-Grada.

Na ovogodišnjem Škrletovu predstavili su se vinari: Romić, Voštinić-Klasnić, Rukavina, Kezele, Florijanović, Mikša, Miklaužić i Lagena. Zahvaljujući trudu vinara i ulaganjem u proizvodnju škrleti su danas priznata autohtona sorta, a kod moslavačkih vinara vidljiv je trend prelaska na ekološke i organske načine proizvodnje. „Danas predstavljamo svoje škrlete na manifestaciji kojoj je ta autohtona sorta u fokusu, koja već nekoliko godina ima svoju publiku i koja podiže vidljivost škrleta. Osim kušanja, na dvije radionice moći će se saznati nešto više o samoj sorti i naučiti ponešto o njenoj poziciji u gastronomskom smislu, kako sljubljivati jela sa škrletom, u kojim prigodama ga konzumirati i slično. Ovu manifestaciju smo pokrenuli kao jednu od aktivnosti za njegovu bolju vidljivost, prepoznatljivost  i poziciju na tržištu. Iako je brendiranje dugotrajan proces, u deset godina od kada smo krenuli do danas, dogodila se velika  promjena. Puno više ljudi prepoznaje i konzumira škrlet, te ga više restorana ima u svojoj ponudi u vinskim kartama i to ne samo u Zagrebu i okolici nego i u morskim destinacijama“, naglasio je Janko Kezele, predsjednik Udruge Škrlet Moslavina.

Škrletovo traje do 19:00 sati, a afterparty je organiziran u vinariji Voštinić-Klasnić u Graberskom Brdu.

Škrlet bijeli, poznat i pod nazivima ovnek žuti ili ovnek slatki, autohtona je sorta vina koja ima punu, zaobljenu, kiselkastu i nježnu sortnu aromu.  Relativno je male ukupne populacije koja se danas dominantno uzgaja u vinskoj podregiji Moslavina. Naziv Škrlet vjerojatno dolazi od crvenkaste boje bobice u zriobi, a koja se u starijoj stručnoj literaturi često rabila za opis boje plodova. Trenutno je u Hrvatskoj  blizu 70 ha vinograda pod Škrletom, a ova sorta ima velik potencijal. Proizvodi se najčešće kao svježe, suho mirno vino, ali se danas može kupiti i kušati kao mlado i odležano vino, u obliku pjenušca, predikata te kao ekološko vino.

 

 

Piše: M.T.

Prethodni članakSljedeći članak