Bjelovarska sortirnica u završnoj fazi radova

Lokalnevijesti.hr
Logo Sortiraj – budućnost definiraj, foto: Grad Bjelovar

 Grad Bjelovar provodi projekt „Izgradnja i opremanje postrojenja za sortiranje odvojeno prikupljenog otpada Grada Bjelovara“ KK.06.3.1.12.0007 vrijedan više od 45 milijuna kuna kojim će se povećati količina odvojeno sakupljenog komunalnog otpada, a samim time i smanjiti količina komunalnog otpada koja se odlaže na odlagalištu „Doline“.

 Projekt „Izgradnja i opremanje postrojenja za sortiranje odvojeno prikupljenog otpada Grada Bjelovara“, KK.06.3.1.12.0007 provodi se u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., Specifični cilj 6i1 – Smanjena količina otpada koji se odlaže na odlagalištima, financiranog sredstvima Europske unije iz Kohezijskog fonda. Ukupna vrijednost projekta je 45.157.271,03 kn, od čega sufinanciranje projekta iz europskog Fonda iznosi 36.820.203,79 kn.

Photo by: Grad Bjelovar

Ovim projektom izgraditi će se najsuvremeniji sustav gospodarenja otpadom, a Bjelovar će postati pravi reciklažni centar koji će pokrivati 70% županije. Projekt je u svojoj završnoj fazi. Trenutno se izvodi asfaltiranje, limarski i elektro radovi, te se usporedno isporučuje oprema i postavlja u sam objekt sortirnice. Oprema zgrade postrojenja za sortiranje odvojeno prikupljenog otpada namijenjena je prihvatu, transportu, izdvajanju otpada prema veličini frakcije i vrsti materijala, sušenje, otprašivanje te baliranje odvojenih komponenti.

Nabavlja se prihvatno dozirno grotlo, kran za manipulaciju otpadom, transportna traka za doziranje otpada u stroj za otvaranje vreća, otvarač vreća, transportna traka za doziranje rotacijskog sita, rotacijsko sito, transportna traka za transport otpada na sortirni transporter, sortirne klimatizirane kabine sa sortirnom trakom, boksevi za prihvat izdvojenog materijala, sustav za automatsko potiskivanje izdvojenog materijala iz bokseva, transportna traka za sortiranje otpada (sortirna traka), ispusne cijevi za sortirani materijal, magnetski separator, podna transportna traka za izdvojene frakcije i transport izdvojenih frakcija u prešu balirku, preša balirka s ugrađenim perforatorom za PET, preša balirka s ugrađenim shredderom, niskoprofilna podna vaga za mjerenje mase proizvedenih bala, poprečna transportna traka za sitnu prosijanu frakciju, separator ulja i masti, bio jama, viličar za manipulaciju balama, elektroormar te upravljački pultovi za upravljanje postrojenjem.

Photos by: Grad Bjelovar

Sljedeće aktivnosti što se tiče građevinskih radova uključuju završno asfaltiranje, postavljanje vanjske ograde te pojedinačno testiranje opreme.

Nositelj projekta je Grad Bjelovar, a sudionici u projektu su Grad Daruvar, Općina Dežanovac, Općina Đulovac, Općina Kapela, Općina Končanica, Općina Nova Rača, Općina Rovišće, Općina Severin, Općina Sirač, Općina Šandrovac, Općina Velika Pisanica, Općina Veliko Trojstvo i Općina Zrinski Topolovac.

 

Sadržaj članka je isključiva odgovornost Grada Bjelovara.

Projekt je financiran sredstvima Europske unije iz Kohezijskog fonda.

Više informacija o EU fondovima na internetskoj stranici Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije www.strukturnifondovi.hr

 

 

Piše: W.K.

Prethodni članakSljedeći članak