Dani vina u Jaski

Dani vina najznačajnija su lokalna manifestacija kojom se ponose Jaskanci gdje se spaja prošlost i sadašnjost jaskanskog kraja.

Ove će se godine održati u svom izvornom terminu, nakon berbi, od 29. rujna do 1. listopada u perivoju dvorca Erdödy.

Tradicija vina i vinarstva dio je povijesti i tradicije toga kraja, a prvi „službeni“ Dani vina održani su 1992. godine na Strossmayerovom trgu, u organizaciji Radio Jaske. Potom su se do 2000. godine održavali na Trgu Ljube Babića, kasnije na Trešnjevci i prostoru Sajmišta, a sada su svoj dom našli u perivoju dvorca Erdödy. Odabir lokacije prati vinare koji se sve više okreću ekološkoj proizvodnji i povratku prirodi.

Baš poput grožđa, Dani vina su sazrijevali svih ovih godina, prolazeći različite faze, da bi se nakon punih 30 godina polako vraćali svome izvornom obliku stoga ćemo proslavit kraj berbe kao najznačajniji dio godine u vinogradu, a vrijedni vinari predstavit će rezultate svoga rada.

Ono po čemu je Jastrebarsko poznato svakako je Plešivička vinska cesta koju ukrašava pitoma ljepota okoliša kroz koji prolazi, kulturne i povijesne znamenitosti, tradicija te ono najbitnije, a to su svakako domaćini. Vina Plešivice iz godine u godinu osvajaju brojne nagrade diljem Hrvatske, ali i šire te se nalaze na vinskim kartama najprestižnijih restorana. Na Danima vina ove će godine sudjelovati 14 vinara, Josip Braje, Robert Braje, Krešimir Ivančić, Željko Gregorić, Vinarija Jagunić, Franjo Kolarić, Podrum Mladina, Stjepan Sirovica, Siniša Šoškić, Tomac & Bajda, Dobra berba, RJ Winery, Vinarija Šember i Vinarija Kurtalj. Kroz tri dana bit će organizirane brojne radionice i edukacije za sve poznavatelje vina Plešivice i one koji će to tek postati. Svi sudionici moći će tako degustirati vrhunska vina i o njima slušati od ponajboljih stručnjaka.

Neno Belan & Fiumens publiku će zabavljati u petak, 29. rujna, Matija Cvek & The Funkensteins  koji nam stižu u subotu, 30. rujna i Gazde koje će u nedjelju, 1. listopada s publikom ujedno i proslaviti svoj 30. rođendan.

Organizatori ovogodišnjeg Dana vina su Grad Jastrebarsko i Turistička zajednica grada Jastrebarskog, glavni sponzor manifestacije Jana, a manifestaciju podupiru i Zagrebačka županija, Turistička zajednica Zagrebačke županije, Mladina, Hrvatski šumarski institut, Go2Digital i Gospodari svjetla.

 

 

Piše: M.T.

Prethodni članakSljedeći članak