Dugo Selo potpisalo ugovor o sufinanciranju programa predškolskog obrazovanja vrijedan 4,8 mil. kuna

Lokalne vijesti

Photo by: Grad Dugo Selo

Tri vlasnice i ravnateljice privatnih vrtića na području grada Dugog Sela – Karmen Pavlic DV Didi, Andreja Čukelj DV Buba Biba i Iva Hrković DV Vrapčić, potpisale su ugovore o sufinanciranju programa predškolskog odgoja i obrazovanja za ovu godinu ukupne vrijednosti 4.810.000 kuna, a u ime Grada svoj potpis na ugovore je stavio gradonačelnik Nenad Panian.

„Jedna od najvažnijih područja u lokalnoj zajednici svakako je predškolski odgoj. Naime, ponosni smo što je Dugo Selo među 9. gradova u Hrvatskoj koje bilježi povećanje stanovništva, iako smatram da bi naš grad trebao imati i puno veći broj. Potrebe u vrtićima su velike zbog velikog broja djece i mlade populacije. Zato se zahvaljujem ravnateljicama i vlasnicama privatnih vrtića koji uspješno već niz godina surađuju s Gradom sukladno potrebama i financijskim sredstvima svih uključenih. Uspjeli smo izjednačiti cijene roditeljima koji plaćaju gradski i privatne vrtiće, tako da svi sada plaćaju cijenu 600 kuna mjesečno. Isto tako idemo u nadgradnju sustava i rješavanje uvjeta rada u svim vrtićima uz financiranje putem europskih fondova. Uvijek kažem da bi uvjeti trebali biti za sve isti. Za ovu godinu sredstva za sufinanciranje smještaja djece u privatnim vrtićima su veća od prošle godine kada su iznosila 4,1 milijun kuna, kasnije rebalansom su povećana, tako da u 2022. godini sada iznose 4,8 milijuna kuna. Grad Dugo Selo sufinancira smještaj djece predškolskog odgoja u vrtićima drugih osnivača u iznosu od 1.300 kuna po djetetu za primarni 10-satni program. Od rujna prošle godine Grad sufinancira i smještaj djece u vrtićima izvan područja Grada Dugog Sela, ali u slučajevima kada su zadovoljili sve propisane uvjete za upis i nisu ostvarili upis djeteta u dječje vrtiće na području grada zbog popunjenosti smještajnih kapaciteta“, istaknuo je tom prilikom gradonačelnik Panian.

Inače, u trenutno u svim vrtićima području grada smješteno je 696 djece, od toga gradskom Dječjem vrtiću Dugo Selo smješteno je 366 djece, dok u privatnim vrtićima 330 djece. „I taj broj je nekako izniveliran kako bi razlika između gradskog i privatnih vrtića bila što manja“, pojasnio je gradonačelnik, dodajući kako će u budućnosti biti novih naselja, kao i potreba za dodatnim vrtićima.

„Nadamo se da ćemo uz pomoć realiziranih sredstava iz EU fondova za predstojeće projekte, zajedničkim trudom, suradnjom i promjenom razmišljanja u sveopćoj politici prema mladima – zaustaviti trend iseljavanja, a sve kako bi djeca rođena u našem gradu mogla ići u vrtiće, škole, a kasnije i ostati raditi u Dugom Selu. Jer nije nam cilj ispratiti djecu preko granice“, poručio je na kraju Panian.

Gradski proračun za program javnih potreba u predškolskom odgoju i obrazovanju za 2022. godinu izdvaja ukupno 17.656.000 kuna, što uključuje izdvajanje za redovni rad DVD dugo Selo, spomenuto sufinanciranje u privatnim vrtićima, troškovi provođenja upisa putem aplikacije e-Upisi, itd.

U ime predstavnica privatnih vrtića ravnateljica DVD Didi Karmen Pavlic zahvalila se na dosadašnjoj uspješnoj suradnji izražavajući zadovoljstvo.

„Većina nas djeluje već dugi niz godina i mogu reći da posljednjih nekolikog godina vidimo veliki napredak u odnosu Grada prema privatnim vrtićima. Išlo se prema tome da se izjednači status gradskog i privatnih vrtića, što je i vidljivo u povećanju sufinanciranja cijene u iznosu od 30% sve kako bi se učešće roditelja u privatnim vrtićima izjednačilo s gradskim vrtićem, odnosno 600 kuna mjesečno. Ističem važnost kako je potrebno osvijestiti činjenicu da nije bitan osnivač vrtića, već djeca, odnosno naš odgojno obrazovani posao koji je isti svima nama. Drago nam je da i Grad prepoznao to. Vjerujem da postoji prostora za daljnju suradnju i po drugim pitanjima i projektima“, poručila je Pavlic.

Zamjenica gradonačelnika Jasminka Kokot Bambić ukratko je pojasnila novi projekt koji će provesti Dječji vrtić Dugo Selo, a koji će biti uskoro biti i predstavljen.

„Grad DS sukladno demografskom rastu i doseljavanju novog stanovništva bilježi povećane potrebe socijalnih usluga. Stoga su gradski i privatni vrtići aplicirali na natječaj Ministarstva demografije, obitelji, mladih i socijalne politike za unapređenje i usklađenje obiteljskog života mladih ljudi. Na temelju činjenice da preko 30% stanovništva je migracijsko, odnosno njihova radna mjesta su izvan područja grada, za mnoge obitelji potreba je produljenja rada dječjih vrtića. To je bio cilj natječaja na koji su se prijavili gradski vrtić te ostali privatni vrtići s područja grada. Provedba projekta za Dječji vrtić Dugo Selo planira se kroz 20 mjeseci, i to kroz 3 programa. Tijekom produljenog radnog vremena DV Dugo Selo koje bi bilo do 20 sati (trenutno radno vrijeme do 17:30 sati), djeca bi se mogla uključiti u sportsko-rekreacijski program, scenski program te program govorno-jezičnih vježbi. Za te programe potrebno je educirati odgajatelje, što je također uključeno u projekt. Time se omogućuju nove kompetencije odgajateljima, djeci novi edukativni sadržaj, a roditeljima olakšava zbrinjavanje djece“, pojasnila je Kokot Bambić.

Piše D.Š.

Prethodni članakSljedeći članak