Dugo Selo Walk&Bike – Građani Dugog Sela dobili 6 km novih biciklističkih i pješačkih staza

Grad Dugo Selo potpisao je s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za izgradnju pješačko-biciklističkih staza u Dugom Selu.

 Grad Dugo Selo se prijavio na dostavu projektne dokumentacije za realizaciju projekta „Izgradnja i opremanje pješačko-biciklističkih staza u Dugom Selu“. Projektom je planirana izgradnja 5.992,43 metra novih pješačko-biciklističkih staza na širem području Dugog Sela. Povodom završetka realizacije projekta danas 28. rujna 2022. godine održana je završna konferencija za medije na kojoj je gradonačelnik Dugog Sela Nenad Panian naglasio: „Izgradnjom ovih biciklističkih staza stvorili smo preduvjete za bolji promet i povezivanje važnih institucija u gradu biciklističkim tj. pješačkim putem. Nakon završetka svih komunalnih infrastrukturnih radova u gradu, zaokružit ćemo cijelu priču zelenilom, solarnim klupama i punjačima, najmom električnih bicikala i romobila s punjačima i spajanjem ceste sa Martin Bregom. Nastojimo sav biciklistički i pješački promet preusmjeriti na manje prometne ceste kako bi povećali sigurnost“. Dodao je kako s ovim projektom ne staju, već nastavljaju sa svim planovima i projektima za daljnje povezivanje svih dijelova grada u cjelinu i sa stvaranjem prometno efikasnog i ekološkog grada. „Za realizaciju čekamo sredstva EU fondova iz novog programskog razdoblja. Sve radimo kako bi Grad Dugo Selo za 10 godina bio zeleni tranzicijski grad s mladim obiteljima –žila kucavica nadomak glavnog grada u kojem ljudi rade, a život žive na atraktivnoj lokaciji koja im pruža sve što im treba“, zaključio je Panian.

Foto: M.T.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 7.029.777,49 kuna, za koji su dodijeljena bespovratna sredstva EU u iznosu od 2.804.172,05 kuna. Projekt se provodi u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.“ sufinanciranog sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Foto: Grad Dugo Selo

„Svjedoci smo kako se Dugo Selo posljednjih godina ubrzano razvija, te da se sve više stanovnika doseljava na područje Grada. Ovim projektom su stvoreni svi uvjeti za postizanje integriranosti pješačko-biciklističke infrastrukture sa sustavom javnog prijevoza. promet preusmjeren na sporedne ulice, povećava se sigurnost svih sudionika u prometu, te je izgrađena funkcionalna i cjelovita mreža staza.  Time se povećava kvaliteta prometa,  smanjuje gustoća i opterećenost prometne mreže, te povećava udio ekološki prihvatljivog biciklističkog prometa“, istaknuo je Drago Pavlek, stručnjak za pripremu i provedbu EU projekata iz tvrtke Logička matrica d.o.o..

Projekt „Dugo Selo Walk&Bike“ izravno doprinosi unaprjeđenju biciklističke infrastrukture namijenjene javnoj uporabi i povezivanju raznih oblika održivog prijevoza prihvatljivih za okoliš.  Realizacijom projekta napravio se značajan iskorak u razvoju održivog, urbanog prometa.

Piše: WK

Prethodni članakSljedeći članak