FOKUS iznio svoje prijedloge za snižavanje cijena energenata i postizanje energetskih ušteda

Nastavno na jučerašnju sjednicu Vlade Republike Hrvatske na kojoj su izneseni prijedlozi Vlade na temu situacije s energentima, gradonačelnici, načelnici i vodstvo stranke FOKUS složno je kako su prijedlozi Vlade, iako predstavljaju dobar smjer, dolaze prekasno i ne rješavaju kratkoročni problem opskrbe i cijena energenata za nadolazeću zimu. Veliki udarac tog poskupljenja već sada osjećaju lokalne jedinice, iako pojedini gradonačelnici i načelnici već godinama infrastrukturnim ulaganjima nastoje ublažiti izloženost riziku od rasta cijena energenata.

Među njima su i gradonačelnici te načelnici stranke Fokus koji su se na vrijeme pripremili za ovu situaciju te se mogu nositi s trenutnim izazovima. „Već smo ranije svu rasvjetu promijenili na LED, stavili solare na krovove javnih zgrada i proveli projekte energetske učinkovitosti“ poručio je Nenad Panian, gradonačelnik Dugog Sela. S njime se slaže njegov kolega Hrvoje Košćec, gradonačelnik Svetog Ivana Zeline koji je istaknuo kako je „napravljena energetska obnova mnogih zgrada u vlasništvu grada, a sva rasvjeta je modernizirana LED rasvjetom. Jedini izazov predstavlja plinsko poslovanje koje smo prije nekoliko godina htjeli prodati, ali tada je oporba na čelu s HDZ-om to spriječila. Dakle, jedinu štetu koju sada trpimo, trpimo zbog populizma HDZ-a“.

Načelnici općina Križ, Marko Magdić, i Pirovac, Ivan Gulam također su javnu rasvjetu prebacili na LED, a isto je napravio i Grad Sveta Nedelja na čelu s Darijem Zurovcem. Sveta Nedelja je provela i energetsku obnovu mnogih objekata, a sada gradi i školu gotovo nulte potrošnje energije. Svi JLS-ovi kojima upravlja Fokus su i financijski stabilni, stoga mogu podnijeti energetska poskupljenja koja su zbog svih ranije provedenih mjera manja nego u drugim gradovima čiji su se gradonačelnici ovih dana žalili, pa čak i spominjali da bi mogli gasiti javnu rasvjetu.

Unatoč brojnim investicijama u energetsku učinkovitost infrastrukture, lokalne vlasti su i dalje ograničene svojim ovlastima i proračunskim sredstvima te naglašavaju kako političari na višim razinama vlasti trebaju odraditi svoj dio posla. Dosadašnji Vladini prijedlozi  ne rješavaju problem manjka energenata za ovu zimu, stoga  je vodstvo stranke FOKUS iznijelo niz prijedloga kojima bi se smanjila potrošnja i povećala proizvodnja energije na nacionalnoj razini što bi se prelilo u manju cijenu na tržištu.

  1. Deregulacija ulaganja u području energetike

Opsesivna potreba Vlade da birokratizira svaki dio poslovanja je doveo do brojnih barijera koje obeshrabruju ulaganje u solarne elektrane, dizalice topline i sl. Ukidanjem navedenih mjera bi se omogućila veća proizvodanja od strane kućanstava i poduzeća te jednostavnije dijeljenje proizvedene energije među građanima i poduzećima

  1. Konsolidacija državne birokracije

Baš kao što je početak pandemije pokazao kako je moguće ubrzano digitalizirati pojedine procese u javnoj upravi, tako poskupljenja cijena energenata predstavljaju odličnu priliku za izrazito nužnu racionalizaciju javnog sektora spajanjem pojedinih ureda kako bi se smanjio volumen grijanog prostora.

  1. Reorganizacija školskog kalendara i porezne olakšice za roditelje

Škole predstavljaju velik udio u potrošnji energije, što je vidljivo iz trendova potrošnje energije koji snažno koreliraju s terminima školskih praznika – kada nema škole, potrošnja plina pada i zbroj ukupno potrošene energije je manji. Zato predlažemo produljenje zimskih praznika kako bi se mogle ostvariti značajne energetske uštede, s obzirom da je to razdoblje najhladnijeg dijela zime s najdužim noćima kada se troši najviše energije. Vlasnicima kućanstva, odnosno roditeljima koji griju kućanstva može se dodatno  povećati koeficijent za izračun poreznog odbitka za djecu što bi se odrazilo na veličinu neto plaće.

  1. Dodatna porezna rasterećenja

Iako program Vlade uključuje porezna rasterećenja na pojedinim kategorijama,  FOKUS smatra kako navedene mjere nisu dovoljne. Stranka poziva na ukidanje PDV-a te trošarina na goriva i energente kako bi se obuzdao rast ulaznih cijena i posljedično zaustavila inflacija. Također, zalažemo se općenito za smanjenje poreza na dohodak s ciljem povećanja kupovne moći građana.

  1. Dodatni dugoročni infrastrukturni projekti

Vlada je najavila ograničen broj investicija u energetsku infrastrukturu, među kojima je i povećanje kapaciteta LNG terminala, no Hrvatskoj su potrebni veliki i značajni projekti poput gradnje elektrana na Savi, gradnja energana na otpad te proširenje NE Krško u suradnji sa Slovenijom. Nuklearna energija pruža najbolji omjer ekonomske isplativosti i ekološke prihvatljivosti te predstavlja najbolju alternativu fosilnim gorivima po pitanju konzistentnosti proizvodnje.

„Energetska kriza koja nas očekuje je aktualna tema već skoro godinu dana i druge države su to vrijeme utrošile na poboljšanje svoje pozicije. Hrvatska je na vrijeme uočila rizik od oslanjanja isključivo na ruske energente što je dovelo do pokretanje izgradnje LNG terminala od strane Vlade Zorana Milanovića, no tu prednost smo prokockali općom neaktivnošću. Njemačka koja je krenula od nule planira imati funkcionalne LNG terminale već krajem ove godine. Plenković predviđa da će proširenja postojećih kapaciteta biti u funkciji tek za dvije godine. Vlada je jednostavno usporena i anemična te gasi požare, umjesto da anticipira probleme. To se ne vidi samo iz ove situacije, nego i problema s nabavkom lijekova ili ulaganjem u kanadere“, poručio je ekonomist i predsjednik stranke Fokus Davor Nađi.

U stranci Fokus se nadaju da će premijer Plenković ostaviti političko kalkuliranje sa strane i za promjenu saslušati konstruktivne prijedloge opozicije. „Svi smo u ovome zajedno – čak i da Plenković sazove izvanredne izbore, što je očito plan s obzirom na premijerovu predizbornu turneju po cijeloj zemlji i dijeljenje novca umirovljenicima, ovaj problem neće nestati. Meni je jasno da je HDZ spreman spaliti Hrvatsku samo kako bi bio na vlasti još koju godinu, ali ako pobjede, to će značiti samo produljenje agonije za naše građane. Strpljenje i politička apatija

Piše PROMO

Prethodni članakSljedeći članak