Grad Samobor uveo digitalnu uslugu iTransparentnost i tako postao prvi grad Hrvatskoj sa potpuno transparentnim poslovanjem

Samobor postaje jedini grad u Hrvatskoj koji na jednom mjestu ima automatizirani prikaz svih isplata, računa, ugovora i narudžbenica. Novu razinu transparentnosti javne nabave gdje će sve, pa čak i male nabave, biti svima dostupne online (umjesto dosadašnje prakse pozivnih natječaja ili direktnog naručivanja) predstavili su danas, 07. srpnja 2021. godine na konferenciji za medije.

Sve jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave zakonski su dužne javno objaviti informacije o trošenju proračunskih sredstava, tako da te informacije građanima budu lako dostupne i pretražive. Grad Samobor uveo je digitalnu uslugu iTransparentnost kojom omogućuje uvid u svoje cjelokupno poslovanje.

„Mjesec dana nakon stupanja na dužnost napravili smo veliki iskorak za Grad Samobor. Uz fakture i isplate, dostupne su i sve informacije o ugovorima i narudžbenicama koje Grad sklapa sa poslovnim subjektima“, rekla je gradonačelnica Grada Samobora Petra Škrobot, te dodala: „Smatram da je transparentnost ubojica korupcije. Možda će neki negodovati na nju, no to rade samo oni koji nešto skrivaju. Mi ne skrivamo ništa, želimo čistu i lijepu priču za Grad Samobor. Na taj smo način krenuli, tako ćemo i nastaviti.“

Putem pretraživača moguće je pronaći podatke o izdanim i zaprimljenih poslovnim dokumentima, a klikom na pojedinu stavku mogu se dobiti dodatne informacije sadržane u financijskim izvještajima Grada. Sukladno propisanim uvjetima o transparentnosti proračuna, ovaj digitalni servis omogućava Gradu Samoboru objavu pravodobnih, dostupnih, točnih, kvalitetnih i vjerodostojnih informacija o realizaciji proračunskih stavki. iTransparentnost se vrlo jednostavno povezuje s drugim sustavima, što znači da svi podaci dolaze automatizmom te se time izbjegavanju dodatni troškovi i mogućnost pogreške, a samo poslovanje je značajno olakšano.

„Osim što je transparentnost postala trend u Hrvatskoj, ona je od prosinca 2020. i zakonska obveza pa tako više nije upitno da li ćemo biti transparentni već koliko ćemo biti transparentni. Grad Samobor se odlučio za najvišu razinu“, istaknuo je Marko Ignjatović, direktor tvrtke LIBUSOFT CICOM d.o.o. Iako sustav izvana izgleda poprilično jednostavan, zahtjevan je s obzirom na činjenicu na to koliko podataka sadržava u velikom vremenskom razdoblju. „Transparentnost je bitna iz aspekta konzistentnosti podataka i u pogledu sigurnosti podataka – podacima se ne može manipulirati jer je sustav direktno spojen na sustav Grada i nema osobnog posrednika“, kazao je Ignjatović.

Na uvođenju usluge aktivno se radilo od lipnja, te se u relativno kratkom razdoblju odradio velik dio posla, te su već planirana i dodatna unaprjeđenja. U prvoj fazi projekta omogućen je uvid u isplate prema fizičkim i pravnim osobama te ulazne račune, ugovore i narudžbenice, što će građanima omogućiti precizan uvid u poslovanje Grada. Trenutno se radi na dodatnom unaprjeđenju funkcionalnosti kako bi bile dostupne i nove mogućnosti pretraživanja i filtriranja (prema vremenskom periodu te željenoj klasifikaciji).

„Iako nismo dužni objavljivati pozive za nabave male vrijednosti, mi smo odlučili i taj dio poslovanja raditi transparentno. Tako da su od danas dostupni i javni pozivi za nabave manjih i većih vrijednosti od 70.000 kn. Ovim putem pozivam sve poduzetnike da prate web stranicu Grada, objave pozive i da se na njih javljaju“, rekla je Škrobot.

iTransparentnost osigurava pristup kvalitetnim i relevantnim informacijama, što za Grad Samobor predstavlja učinkovit mehanizam odgovornosti iz kojeg slijedi povećanje kvalitetne fiskalne politike, povećanje legitimnosti vlasti i jačanje povjerenja građana. Proračunska transparentnost prevenira neodgovorno djelovanje kao i zloupotrebu javnih sredstava i potiče lokalne jedinice na objavu i objašnjenje proračunske dokumentacije.

Grad Samobor putem iTransparentnosti podiže opću razinu informiranosti građana, medija, poduzetnika i investitora o lokalnim strategijama i akcijama te njihovim rezultatima čime postiže veću razinu indeksa otvorenosti proračuna u međunarodno usporedivim pokazateljima proračunske transparentnosti.

Piše D.Š.

Prethodni članakSljedeći članak