Grad Sveta Nedelja kreće u dogradnju dva vrtića uz 9,8 mil.kn potpora

Photo by: Pexels

Grad Sveta Nedelja već duži niz godina ima povećane potrebe za smještaj djece u vrtiće. Iz godine u godinu, grad se sve više razvija i među rijetkim je gradovima koji bilježi rast stanovništva.

Grad Sveta Nedelja prepoznat je kao grad pozitivnih politika za razvoj poduzetništva i moderne infrastrukture, a zbog omogućavanja suvremenog načina života prilagođenog kako gospodarstvenicima tako i mladima i obiteljima s djecom, bilježi stalni porast broja stanovnika. Taj porast rezultira i povećanjem novorođene djece u gradu, pa demografski rast mora pratiti i pripadajuće odgojno-obrazovne ustanove.

Photo by: Pexels

Ministarstvo znanosti i obrazovanja je kroz Nacionalni program oporavka i otpornosti 2021. – 2026. objavilo otvoreni Poziv na dostavu bespovratnih sredstava „Izgradnja, dogradnja, rekonstrukcija i opremanje predškolskih ustanova“ koji je imao za cilj ulaganje u izgradnju, dogradnju, nadogradnju, rekonstrukciju i opremanje predškolskih ustanova. Njime se osigurava infrastrukturni i materijalni kapaciteti za povećanje dostupnosti ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja u Republici Hrvatskoj.

Na Poziv je Grad Sveta Nedelja prijavio dva projekta: dogradnju DV Slavuj – matični objekt u naselju Strmec i dogradnju DV Slavuj – 2. faza u Novakima/Rakitju. Za svaki projekt je odobrena potpora u iznosu od 4.896.000.00,00 kn tj. sveukupno za oba projekta 9.792.000,00 kn.

„Osim što je Sveta Nedelja poduzetnički grad, fokus naših ulaganja je i na obrazovanju. Sve je više mladih obitelji koje se doseljavaju u naš grad kojima je potrebna infrastruktura i laka dostupnost odgojno-obrazovnih ustanova za njihovu djecu. Stoga će nam ovi projekti dodatno poboljšati kvalitetu života i obrazovne standarde za najmlađe.  Projektne aktivnosti započinju početkom siječnja 2023. godine te se nadam da će se izvesti u predviđenom roku na zadovoljstvo svih budućih korisnika“, rekao je gradonačelnik Grada Svete Nedelje Dario Zurovec.

Cilj oba projekta je osigurati dodatni kapacitet za 100 vrtićke i 36 jasličke djece. U jednom vrtiću izgradit će se 4 dodatna dnevna boravka za vrtićke skupine, a u drugom objektu – Strmec tri dnevna boravka za djecu jasličke dobi i jedan dnevni boravak za djecu vrtićke dobi.

Grad je trenutno zaprimio obavijest o statusu nakon procjene projektnih prijedloga te su projekti ukupno prošli fazu procjene kvalitete i mogu im se dodijeliti bespovratna sredstva nakon donošenja odluke o financiranju. Nakon toga, slijedi potpisivanje Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava.

Piše: M.T.

Photos: Pexels

Prethodni članakSljedeći članak