Grad Sveta Nedelja kreće u izradu Demografske studije

Lokalne vijesti

Sveta Nedelja je jedan od rijetkih gradova koji ima pozitivan demografski trend, sukladno objavi prvih rezultata Popisa stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. godine.

Pozitivan trend želi se zadržati, a postotak novih stanovnika značajnije povećati, kako bi se Grad i dalje razvijao. Razvoj stanovništva odvija se u stalnom djelovanju brojnih okolnosti i procesa koji utječu na njegov razvoj u užem i širem smislu. Promjene u ekonomskim, socijalnim, kulturnim i drugim čimbenicima značajno pridonose demografskim promjenama. Kako bi odredili smjernice populacijske politike te planirali gospodarski i društveni razvoj, Grad Sveta Nedelja pristupa izradi Demografske studije.

„S obzirom na pozitivne trendove i buduće investicije u našem gradu, krećemo u izradu Demografske studije Grada Svete Nedelje do 2035. godine. Cilj nam je kreirati smjernice za budućnost, kako bi i dalje bili grad poželjan za život i poslovanje, uz maksimalnu brigu za sve naraštaje. Želimo se i dalje planski širiti i razvijati, biti primjer drugima i podići naše standarde na još višu razinu“,  rekao je gradonačelnik Svete Nedelje Dario Zurovec.

Lokalne vijesti

Photo by: DSZ

Za izradu Studije angažiran je doc. dr. sc. Marin Strmota, član Katedre za demografiju pri Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Katedra za demografiju kao zasebna ustrojbena jedinca Ekonomskog fakulteta, osnovana je 1996. godine i kao takva jedinstvena je u Hrvatskoj.  „Demografija, kao što smo vidjeli na Popisu stanovništva, ne poznaje niti lijevo niti desno, poznaje samo napredak, pamet i brigu za ljude“. Studija će donijeti niz mjera i djelovanja usmjerenih prema željenom demografskom tijeku te će se uskladiti kretanja s politikom gospodarskog i socijalnog razvoja. „Svi naši projekti i sve što radimo, okrenuto je prema napretku, budućnosti i ljudima“, zaključio je Zurovec.

Državni zavod za statistiku objavio je prve rezultate Popisa stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. godine, provedenog od 13. rujna do 14. studenoga 2021. na temelju Zakona o Popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. Sukladno objavljenim podacima ukupan broj stanovnika Svete Nedelje je 18.307 što je za 248 stanovnika tj. 1,37%  više nego ih je bilo po Popisu stanovništva 2011. godine.  Ukupan broj kućanstava je 5.825, od čega je 5.822 privatnih, a popisana je 7.191 stambena jedinica kod kojih je 6.907 stanova za stalno stanovanje.

Piše D.Š.

Prethodni članakSljedeći članak