Holcim Hrvatska predstavio prvi veliki projekt EU Inovacijskog fonda potpredsjedniku Vlade

Projekt “KOdeCO net zero” od 237 milijuna eura omogućit će postizanje ciljeva dekarbonizacije cementne industrije, smanjenje emisija CO2 i stvaranje novih radnih mjesta.

 

Holcim Hrvatska je danas, 22. ožujka 2024. godine, ugostio potpredsjednika Vlade i ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića, u tvornici u Koromačnu kako bi predstavio projekt hvatanja i skladištenja ugljika nazvan „KOdeCO net zero“. Ovaj projekt, vrijedan 237 milijuna eura, učinit će Holcim prvim proizvođačem ugljično neutralnog cementa u Hrvatskoj i jednim od prvih u Europi.

Holcim je za provedbu ovog projekta potpisao ugovor s Europskom izvršnom agencijom za klimu, infrastrukturu i okoliš (CINEA) i dobio bespovratna sredstva u iznosu od 117 milijuna eura. To ga čini prvim i za sada jedinim velikim hrvatskim projektom sufinanciranim kroz EU Inovacijski fond Europske komisije.

Provedba projekta „KOdeCO net zero“ će direktno doprinijeti ostvarenju Strategije niskougljičnog razvoja RH s planiranim smanjenjem emisija za 367.000 tona CO2 godišnje.

Potpredsjednik Vlade i ministar Butković istaknuo je kako ovaj projekt predstavlja velik napredak za gospodarstvo, ne samo Istre, već cjelokupne Hrvatske. „S obzirom na veličinu projekta i dobivena sredstva, isti će se uputiti u proceduru stavljanja na listu strateških projekta Republike Hrvatske kako bi se procedura njegove realizacije ubrzala, a sredstva usmjerila i potrošila kako je zamišljeno. Ovako uspješne tvrtke u Hrvatskoj mogu bez iznimke stati uz bok europskim, povući sredstva i raditi dobar posao.“

Dario Vrabec, predsjednik Uprave Holcim (Hrvatska) d.o.o., istaknuo je da Holcim od 1997. godine provodi veliki broj ulaganja prema manjem ugljičnom otisku. Od smanjenja fosilnih goriva i povećanja mineralnih dodataka pa sve do KOdeCO net zero projekta koji će 2028. godine omogućiti da Holcim postane prva ugljično neutralna tvornica cementa u Hrvatskoj i među prvima u Europi. „Već smo sada uspjeli smanjiti ugljični otisak za 42%, te sada završavamo projekt kojim ćemo dodatno smanjiti za 10%. Ovo je svijetli primjer da relativno mala tvrtka iz Hrvatske može igrati tržišnu utakmicu s velikim tvrtkama. Svi trebamo nastaviti raditi u smjeru dekarbonizacije Hrvatske kako bi bili svijetli primjer u cijeloj Europi.“

KOdeCO net zero projekt prepoznat je kao inovativan i kvalitetan, a upravo je visoka razina inovativnosti jedan od glavnih kriterija prihvatljivosti, baš kao i zrelost projekta te mogućnost šire primjene inovacije u drugim industrijama. Zbog toga će se regionalni utjecaj projekta očitovati kroz podizanje konkurentnosti industrije, prijenos stečenih znanja te poticanje drugih na značajnija ulaganja u dekarbonizaciju. Projekt će osim smanjenja emisija CO2, potaknuti otvaranje novih radnih mjesta te imati pozitivan utjecaj na sinergiju industrije i turizma.

S obzirom da 30% od ukupne proizvodnje u tvornici odlazi pomorskim prometom, prilikom posjeta se razgovaralo i o ubrzavanju izrade projektne i studijske dokumentacije kako bi se postojeći terminal proširio, a istodobno i zaštitio akvatorij.

 

 

 

Piše: M.T.

Prethodni članakSljedeći članak