Ivanić-Grad prvi po izdvajanju za vatrogastvo u Hrvatskoj

Po postotnom udjelu izdvajanju za vatrogastvo iz Proračuna u vrhu su se hrvatskih gradova našli – vodeći Ivanić-Grad, koji je za tu granu osigurao 13,07 posto sredstava, ispred najbližih u poretku, a tu su redom do laureata – Zabok s 12,9 posto proračunskog udjela,zatim Garešnica (12,23posto), Imotski (10,85), Drniš (10,73), Daruvar (10,00), Pag (9,81), Buzet (9,50), Ogulin (9,41) i Grubišno Polje (9,25 posto udjela).

Prvih 6 gradova izdvojilo je za potrebe vatrogastva preko 10 posto udjela iz Proračuna 2022., dok je 36 za tu svrhu uložilo 5-10, a njih 84 između 1 i 5 posto ukupnih sredstava. Primjetno je kako i tu u vrhu poretka prevladavaju mali gradovi, sedam od deset, uz tri srednje velika.

Grad Ivanić-Grad među gradovima je koji najviše izdvajaju za vatrogastvo u RH, pokazala je naša analiza podataka FINA-e za 2022. u očekivanju onih za proteklu i aktualnu godinu, 2023. i 2024. Prvi su prema udjelu izdvajanja iz Proračuna (13,07 posto), u Top 10 po izdvajanju “per capita” (860,84 kuna, tada važeća valuta) i nominalnom porastu izdvajanja u 2023. u odnosu na izdvajanja u 2021. (+1.810.369 kuna).
Vatrogasna zajednica Grada Ivanić-Grada u svome sastavu uz Javnu vatrogasnu postrojbu ima još 11 DVD-ova s više od 1000 vatrogasaca. Tijekom prošle godine nastavili su u Gradu opremati Vatrogasnu zajednicu i Javnu vatrogasnu postrojbu vozilima, a kroz Fond solidarnosti novom opremom opremili su Javnu vatrogasnu postrojbu, kao i dobrovoljna društva, čime je i operativna spremnost sviju sada puno veća.
Vozni park je u proteklo vrijeme obogaćen s tri auto cisterne, čamcem za spašavanje zapovjednim vozilom, vozilom za gašenje požara (vodom, pjenom i prahom), malim navalnim vozilom, dva quada za brdske terene i nekoliko kombi vozila. A da Grad ima sluha za vatrogasne potrebe govori i činjenica kako će Ivanić-Grad biti jedini grad koji će u svome vlasništvu uskoro imati uređeno vatrogasno odmaralište, i to na otoku Ugljanu, koje će vatrogasci moći koristiti kroz cijelu godinu!, naglašavaju nam…
“Naša je želja da djecu i mlade ponovno zainteresiramo za vatrogastvo. U tom dijelu imamo igraonice na Festivalu igračaka i Bučijadi. Želeći pridobiti djecu organizirani su i razni izleti, a tom dijelu sigurno će nam od pomoći biti i kamp na Ugljenu gdje ćemo moći organizirati ljetovanje za njih. Uz nedavno potpuno energetski obnovljenu zgradu Javne vatrogasne postrojbe Ivanić-Grad,  ostvareno je i sufinanciranje projektne dokumentacije za projekt “Projekt dogradnje zgrade JVP Grada Ivanić-Grada i uređenje edukacijsko-vježbališnog parka vatrogasne postrojbe”,  ističu iz Gradske uprave.
Projektom dogradnje zgrade JVP Grada Ivanić-Grada i uređenje edukacijsko – vježbališnog parka vatrogasne postrojbe projektira se dokumentacija za dogradnju zgrade vatrogasne postrojbe i uređenje okolnih površina čime bi se osigurao prostor za moderni vatrogasni centar s pripadajućim edukacijsko – vježbališnim parkom koji će pokriti sve potrebe JVP Grada Ivanić-Grada.
Projektom se poveća spremnost vatrogasne postrojbe, povećava se energetska učinkovitost postojeće zgrade, podiže svijest i znanje kod stanovništva oko mogućih klimatskih promjena i katastrofa. Ukupna osigurana sredstva u 2024. godini za vatrogastvo iznose više od 1.850.000 eura .
“Svaka naša ruralna sredina pa i sam grad imaju svoje dobrovoljno vatrogasno društvo. U Ivanić-Gradu, biti vatrogascem osim tradicije, je i dio kulture i načina života. Vatrogasci su jedna organizirana snaga koja je tu uvijek kada nas zadese nesreće”, naglašava gradonačelnik Javor Bojan Leš, najavivši još jednu značajnu potporu, kako će Vatrogasna zajednica rebalansom proračuna dobiti dodatnih 30 tisuća eura.
Piše: WK
Prethodni članakSljedeći članak