Kako predmeti mogu letjeti

lokalnevijesti.hr

Osnovna škola Vrgorac provodi projekt „STEM u Osnovnoj školi Vrgorac“ koji je financiran od strane Islanda, Lihtenštajna i Norveške kroz Financijski mehanizam Europskog gospodarskog prostora (EGP) 2014. – 2021.  uz nacionalno sufinanciranje Republike Hrvatske u okviru Programa „Lokalni razvoj i smanjenje siromaštva“.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 531.454,27 €, od čega su bespovratna donatorska sredstva u iznosu od 451.736,13 €, a bespovratna nacionalna sredstva 79.718,14 €. Projekt će se provoditi  od 12. rujna 2022. do 11. ožujka 2024. godine i bit će temelj za budući razvoj škole.

U ponedjeljak 27. 2. 2023. sveučilišni profesori sa Sveučilišta u Stavangeru, Kraljevna Norveška Inge Crist i Marcus Barkved u sklopu projekta STEM u Osnovnoj školi Vrgorac su održali prvu edukativnu radionicu za učenike na temu: Kako predmeti mogu letjeti.

Tema se odnosila na zakone fizike. Učenici su se na zanimljiv i poučan način educirali o Newtonovom 3. zakonu, Bernuolli efektu i Coanda efektu koji su zasluženi za to da avioni mogu letjeti. Nakon prezentacije učenici su izrađivali papirnate rakete koje su kasnije ispred škole ispaljivali u zrak.

Sudjelovalo je 19 učenika od 5. do 8. razreda. Isti dan u popodnevnim satima su istu radionicu održali i za 14 učitelja  koji su uključeni u projekt. Učiteljima je ovo bila druga edukativna radionica koju su održali projektni partneri.

U utorak 28.2.2023. su isti održali ponovljenu radionicu za drugu grupu učenika, njih 17 . Radionice su održane na engleskom jeziku, a učenici su pokazali veliki interes i želju za ponovnim sudjelovanjem kada se budu obrađivale druge teme.

STEM pristup obrazovanju obuhvaća četiri područja: prirodne znanosti, informatiku, inženjerstvo i matematiku i označava poticanje na interdisciplinarno učenje – kombinaciju svih područja u rješavanju nekog zadatka.

Financijski mehanizam EGP-a i Norveški financijski mehanizam pridonose smanjenju socijalnih i ekonomskih razlika unutar Europe te jačaju bilateralnu suradnju između država donatora (Island, Lihtenštajn i Norveška) i Republike Hrvatske.

Više o grantovima možete pronaći na web stranici EEA and Norway Grants.

 

 

Piše: WK

Prethodni članakSljedeći članak