Konferencija “Sigurnost djece u prometu”

Konferencija pod nazivom “Sigurnost djece u prometu” održana je 17. studenog 2023. u okviru kampanje Dan bez mobitela u prometu nakon provedbe istraživanja i održavanja radionica u vrtićima . Na konferenciji su, među ostalim, prezentirani i rezultati i utjecaj provedbe radionica “Vrtić na biciklu” koje su se provodile u skupinama Sovice i Ptičice Dječjeg vrtića Rugvica kroz 4 susreta pod vodstvom Lane Račić.

Na konferenciji su prisustvovale ravnateljica, psihologinja i odgojiteljice DV Rugvica Martina Šimunec i Ela Tolić koja je ujedno sudjelovala i u panel raspravi pod nazivom “Što činimo da nam djeca budu sigurna?” u kojoj je iznijela dojmove s radionica, prezentirala rad skupine Sovice koji se nastavio u smjeru tematike radionica te govorila o pozitivnim i negativnim aspektima prometne kulture i osviještenosti u manjoj sredini.

Zaključci konferencije idu u smjeru naglašavanja iznimne važnosti osvješćivanja kako je sustavna edukacija djece od najranije dobi, ali i njihovih roditelja, vrlo bitna, a sve s ciljem unapređenja vidova sigurnosti, ulaganja u edukacije i prometnu infrastrukturu te promjene ponašanja i osvješćivanja odgovornosti u prometu.

“O sigurnosti djece u prometu treba se puno govoriti, posebno kada u obzir uzmemo činjenicu da 64 % djece sudjeluje samostalno u prometu (pješaci, biciklisti, javni prijevoz), od kojih 84 % ima manje od 9 godina. Mi odrasli, a posebice roditelji trebaju biti najbolji primjer svojoj djeci tako da poštuju prometna pravila, se kulturno ophode u prometu, propisno parkiraju itd.”, poručuju iz rugvičkog vrtića.

 

Piše: WK

Prethodni članakSljedeći članak