Kuhari, slastičari, kozmetičari i monteri okupirali centar Zagreba

Srednjoškolci iz strukovnih i obrtničkih škola,  obišli su zagrebačku špicu i poručili – biti obrtnik je najljepše zanimanje!

 U organizaciji Obrtničke komore Zagreb ove se subote, 25. svibnja 2024. godine, u centru grada održala promocija strukovnih zanimanja. Zagrebačkom špicom prošli su učenici srednjih strukovnih i obrtničkih škola u cilju promocije svojih zanimanja.

„Konstantno radimo na promociji strukovnih zanimanja i poticanju učenika osnovnih škola na upise u srednje škole koje će im omogućiti da nakon završetka imaju kruh u svojim rukama. Raduje nas što su prepoznali prednosti obrtništva pa iz godine u godinu imamo sve veći odaziv, a za neke škole vlada toliki interes da su odmah popunjene sve kvote“, naglašava predsjednik Obrtničke komore Zagreb Antun Trojnar. Dodaje kako je svake godine sve veći broj obrtnika polaže majstorske ispite, učlanjuje se u udruženja te ulažu u dodatno obrazovanje što ukazuje na činjenicu njihovog predanog truda, rada i praćenja trendova u cilju pružanja vrhunske usluge.

Photo by: Dejan Tatomir

Obrtnička zanimanja imaju mnoge prednosti. Jedna od glavnih je praktično obrazovanje koje strukovne škole pružaju. Učenici imaju priliku odmah primijeniti svoje znanje u praksi, stvarajući čvrstu osnovu za svoju buduću karijeru.  „Najbitnija je dobra praksa, jer se tamo nauči najviše. U školi učimo osnove, a u hotelu ili restoranu se baš potiče zanimanje. Kvalitetnih kuhara uvijek nedostaje, tako da se može i dobro zaraditi“,  kaže Spajić Niko koji će biti kuhar.

Osim toga, obrtnička zanimanja često pružaju veću sigurnost zaposlenja, budući da su potražnja za vještim radnicima u ovim područjima često izuzetno visoka. „Mnogo sam naučio u školi o radu sa suhom gradnjom, knaufom. Plaće su jako velike, posao je sve traženiji, tako da ću imati dobre prilike kad završim“, kaže Jasmin Roth koji će bit monter suhe gradnje.

Photo by: Dejan Tatomir

Obrtnička zanimanja omogućavaju individualni pristup učenju, gdje se svaki učenik može fokusirati na svoje jače strane i razvijati vještine koje su mu najpotrebnije. Ova prilagodljivost često rezultira visokim stupnjem zadovoljstva učenika i većom motivacijom za učenjem. „Imamo jako puno smjerova i kvalitetne profesore koji nas puno toga nauče i za život i za struku. Imamo jako puno izbora i svatko se može pronaći u nekom dijelu. U slastičarstvu možemo razviti svoje sposobnosti te izraziti kreativnost i nove okuse“, istaknula je Nataša Čolakić koja će biti slastičarka.

Photo by: Dejan Tatomir

Mogućnost samozapošljavanja i poduzetništva odmah nakon završetka obrazovanja gotovo je na 100%. Učenici imaju priliku razviti svoje vještine i talente, te pokrenuti vlastiti posao ili obrt, što može donijeti ne samo financijsku stabilnost već i osjećaj samostalnosti i osobnog uspjeha. „Škola ima mnogo izbora raznih zanimanja, imamo puno praktikuma, profesori nam prenose puno znanja. Naučila sam mnogo toga o sommelierstvu, koktelima, posluživanju…dobra priprema za budućnost“, kaže Matea Stojsavljević koja će biti konobarica.

Promocija strukovnih zanimanja i obrtničkih vještina važna je kako bi se prepoznale sve prednosti ovih profesija i kako bi se potaknulo više mladih da razmotre mogućnosti u ovim područjima. Zagreb je grad obrtnika i tradicije, a zanati su njegov simbol. Stoljetna tradicija ručne izrade raznih proizvoda, ali i vrijedne ruke brojnih obrtnika, nezamisliva su svakodnevnica metropole.

Photo by: Dejan Tatomir

Učenici koji su se angažirali u ovoj inicijativi pokazali su svoju važnu ulogu u poticanju interesa za strukovno obrazovanje i promicanju raznolikosti karijernih puteva među mladima. Učenici su distribuirali brošure s informacijama o upisima i promo materijale. Ova inicijativa nije samo korisna za potencijalne buduće srednjoškolce, već i za zajednicu u cjelini.

 

 

Piše: M.T.

Prethodni članakSljedeći članak