Mobilna aplikacija Marteen za uslugu prijevoza u finalu ovogodišnjeg Poslovnog izazova

Gradonačelnik Dugog Sela Nenad Panian sa suradnicima primio je učenike Srednje škole Dugo Selo – članove Marteen tima kojeg čine Antonio Bubalović i Marko Barkić, pod mentorstvom prof. Ivane Gradečki. Njihov projekt mobilne aplikacije Marteen namijenjen usluzi prijevoza odnosno rješavanju problema prometne povezanosti u gradu Dugom Selu ušao je u finale 10. državnog natjecanja Poslovni izazov 2023. koje se održava danas u prostorima Udruženja obrtnika grada Zagreba.

„Poslovni izazov“ je višednevno natjecanje u kojem učenici srednjih škola razvijaju i prezentiraju svoje poduzetničke ideje stvarajući nova rješenja i inovacije na temu„Mobilne aplikacije i platforme u suvremenom poslovanju“, u organizaciji Udruge Poduzetni, Zrinski, Ebus i Obrazovanje za poduzetništvo. Cilj je potaknuti na razmišljanje i poduzetničko rješenje kako u postojećim i uvijek novim uvjetima te pod pritiskom globalne epidemije Covida-19 u novim digitaliziranim i virtualnim uvjetima rada razviti mobilne aplikacije i platforme u suvremenom poslovanju.

Svjesni nedostatka brzog odnosno lako pristupačnog javnog prijevoza na području Dugog Sela, pogotovo izvan centra, dugoselski srednjoškolci razvili su mobilnu aplikaciju Marteen pod motom „Brzo i sigurno“. Veliku podršku dobili su od gradskog čelništva, a pritom su upoznati i s gradskim projektima na tu temu, a koje Grad nastoji realizirati s obzirom na sve veći priljev stanovnika i potrebe građana svih dobnih skupina.

U finalu je još jedan tim iz SŠ Dugo Selo Šapice d.o.o. U ovome projektu sudjelovale su učenice Lorena Kučko, Ivona Knežević i Barbara Zekić, 3. ekonomskog smjera, mentorica je prof. Klaudija Boščić.  Šapice brinu za udomljavanje pasa i usluge hotela/čuvanja/dresiranja/šetnje kućnih ljubimaca ako, primjerice, morate na put i nemate ih kome ostaviti na brigu.

 

Sudjelovanje mladih na ovakvim natjecanjima izvrsna je prilika za razvoj njihovog obrazovanja, kreativnih i inovativnih sposobnosti te promoviranje rada i ideja. To su hvalevrijedni resursi, Grad je tu da im pruži potpunu podršku i potakne ih na uspješan rad koji bi u konačnici, osim mladima osobno, u budućnosti imao pozitivan učinak za cijelu zajednicu, čulo se od gradskog čelništva.

Škola je lani obilježila 20 godina rada, u izgradnji je Centar izvrsnosti za robotiku Srednje škole Dugo Selo koji se realizira u sklopu europskog projekta Regionalni centar kompetentnosti (RCK) u strukovnom obrazovanju u strojarstvu – Industrija 4.0 vrijednog 113 milijuna kuna.

Regionalni centar kompetentnosti (RCK) inače uspostavljen je na tri lokacije na području Zagrebačke županije – Srednja strukovna škola Velika Gorica otvara Centar izvrsnosti za CAD/CAM/CNC sustave i 3D tehnologije, Srednja strukovna škola Samobor Centara izvrsnosti za senzoriku, automatiku i obnovljive izvore energije i Srednja škola Dugo Selo Centar izvrsnosti za robotiku.

Svi Centri imat će dvostruku namjenu – Učeća tvornica (Learning Factory) i Demonstracijsko-proizvodni pogon čiji se kapaciteti iznajmljuju za potrebe gospodarstva (Tech Shop).

Prezentaciju projekata svih finalista možete vidjeti OVDJE.

 

 

Piše: WK

Prethodni članakSljedeći članak