Na 22. Svetonedeljskoj fišijadi kuhat će se fiš u najvećem kotlu u Hrvatskoj

Lokalne vijesti

Photo by: TZ Sveta Nedelja

Posebna atrakcija fišijade bit će kuhanje fiša u najvećem kotlu u Hrvatskoj Limarije Sebastijan od 600 litara.

Svetonedeljska fišijada je tradicionalna kulinarsko-turistička manifestacija i natjecanje u pripravljanju fiša na jezeru Rakitje koja će se ove godine održati 4. rujna (nedjelja) 2022. godine. Organizatori manifestacije su  Turistička zajednica Grada Svete Nedelje i ŠRD RAK Rakitje uz pokroviteljstvo Grada Svete Nedelje, Svenkoma i  Zagrebačke županije.

 

Svake godine se tijekom održavanja fišijade za samo natjecanje prijavi 40-tak ekipa iz cijele Hrvatske, a brojni strani gosti iz europskih zemalja koji u to doba borave na jezeru Rakitje na odmoru uvijek se pridruže manifestaciji. Svake godine fišijadu posjeti preko 3.000 posjetitelja, a ista je krovno društveno i zabavno okupljanje zaljubljenika u ribolov i ljubitelja sporta i rekreacije.

Program:

9.00 – 13.30     okupljanje natjecateljskih ekipa

14.00                početak kuhanja fiša i nastup Kuburaškog društva Gromovnik

14.00 – 16.00    kuhanje fiša natjecateljskih ekipa i kuhanje fiša u velikom kotlu od 600 litara

16.00 – 17.30   ocjenjivanje fiša i besplatna degustacija za sve posjetitelje

18.00                proglašenje pobjednika i dodjela nagrada za najbolji fiš

Photo by: TZ Sveta Nedelja

Glazbeni gosti biti će Tamburaški sastav “RAPSODIJA”, a posebnu atrakciju fišijade čini kuhanje fiša u najvećem kotlu u Hrvatskoj od 600 litara. Za posjetitelje manifestacije organizirana je besplatna degustacija. Uz pripremu fiša, neizostavna je i bogata gastro ponuda te pripremanje šarana na rašljama. Dugogodišnji voditelj programa Davor Dretar – Drele ove će se godine okušati kao natjecatelj.  Za djecu će biti organiziran besplatni animacijski program (tobogani, napuhanci…).

Jezera Rakitje su skupina od četiri umjetna jezera površine od 220 ha, od kojih je najveće Finzula. Poznato su okupljalište ribolovaca jer u jezeru žive šarani, amuri, štuke, smuđevi i somovi. Na jezeru djeluje ŠRD „RAK“ Rakitje koje ulaže maksimalne napore u zaštitu, čuvanja i uređenja obale i voda jezera, u cilju očuvanja prirodnih  ljepota. 2001. godine uveden je novi način ribolova na jezeru Juš koji se nalazi u neposrednoj blizini Ribičkog doma, pod svjetskim nazivom “Catch And Release”, tj. Ulovi i pusti. Time je Društvo primijenilo europske i svjetske propise športskog ribolova na razini Hrvatske.

Tijekom programa održat će se prezentacija i prodaja domaćih proizvoda i rukotvorina.

Prijave za natjecanje otvorene su do 30. kolovoza 2022. godine.

Prethodni članakSljedeći članak