Na 32. Jakovlju oboren rekord- najteži vol teži čak 1.420 kg

Lokalne vijesti

Photo by: Općina Kanfanar

Najpoznatija kanfanarska manifestacija i jedna od najvećih pučkih fešta Istre, Jakovlja, održala se sinoć 31. srpnja na kanfanarskom sajmištu u svom jubilarnom 32. izdanju.Na tradicionalnoj smotri volova  odabrani su oni najljepši, najteži i najposlušniji.

Jakovlja je najpoznatija kanfanarska manifestacija i jedna od najvećih fešti u Istri koja je sama za sebe priča o spašavanju ove autohtone, visoko ugrožene i zaštićene pasmine goveda. Procjenjuje se da danas imamo samo oko 2.000 grla istarskog goveda, od čega je istarskih volova (kastrati bika istarskog goveda) preostalo manje od 30!

Ovo je jedna posebna fešta za Istru, prije svega zbog činjenice što samo na Jakovlju, Kanfanaru možemo vidjeti istarske volove u ovom broju. To je ono što istarski volovi zapravo predstavljaju, što simboliziraju. Ovdje je prije 32. godine započela borba za spas istarskog vola. Vjerujem da smo mnogo učinili. Ali, daleko smo od činjenice da možemo mirno spavati. Mislim da ova Jakovlja i nadalje trebaju slati apel, senzibilizirati javnost i ukazivati na potrebu da se uzgajivačima istarskog vola pomogne i da svi zajedno sačuvamo ovaj simbol Istre na ponos nama i budućim generacijama. Sve to iz činjenice što tom istarskom volu koji je stoljećima ljudima u Istri služio kao radno govedo i pomagao im da oni prežive na ovom prostoru. Sada mi to moramo njima vratiti.“ rekao je načelnik Općine Kanfanar Sandro Jurman.

 Na smotri je  sudjelovalo 20 volova i 13 uzgajivača s područja cijele Istre, među kojima je, po kriterijima od davnina, tročlana stručna komisija ocjenjivala kvalitete svakog pojedinog boškarina. Tako se pažnja obraćala između ostaloga i na izgled rogova i tijela, stabilnost hoda, dužinu repa, ravninu leđa, pa i boju dlake.

Lokalne vijesti

Photo by: Općina Kanfanar

Ove je godine oboren rekord, naime u kategoriji najtežeg vola ove je godine proglašen boškarin od čak 1421 kilograma, čiji je uzgajivač Mario Udovičić. Najljepši je prošlogodišnji najposlušniji vol uzgajivača Emila Rojnića, a najveću disciplinu pokazao je bakin Alda Štifanića kao najposlušniji na smotri.

Ova smotra uvijek privlači velik broj posjetitelja. To je atrakcija i naš boškarin je zbilja postao prepoznat i izvan naših granica, tako da je ova manifestacija definitivno posvećena tradiciji Istre. Na taj način educiramo ljude što vol znači. Riječ je o jednoj pasmini koja je kritično ugrožena i imamo jako malen broj istarskih volova koji su ostali. Stoga, ovim putem dajemo nekako svi napore da očuvamo ovu pasminu. I to nam je cilj. Srećom, danas je situacija puno bolja nego kada smo sa smotrom krenuli, 1991. godine, kada je bilo teško uopće naći volove za smotru,“ izjavila je direktorica Turističke zajednice Ivana Maružin.

 Ove su životinje nekada bile glavni oslonac svake obitelji u istarskim selima koje su im pomagale u svakodnevnom radu i prehranjivanju kućanstva. Danas su simbol Istre, a za očuvanje tradicije i uspomena za koje se brine 15-tak uzgajivača.

Piše D.Š.

Prethodni članakSljedeći članak