Obilježen Dan državnosti u Svetoj Nedelji

Lokalne vijesti

U Gradu Sveta Nedelja obilježen je Dan državnosti Republike Hrvatske polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća.

Obilježen Dan državnosti u Svetoj Nedelji, foto: Grad Sveta Nedelja

Obilježavanju su prisustvovali gradonačelnik Dario Zurovec sa suradnicima, potredsjednik Gradskog vijeća Grada Svete Nedelje Karlo Lacković,  braniteljske udruge, ravnatelji te predstavnici institucija s područja grada Svete Nedelje. Prigodnim polaganjem vijenca i paljenjem svijeća na Spomen obilježju hrvatskim braniteljima, odana je počast Domovini i svim braniteljima.

Obilježen Dan državnosti u Svetoj Nedelji, foto: Grad Sveta Nedelja

U Gradu želimo da se ovaj dan obilježava na višem nivou. U Domovinskom ratu dali ste velik i neizmjeran obol. Za mene je Hrvatska moja država, moja domovina, tu sam odrastao, tu živim, tu mi je obitelj i dužnost. I dok sam god ovdje slavit ćemo ju, zdravim patriotizmom i poštivanjem. Državu  moramo poštovati i cijeniti branitelje, izraziti im veliko hvala“, rekao je gradonačelnik Grada Svete Nedelje Dario Zurovec.

Obilježen Dan državnosti u Svetoj Nedelji, foto: Grad Sveta Nedelja

Josip Mahović, predstavnik Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata Samobora i Svete Nedelje poručio je mladim generacijama da uče hrvatsku povijest i iz nje izvlače zaključke. „Možete biti nezadovoljni, može vam se ne svidjeti ova ili ona politika, možete govoriti protiv svega i svakoga, ali protiv države Hrvatske ne možete i ne smijete, prvenstveno zbog sebe. Jer ona nam garantira slobodu i opstanak naroda, naša je. Politička volja našeg naroda i građana bila je uspostava Hrvatske države i ta volja obranjena je u Domovinskom ratu uz visoku cijenu. I zato danas slavimo Dan državnosti – da se ne zaboravi.“

Obilježen Dan državnosti u Svetoj Nedelji, foto: Grad Sveta Nedelja

S područja Grada Svete Nedelje svoje živote dalo je 14 branitelja kao trajni zalog u doprinosu ostvarenja hrvatskog naroda za svojom državom: Božidar Cviljak, Robert Erdelja, Vladimir Deščak, Predrag Golubić, Damir Horvatić, Ivan Jakopač, Ivica Janoch, Drago Matijević, Marijan Parlov, Tomislav Pejić, Božo Rudar, Ivo Udovčić, Zlatko Šabarić i Vladimir Vujec.

Dan državnosti u Republici Hrvatskoj praznik je koji se obilježava 30. svibnja, u spomen na konstituiranje prvoga demokratski izabranog višestranačkog Sabora 30. svibnja 1990. i na povijesnu ulogu Hrvatskoga sabora u očuvanju hrvatske državnosti tijekom mnogih stoljeća.

 

Piše: WK

Prethodni članakSljedeći članak