Općina Dubrava proslavila 928. godina postojanja

Photo by: Lokalne vijesti

Ove godine Općina Dubrava proslavila je svoj 928. rođendan uz bogat program.

Općina Dubrava proteže se na prostoru od 116 km2, a  samo mjesto Dubrava vuče svoje korijene iz duboke prošlosti, a što dokazuju i mnogi povijesni izvori. Dubrava se prvi puta spominje 1134.godine u povelji ostrogonskog nadbiskupa Felicijana koja svjedoči o tome da je ugarski kralj Ladislav 1094.godine Dubravu kao posjed darovao zagrebačkom biskupu. U Dubravi je 06. siječnja 1527.godine za hrvatsko-ugarskog kralja izabran Ivan Zapolja, a često je u Dubravi stolovao i Hrvatski sabor. Crkva Sv. Margarete spominje se još u 13. stoljeću. Razrušena je u napadima Turaka, a Dubravci su uspjeli donekle obraniti Dubravu te je u znak sjećanja na te bitke crkva obojena u crveno kao simbol prolivene krvi Turaka koja je bila zakrvavila sanac koji je okruživao bedem. Bedem je imao 9 kula i 4 izlaza iz grada koji su bili okrenuti prema stranama svijeta.

Photo by: Lokalne vijesti

Načelnik Općine Dubrava Tomislav Okroša istaknuo je kako su za sve mještane, posjetitelje i goste organizirali brojne manifestacije. „Više od 80 natjecatelja sudjelovalo je na 35 kilometarskoj biciklijadi Dubravski Vitez u spomen na sve hrvatske branitelje. Uz brojne koncerte, gulašijadu i fišijadu te ostalu zabavu proslavili smo naš 928. rođendan. Izrazito sam ponosan što sam na čelu ovako stare Općine za koju radimo na brojnim projektima kako bi mještanima osigurali što bolji život. Odnosi koje gradimo, investicije i inicijative idu u smjeru budućeg rasta i razvoja“, naglasio je Okroša.

Photo by: Lokalne vijesti

Proslava ovogodišnjeg rođendana obilježena je tradicionalnom, petom Gulašijadom na Dudnjaku, a na aerodromu u Zvekovcu održalo državno prvenstvo zrakoplovnih modelara. „Organizirali smo vrlo popularno F5JOT natjecanje po prvi put na ovom aerodromu. Cilj je održati se 10 minuta u zraku nakon kojeg u zadnjoj sekundi desete minute mora se doći u zadanu točku. Ovo je vrlo izazovna disciplina. Sudjelovali su rekreativci, ali i pravi piloti, a i svjetski prvak Darijan Hoceljuk, što samo za sebe govori o interesu za ovu disciplinu“, rekao je Tomislav Gržetić, predsjednik kluba MAK Trešnjevka.

Photo by: Lokalne vijesti

U subotu 4. lipnja, se održala se i biciklijada „Dubravski Vitez“, smotra folklora, nogometna utakmica između juniora NK Dubrave i NK Žabnice te koncerti grupa Bonaparte i Mejaša,   uz veliki vatromet. U nedjelju 5. lipnja se održao Kup Dubrave u ribolovu u Farkaševcu, Likovna kolonija u Kulturnom centru, 2. Fišijada, i natjecanje u gađanju glinenih golubova.  Obilježavanje će završiti defileom ženske konjičke garde Vrbovec i mažoretkinja Općine Dubrava i Vrbovečkih mažoretkinja, uz pratnju limene glazbe Vrbovec.

Piše M.T.

Prethodni članakSljedeći članak