Ostvarene velike uštede energetskom obnovom Doma za starije Peščenica

Photo by: Morana Tomičić

Povodom završetka radova na energetskoj obnovi zgrade Doma za starije osobe „Peščenica“, danas 7. srpnja 2022. godine održala se konferencija za medije na kojoj su sudjelovali gradonačelnik Tomislav Tomašević sa suradnicima i ravnateljica Doma Marija Orlić.

Vrijednost projekta je 21.554.199,69 kn, za koji su dodijeljena bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj u  iznosu od  10.826.600,00 kn, a prema Ugovorima o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte financirane iz europskih strukturnih i investicijskih fondova u financijskom razdoblju 2014. – 2020. sklopljenih s Ministarstvom graditeljstva i prostornoga uređenja i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Projekt se sufinancira i provodi u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.–2020.“ iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

„Svi radovi koji su napravljeni na ovoj zgradi doprinijeti će značajnim energetskim i financijskim uštedama koje će se odraziti na bolju kvalitetu života u Domu, a posebice imajući na umu cijene energenata koje svakim danom idu gore. Grad Zagreb mora doprinositi emisiji stakleničkih plinova i borbi protiv klimatskih promjena, a za buduće generacije moramo ostaviti planet koji neće imati toplotne udare, suše, poplave i ostale ekstremne promjene kojima svjedočimo sve češće“, gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević.

Photo by: Morana Tomičić

Dom je izgrađen 1981. godine. Grijana površina zgrade je 13.172 m2, a potreba za primarnom energijom je 2.467 MWh/a godišnje. „Ova kuća je dom za 334 osobe starije životne dobi u kojem radi stotinu zaposlenika i uspješno djeluje 42 godine pružajući svojim korisnicima usluge smještaja, brige o zdravlju i njege. Ovdje žive naši stariji građani koji su dali svoj doprinos društvu i sada trebaju i zaslužuju našu brigu i skrb. U ovim vremenima skupih energenata i izmijenjenih klimatskih uvjeta nakon projekta energetske obnove stanje je osjetno bolje„, kazala je ravnateljica Orlić.

Photo by: Morana Tomičić

U okviru energetske obnove, poboljšale su se energetske karakteristike zgrade postavljanjem toplinske izolacije i zamjenom stolarije i bravarije sa energetski učinkovitom. „Ovo je bila najveća obnova do sada s obzirom na veličinu zgrade. Izazov je bio organizirati radove u zgradi koja se koristi 24 sata dnevno 365 dana u godini, poglavito na 4. katu na kojem borave teško pokretne i nepokretne osobe. Sveukupnim radovima smanjena energetska potrošnja za gotovo 60%, pa će se povećati kvaliteta boravka u zgradi“, istaknula je voditeljica projekta Nataša Kelava. Primjenom mjera energetske učinkovitosti smanjena je godišnja potreba za primarnom energijom za 1.466 MWh/a, kao i smanjena emisija COza 295 t/godišnje, odnosno postignuto je smanjenje za 59,4%.

 

Osim toga, sa energetskom obnovom zgrade smanjeni su troškovi za energente i održavanje zgrade. Poboljšanje toplinskih karakteristika zgrade ima posebnu važnost za korisnike zgrade koji su starije dobi jer će im omogući ugodniji boravak u zgradi koja im je dom.

Piše M.T.

Prethodni članakSljedeći članak