Otvoren jedan od najvećih i najljepših pumptrack poligona u Hrvatskoj

Photo by: Lokalne vijesti

Dugo Selo je dobilo jedan od najvećih i najljepših pumptrack poligona  namijenjenog biciklistima, zaljubljenicima u role, skateboarde i romobile.

Poligon površine 1.555 m2 i  879 m2 asfaltne površine smatra se jednim od najvećih u Hrvatskoj a svečano je otvoren jučer, 25. svibnja 2022. prigodno na Svjetski dan sporta. „Grad smo mladih ljudi i mladih obitelji i zato su nam važna ulaganja u sport, jer su ona ulaganja u mlade. Želimo svim građanima i našim gostima pružiti najbolje što možemo i sada s ponosom mogu reći da imamo najljepši pumptrack u Hrvatskoj“, rekao je gradonačelnik Dugog Sela Nenad Panian.   Staza je gotova i  je za sve koji se žele rekreirati, ali i trenirati, a do kraja sljedećeg tjedna biti će završen i uređen okoliš, rasvjeta i video nadzor.

Photo by: Lokalne vijesti

Uz gradsku sportsku dvoranu, skate park i nogometno igralište, ovo je još jedno vrijedno proširenje sportske infrastrukture. Dragan Mikulić iz Biciklističkog kluba „DUGO SELO 2001“ rekao je kako u klubu ima 30-tak mladih biciklista koji treniraju  18 koji aktivno sudjeluju na utrkama. „Ovo će sada postati fiksno mjesto za naše treninge. Osobe svih dobnih skupina mogu zadovoljiti svoje aktivnosti na ovoj stazi. Što idete brže teže vam je, što idete sporije to vam je lakše. Na taj način određujete težinu vašeg treninga“, kazao je Mikulić.

Otvorenje je pobudilo veliko zanimanje djece i mladih, te aktivnih biciklista koji su došli isprobati samu stazu. „Da su ovakve staze postojale kad sam se ja bavio biciklizmom, vjerojatno bi se njime još uvijek bavio. Ovo je „odskočni skok“ za sve mlade ljubitelje ovog sporta i mjesto gdje mogu naučiti sve osnove. Koju god disciplinu kasnije izabrali, treningom na ovoj stazi postaju sve bolji i iskusniji“, istaknuo je Mislav Mironović koji se 15 godina aktivno bavio biciklizmom. „Ovo je odličan projekt i drago mi je da se sve više krenulo s izgradnjom pumtrack staza u Hrvatskoj. Vani je to već dugo popularno i drago mi je da smo i mi prepoznali potencijal ovog sporta. Svim mladima bi preporučio da se bave nekom aktivnošću. Najbitnija je volja, a treninzi na pumptracku su dobri za motoriku, ravnotežu, a odlična su podloga sve ostale sportove“, rekao je Franjo Hukman, rekreativni biciklist.

Photo by: Lokalne vijesti

Investitor projekta je Grad Dugo Selo, uz potporu Zagrebačke županije, a ukupna vrijednost investicije je oko 1,5 mil. kuna. Interes za pumptrack poligonima sve je veći. Dugo Selo tako slijedi pozitivan primjer susjednih zemalja kao što su Slovenija i Austrija, gdje je posljednjih godina izgrađeno na desetke ovakvih poligona.

Pumptrack je neprekidna petlja ravnina i uzvisina po kojoj se može voziti i bez pedaliranja. Oblik pumptracka omogućuje zabavnu, ali i sigurnu sportsku aktivnost. Asfaltni pumptrackovi pogodni su za sve veličine bicikala, skateboardova, koturaljki, romobila i sl. Na pumptracku se mogu voziti biciklisti svih dobi i tehničke spremnosti. Umjesto pedaliranjem ili odgurivanjem, kreće se mijenjanjem položaja tijela gore – dolje zbog čega je atraktivan i drugačiji od svih ostalih sportova. Na poligonima se mogu organizirati različita događanja i natjecanja.

Lokacija pumptrack poligona je dostupna na linku: https://goo.gl/maps/iCpXfg9AZ7f7MbH8A

Piše M.T.

Prethodni članakSljedeći članak