Počinje najslađi festival! Štrudlafest vam poklanja recept za štrudlu koja je prava zvijezda ovog festivala

Čekati godinu dana na Štrudlafest, uistinu je izazov. Ta tri najslađa dana u godini napokon su pred nama pa stoga prvi vikend u rujnu rezervirajte za odlazak u Jaškovo – selo štrudle koje ove godine nudi toliko zabave da ćete poželjeti ostati sva tri dana.

 Štrudlafest počinje u petak, 1. rujna, uz premijeru „Štrudla pub kviza“ pod palicom Krešimira Sučevića Međerala. U ovom kvizu zasigurno će slatke delicije biti motivirajuće za kvizaše, no tko zna – možda im bude i izazov za koncentraciju. Kako god da bilo, navečer vas čeka rasplesani Luka Nižetić koji obećava sjajnu zabavu na otvorenju najslađeg festivala.

Foto: Demjan Rožman

Subota je rezervirana za nešto što smo dugo čekali! Na Štrudlafest vraćaju se natjecatelji koji su godinama brusili svoje valjke i trenirali što tanje tijesto. Naime, ove godine vas čeka izbor za najbolju štrudlu Hrvatske, a sve pod palicom stručnog žirija u kojem će natjecatelje dočekati i simpatični Domagoj Jakopović Ribafish.

 Uz slatke zalogaje, u subotu će brojni mališani zasigurno uživati i na uzbudljivom ZIP lineu s pogledom na Jaškovo. Tu je dakako i HGSS koji pazi na njihovu sigurnost.

Nedjelja nudi cijelu paletu gastro radionica i aktivnosti, a festival će zatvoriti jedan od najperspektivnijih domaćih glazbenika – Filip Rudan.

 Naravno tu su i aktivnosti koje vas čekaju svaki dan Štrudlafesta. Svakako se opustite uz „Štrudla by kajak“, „Štrudla by horse“ ili pak u vođenoj šetnji „Štrudla step by step“ koja će vas upoznati s ovim pitoresknim krajem gdje ćete obići izvor pitke vode ali i saznati što vam sve treba za dobru štrudlu. Dakako, tu je i oslikavanje tanjurića za štrudlu koji svake godine okupi veliki broj znatiželjnika.

 I ove vas godine čeka više od stotinu okusa štrudli – od klasičnih voćnih i slanih, do onih sa čvarcima, konopljom i janjetinom pa do one s vrganjima i pivom. Jedan od najvećih hitova ovogodišnjeg festivala je Teslina štrudla koja vas možda inspirira za, tko zna, kakve inovacije. Koja je zapravo veza Tesle i štrudle, saznat ćete u Teslinom kutku by Nikola Tesla experince centar. Ako vam ni to nije dovoljno, svakako se uputite na Žitnu lađu koja i ove godine vozi sve Štrudloljupce.

 Štrudle pripremljene na gastro radionicama tradicionalno se mogu kupiti na štandu udruge Jak kao Jakov pa tako ovaj događaj ima i humanitarnu notu.

 Uvertira u događanja u Jaškovu je Tjedan štrudle koji traje čak 2 tjedna. Od 28. kolovoza pa sve do 10. rujna, u čak 42 ugostiteljska objekta, svi će štrudloljupci imati puno razloga za istraživanje Karlovačke županije.

Foto: Demjan Rožman  

I kada ste pomislili da ste obišli baš sve, tu je i ranč sa škotskim govedima, janjetina s ražnja corner, a poseban broj znatiželjnika očekuje se „Na dvorišću tete Marice“ koja je zlatna amabasadorice štrudle iz Jaškova i koja će u svom dvorišću širokog osmijeha ugostiti svakog posjetitelja te mu pokazati tajne izrade domaće štrudle.

 Za mališane i ove godine ima niz sadržaja ne samo u bogatom Dječjem trokutu, nego i Rally kids corneru. Tu je i jahanje, vlakić, Aquatikina žabaonica, stare seoske igre kamenčkanje i kozečkanje, a u labirintu u kukuruzu pravi put prema štrudlama tražit će i veliki i mali.

 No da sve ovo još malo zasladimo, niže vam nudimo recept za štrudlu koja je jedna od najtraženijih na ovom najslađem hrvatskom festivalu. Vidimo se na Štrudlafestu.

Foto: Demjan Rožman

 

Štrudla jaškovskog baruna (cca 12 porcija)

 Tijesto:

480 g brašna, 300 ml ulja, 20 g soli, 300 ml vode

 Nadjev:

1,4 kg jabuka, 200 g mljevenih oraha, 100 g grožđica, 240 g šećera, 120 g vanilin šećera, 10 g cimeta, 100 g krušnih mrvica

 Umak:

mlijeko, puding od vanilije, šećer

 Dekoracija:

mljeveni orasi, menta, po želji: rum

 Priprema:

 Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto koje treba odstajati oko 30 minuta. Za to vrijeme pripremite nadjev. Razvaljajte tijesto valjkom i namažite uljem te ostavite ulje 2-3 minute kako bi ga tijesto upilo.

 Za to vrijeme pripremite nadjev: jabuke oguliti i naribati i u posudu dodati šećer, vanilin šećer, cimet, izmiješati sve sastojke.

 Zatim prstima razvucite tijesto. Na razvučeno tijesto – na polovicu stavite krušne mrvice. Nadjev se stavlja do polovice razvučenog tijesta, a drugom polovicom zarolajte štrudlu. Jabuke prije stavljanja na krušne mrvice istisnuti da se ocijedi sok od jabuka. Nadjev se stavlja kao i mrvice – na polovicu razvučenog tijesta. Na jabuke posipati orahe i grožđice koje po želji prethodno možete natopiti u rumu. Zarolajte štrudlu.

 Štrudlu stavite u lim za pečenje kojeg ste prethodno premazali uljem. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva, 25-30 minuta. Dok se štrudla peče, pripremite topli umak od vanilije. Štrudlu posipajte šećerom u prahu, prelijte umakom, ukrasite mljevenim orasima i mentom i poslužite dok je još topla.

 Za izradu štrudle koja je ušla u Guinnessovu knjigu rekorda utrošeno je preko 850 kg brašna, 10 kg cimeta… Imala je 1479,38 metara.

 

Piše: D.E.

 

Prethodni članakSljedeći članak