Poljoprivredno gospodarstvo Siniše Drete među 25 gospodarstava s najboljom proizvodnjom mlijeka sudjelovat će u ispitivanju kvalitete kukuruzne silaže

Lokalne vijesti

Bjelovarsko – bilogorski župan Marko Marušić posjetio je poljoprivredno gospodarstvo Siniše Drete u Staroj Ploščici, koji je ujedno i predsjednik Udruge uzgajivača simentalskog goveda BBŽ.

Gospodarstvo gospodina Drete svrstano je među 25 gospodarstava s najboljom proizvodnjom mlijeka po kravi u Bjelovarsko – bilogorskoj županiji koji će sudjelovati u ispitivanju kvalitete kukuruzne silaže.

Naime, Bjelovarsko – bilogorska županija i Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu potpisali su u ponedjeljak ugovor o financiranju ispitivanja kvalitete kukuruzne silaže, što će Županija financirati s 300 kuna po jednom uzorku. Gospodarstva obuhvaćena ispitivanjem ostvarit će pravo sudjelovanja na Petom natjecanju u kvaliteti kukuruzne silaže u Republici Hrvatskoj kojim Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu želi promovirati kvalitetu krmiva iz kojih se proizvodi “Mlijeko s hrvatskih farmi”.

Izjave su u Staroj Ploščici, osim župana Marka Marušića, dali su pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Zlatko Pavičić te voditelj HAPIH-ovog Centra za kontrolu kvalitete stočarskih proizvoda u Križevcima Ivica Vranić.

“Svjesni smo svih problema s kojima se suočavaju naši poljoprivrednici. Najviše je riječ o stalnom rastu cijena repromaterijala, kao i energenata. Mi kao Županija nažalost ne možemo utjecati na otkupnu cijenu mlijeka, no zahvaljujući mjerama poljoprivrednicima možemo pomoći da proizvedu kvalitetnije mlijeko. Samim time ćemo postići veću otkupnu cijenu. Po broju proizvođača mlijeka i po količini proizvedenog mlijeka smo druga županija u Hrvatskoj. Dužni smo pomagati našim proizvođačima i to ćemo nastaviti činiti, sukladno svojim mogućnostima. Podsjećam da Županija nastavlja s mjerom sufinanciranja ukupne kamatne stope za sve poljoprivrednike koji podižu kredit za proljetnu sjetvu”, rekao je župan Marušić.  

Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu već petu godinu zaredom provodi projekt “Natjecanje u kvaliteti kukuruzne silaže” te je ove godine u projekt uključeno 13 županija na razini cijele Hrvatske, odnosno oko 25 gospodarstava po županiji.

“Projekt uključuje laboratorijska ispitivanja i ocjenu kvalitete kukuruzne silaže, dok je osnovni cilj kod proizvođača podići svijest o potrebi analize i kontrole stočne hrane kako bi životinjama mogli davati kvalitetan i uravnotežen obrok, kako bi u samoj konačnici imali što ekonomičniju proizvodnju. Potrebno je točno znati koje su proizvodne potrebe životinja i koja je kvaliteta hrane s kojom se raspolaže na gospodarstvu. Dodali smo natjecateljsku notu kako bismo što više zainteresirali natjecatelje, pa da ih na samom kraju i nagradimo. Na godišnjoj razini ukupno imamo između 250 i 300 uzoraka kukuruzne silaže”, pojasnio je Ivica Vranić iz Centra za kontrolu kvalitete stočarskih proizvoda u Križevcima.

Na imanju Siniše Dreta nalazi se ukupno 80 grla, od čega je 40 muznih krava. Obitelj je s proizvodnjom donekle zadovoljna, a ističu kako je kvaliteta mlijeka vrhunska.

“Posljednja cijena mlijeka iznosila je 2,58 kuna, no kada bi bila 3,50 kuna bili bismo na nuli. Cijena od 4 kune bi već bila obećavajuća. Ono što mi dobivamo za mlijeko je brutto dohodak. Od toga plaćamo sve naše troškove. Zajedno s državnom zemljom, raspolažemo sa oko 40 hektara. Na godišnjoj razini proizvedemo oko 300 tisuća litara mlijeka i s time smo zadovoljni. Ulazni troškovi su strahovito porasli, od zrna kukuruza, soje, do premiksa i slično. Uspijevamo opstati jedino na temelju visoke proizvodnje. Ova pomoć nam je od velike važnosti jer nam kvaliteta silaže određuje daljnje količine premisa kojeg treba dodavati da bi se dobio izbalansiran obrok, a o tome onda ovisi i kvaliteta mlijeka. Silažu do sada nismo ispitivali, ali jesmo žitarice i premikse”, poručio je Siniša Dreta.

Piše D.Š.

Prethodni članakSljedeći članak