PORAST CIJEPLJENJA MLADIH PROTIV HPV-A, ALI I DALJE LOŠI U EDUKACIJI- 70% NJIH NE ZNA ŠTO JE PAPA TEST

Lokalne vijesti

S početkom nove školske godine, „Budi mRAK“ kampanja donosi najnovije podatke o procijepljenosti mladih u Hrvatskoj kada je riječ o HPV infekciji.

Prema posljednjim podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, od gotovo pola milijuna cijepljenih protiv HPV-a, najbolji odaziv na cijepljenje učenika osnovnih i srednjih škola je u Gradu Zagrebu, dok je najlošije stanje u Ličko- senjskoj županiji.

Također, prema podacima održanih edukacija po hrvatskim školama unazad godinu dana, mladi i dalje ne znaju dovoljno o prevenciji i zaštiti od HPV-a. Od 3000  ispitanih učenika, čak 70% njih ne zna što je PAPA test.

Sve detalje oko istraživanja i podataka javnosti će se predstaviti na konferenciji za medije

02.09.2022., u Prirodoslovnoj školi Vladimira Preloga (Ulica Grada Vukovara 269), s početkom u 10:30.

Podatke će predstaviti i komentirati:

Marko Gangur, Voditelj i nacionalni koordinator Budi mRAK kampanje,

Dr. med. Tatjana Petričević Vidović, Voditeljica Službe za školsku i adolescentnu medicinu, NZJZ AndrijaŠtampar,

Dr. Lara Dadić, liječnica školske medicine,

Dipl. Ing. Zlatko Stić, ravnatelj škole Vladimir Prelog.

Javno- zdravstvena kampanja „Budi mRAK“ kontinuirano se provodi s ciljem edukacije mladih i njihovih roditelja kada je riječ o prevenciji HPV infekcije koja može uzrokovati čak 6 vrsta raka. Najbolja i najučinkovitija zaštita je cjepivo koje je u Hrvatskoj dostupno i besplatno za sve mlade do 25 godina života. Kampanju provode Udruga studenata medicine CroMSIC, u suradnji s HZJZ-om i Gradskim uredom za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom.

Prethodni članakSljedeći članak