Postavljen 40 tona težak vodotoranj Gornjak

Lokalne vijesti

Photo by: Vio ZŽ

Izgradnja vodotornja Gornjak dio je više od 707 milijuna kuna vrijednog EU projekta „Regionalni vodoopskrbni sustav Zagrebačke županije – Zagreb Istok“.

Projekt „Regionalni vodoopskrbni sustav Zagrebačke županije – Zagreb istok“ je javni investicijski projekt i odnosi se na izgradnju vodocrpilišta Kosnica te rekonstrukciju i izgradnju vodoopskrbnog sustava na području istočnog dijela Zagrebačke županije. Osnovna mu je namjena osiguranje kvalitetne pitke vode namijenjene ljudskoj potrošnji u cilju povećanja priključenosti na vodoopskrbnu mrežu, smanjenja gubitaka te povećanja pouzdanosti opskrbe i učinkovitosti sustava javne vodoopskrbe. Projekt je proglašen strateškim investicijskim projektom Republike Hrvatske jer isti znatno doprinosi postizanju većeg standarda isporuke i dostupnosti vodnih usluga, podiže ukupnu razinu sigurnosti i kvalitete života građana na području istočnog dijela Zagrebačke županije, te stvara uvjete za zapošljavanje većeg broja ljudi. Dio projekta je i izgradnja vodotornja Gornjak.

Vodotoranj je na gradilište na području Vrbovca dostavljen u dijelovima te je spajan u ležećem položaju. Po varenju svih čeličnih dijelova stupa vodotornja i kupole, isti je danas 19. srpnja 2022.  podignut uz pomoć dvije velike dizalice od kojih jedna (glavna) ima podiznu snagu od 500 tona, te je usidren u unaprijed izvedeni temelj.   „Realizacijom ovog projekta dobiti ćemo novu vodoopskrbnu mrežu za 21. stoljeće. Današnje podizanje vodotornja je jedan njegov dio kojim će se osigurati  tehnički i tehnološki preduvjeti za optimizaciju mreže Grada Vrbovca. U konačnici će cjelokupno istočno područje Zagrebačke županije dobiti pristup modernoj vodoopskrbi s vlastitim izvorom vode“, naglasio je Tomislav Masten, direktor društva Vodoopskrba i odvodnja Zagrebačke županije.

Lokalne vijesti

Photo by: Vio ZŽ

Ukupna težina vodotornja se procjenjuje na cca 40 tona.  Zapremnina iznosi 200m3 i on će biti okosnica novoizgrađenog sustava vodoopskrbe na istočnom dijelu  Grada Vrbovca, te omogućuje daljnje širenje vodoopskrbne mreže. „Gradnja vodotornja Gornjak započela je prije otprilike 4 mjeseca i ovo je drugi po redu koji je podignut na vodoopskrbnom području Vrbovec. Prvi je podignut u općini Preseka, a još će se izgraditi njih tri, po jedan u općinama Gradec, Farkaševac i Dubrava. Vodotoranj Gornjak je visok 39 metara i težak cca 40 tona. Samo puštanje u pogon vodotornja i okolnih novoizgrađenih cjevovoda očekujemo do kraja 2023. godine“, kazao je Ozren Đurašina, koordinator vodoopskrbe i odvodnje na području grada Vrbovca na EU projektima pri VIO ZŽ.

Piše M.T.

Prethodni članakSljedeći članak