Predstavljen Nacionalni program šećerne bolesti

Na 93. Danima dijabetologa u Osijeku po prvi puta je predstavljen nacrt Nacionalnog plana zdravstvene zaštite osoba sa šećernom bolešću.

„Cilj Nacionalnog plana zdravstvene zaštite osoba sa šećernom bolešću jest povećati dostupnost skrbi osobama sa šećernom bolešću, i učiniti skrb ravnomjerno dostupnom u cijeloj Hrvatskoj. Kao što znate, Hrvatska ima brojne otoke, županije u kojima ima samo jedan ili svega nekoliko dijabetologa, a s druge strane, imate županije i gradove poput Zagreba, u kojemu je 65 dijabetologa. Nerealno je očekivati da će uz takvu raspodjelu dijabetologa i medicniskih sestara edukatora dostupnost skrbi biti jednaka u svim dijelovima RH, kao i liste čekanja za dijabetološki pregled. Nadalje, ovim Nacionalnim planom daje se naglasak i na telemedicinske usluge, primjerice na virtualne ambulante. Uvodimo i mobilne timove. Vraćamo se Štamparovskom modelu gdje se približavamo pacijentu. Pa će tako, kao što je bilo nedavno u Dvoru, Gvozdu i Hrvatskoj Kostajnici, vrhunski specijalisti dolaziti u domove zdravlja i pregledavati pacijente u njihovim mjestima prebivališta.“- rekao je prof. dr. sc. Dario Rahelić, predstojnik SK Vuk Vrhovac i predsjednik Hrvatskog društva za dijabetes i bolesti metabolizma pri HLZ.

U Hrvatskoj je gotovo 700 000 oboljelih od šećerne bolesti, od kojih mnogi ni ne znaju da boluju od ove bolesti.

„Doista vjerujemo kako će ovaj Nacionalni program donijeti bolju dostupnost zdravstvene skrbi, prevenciju i rano otkrivanje šećerne bolesti. Također, za nas je jako važno da je u ovom Programu naglasak stavljen na edukaciju. Znamo da nam zdravstvena pismenost nije na najvišoj razini, tako da će svaka dodatna edukacija itekako pomoći. Nadam se da će i osobe sa šećernom bolešću biti puno više suradljive, jer mnogi ne brinu i ne drže pod kontrolom svoju bolest, pa se tako zna dogoditi da neki ne odu na pregled i više od godinu dana.“- izjavila je mag. soc. geront. Zrinka Mach, predsjednica Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga.

93. Dani dijabetologa, foto: HSDU

Nacionalni plan šećerne bolesti donijet će i promjene za zdravstveno osoblje.

„Napokon ćemo biti u prilici da ovim Nacionalnim programom medicinske sestre edukatori dobiju svoje specijalizacije. Time će sestre imati daleko veće kompetencije. Isto tako, na ovaj način će se 50% sestara dodatno educirati i napokon dobiti sve što je potrebno kako bi još više svojim znanjem pomogle specijalistima dijabetolozima.“- rekla je dr.sc.Vilma Kolarić, mag.med.techn., glavna sestra SK Vuk Vrhovac.

Nakon inicijative Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga i stručnog mišljenja Hrvatskog društva za dijabetes i bolesti metabolizma HLZ, HZZO je na osnovnu listu lijekova uvrstio lijek glukagon za nazalnu primjenu. Ova je vijest najviše razveselila djecu i mlade kojih je gotovo 2000 sa šećernom bolešću tipa 1.

„Mi smo jako zadovoljni ovom odlukom. Pogotovo za djecu i adolescente, jer se naša udruga Cukrići doista borila da taj lijek dođe na osnovnu listu lijekova HZZO-a. Ovo je i manja briga za roditelje jer će moći biti sigurniji ako im se, primjerice, djetetu u školi ili vrtiću dogodi da dođe u stanje teške hipoglikemije, da će im netko moći pomoći ovakvom vrstom lijeka.“- poručila je mag. soc. geront. Zrinka Mach, predsjednica Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga.

 

„HZZO je od Hrvatskog Društva za dijabetes i bolesti metabolizma HLZ zatražio i dobio stručno mišljenje vezano za lijek glukagon za nazalnu primjenu, koje je uvaženo. Time je glukagon u spreju stavljen na osnovnu listu HZZO-a za najosjetljivije skupine osoba sa šećernom bolešću tipa 1, te osobe s tipom 2 koje imaju četiri ili više doza inzulina, osobe na inzulinskim pumpama i trudnice.“- objasnio je prof. dr. sc. Dario Rahelić, predstojnik SK Vuk Vrhovac i predsjednik Hrvatskog društva za dijabetes i bolesti metabolizma pri HLZ.

Donošenje Nacionalnog programa šećerne bolesti očekuje se tijekom iduće godine.

 

 

Piše: WK

Prethodni članakSljedeći članak