Prihvaćanje zahtjeva sindikata ne potiče poboljšanje kvalitete javnih usluga

Lokalne vijesti

Stranka Fokus protivi se dogovoru između Vlade RH i sindikata kojim je premijer bez previše iznimaka prihvatio njihove zahtjeve, a oni nisu u interesu ni poreznih obveznika, ni onih članova sindikata koji kvalitetno obavljaju svoj posao. Linearno povećanje plaća ne potiče poboljšanje kvalitete javnih usluga o kojima njihovi korisnici – građani Republike Hrvatske – ionako imaju veoma nisko mišljenje.

„Ovo će za posljedicu imati odlazak najboljih zaposlenika iz javnog sustava u privatni sektor, što će uzrokovati daljnji pad usluge jer se time provodi negativna selekcija unutar javnog sektora“, izjavio je predsjednik stranke Fokus Davor Nađi, koji se pita gdje je zapelo s davno obećanom analizom koeficijenata u javnom sektoru i zašto se, iako premijerov mandat traje već 6 godina, nije ništa poduzelo po pitanju mjerenja rezultata rada i nagrađivanja shodno tome.

U ovim trenucima kada plaće u privatnom sektoru rastu, a radnika fali, stranka Fokus stava je da bi 10% zaposlenih u administrativnom dijelu javnog sektora trebalo prekvalifikacijama uputiti na tržište rada privatnog sektora, a veći dio te uštede iskoristiti za nagrađivanje 30% najboljih u javnom sektoru, kako bi im plaća rasla brže od inflacije te kako bi njihov trud i iznadprosječni rezultati rada bili priznati i financijski nagrađeni.

„Moramo se odmaknuti od trgovačke politike Ribića i Severa s jedne, te Plenkovića i HDZ-a s druge strane, koja radi na očuvanju statusa quo na štetu i države i članova sindikata. Jedini koji od toga imaju koristi su neradnici na izmišljenim radnim mjestima. Prijedlozi stranke Fokus bi promijenili funkcioniranje sustava na bolje, podignuli bi efikasnost javnog sektora, vrednovali bi rad i rezultate rada, zbog čega bi najbolji zaposlenici ostajali raditi u javnom sektoru, a to sve bi za posljedicu imalo višu kvalitetu usluge svim građanima Republike Hrvatske“, zaključio je Nađi.

I za kraj, stranka Fokus poručuje da treba jasno reći kako ovo linearno povećanje plaća nije nikakav kompromis. Premijer Plenković pristaje svaki puta na sve zahtjeve sindikata, a ovaj put nije iznimka. Stoga iako bi on trebao zagovarati interes svih građana Hrvatske, njemu je očito bitnije kupovati glasove sindikata kroz trgovački odnos s Ribićem i Severom.

Prethodni članakSljedeći članak