RaST svojim projektom educirao, umrežavao i poticao razvoj poduzetništva

Razvojna agencija Split – RaST d.o.o. provela je EU projekt “RaSTom do razvoja poduzetništva” s ciljem promocije poduzetništva i pružanjem usluga mikro, malim i srednjim poduzetnicima.

Danas, 19. prosinca 2023. godine, povodom kraja provedbe projekta, održala se završna konferencija na kojoj su predstavljeni rezultati projekta. „Kao poduzetničko-potporna institucija tijekom projekta radili smo na unaprjeđenju i vlastitih kapaciteta te kapaciteta poduzetnika jer smo zajednički detektirali da poduzetnicima u određenoj fazi razvoja poslovanja nedostaje dodatnih edukacija, radionica i jačanja kompetencija. U tom smo smjeru i mi razvijali naše kompetencije kako bismo ih mogli prenositi dalje“, istaknuo je Goran Batinić, direktor RaST-a.

RaSTom do razvoja poduzetništva, foto: RaST

Projekt se od 2021. godine provodio u partnerstvu s Gradom Splitom, a u sklopu projekta se naglasak, između ostalog, stavio i na jačanje kapaciteta RaST-a kao poduzetničko-potporne institucije te na umrežavanje s drugim PPI-jevima iz Hrvatske i Europske unije koji pružaju usluge malim i srednjim poduzetnicima. „Iznimno nam je stalo do razvoja poduzetništva pa smo tako pokrenuli najveći investicijski ciklus u povijesti grada koji će realizirati poduzetnici. Ovim smo ih projektom dodatno educirali i pokušali im pomoći da svoje proizvode i poslovanje dalje razvijaju. Ovaj projekt usko je vezan uz Tehnološki park u Dračevcu koji bi uskoro trebao biti gotov i postat će centar visokih tehnologija za ovo području te će obilježiti novi period u razvoju grada“, rekao je gradonačelnik Grada Splita Ivica Puljak.

RaSTom do razvoja poduzetništva, foto: RaST

U sklopu projekta opremio se budući poslovni prostor RaST-a u Višeslavovoj ulici u Splitu namijenjen pružanju usluga MSP-ovima. Promovirane su savjetodavne i edukativne usluge podrške MSP-ovima, te je održano 14 edukacija i radionica za poduzetnike na kojima je sudjelovalo više od 40 MSP-ova. „Ovaj projekt nije velik novčano, ali je jako vrijedan. RaST je razvio ljudsku infrastrukturu, kapacitet da prepoznaju koja su to specifična znanja koja trebaju našim poduzetnicima. Po prvi puta su sustavno provedene ciljane edukacije i radionice te vjerujemo da je to dobar put. Poticanje poduzetništva nije samo financijsko ulaganje, već i ulaganje u znanje i ljude koje je jednako, ako ne i više vrijedno. Zato ćemo kontinuirano unaprjeđivati ove usluge u budućnosti“, izjavila je pročelnica Službe za razvoj Grada Splita Antonija Eremut Erceg.

Tijekom trajanja projekta održana su i 3 tematska događanja za poduzetnike, razmijenjena su iskustva s 2 inozemna tehnološka parka i sa 7 poduzetničko-potpornih institucija iz cijele Hrvatske te je u konačnici kroz projekt umreženo više od 100 predstavnika jedinica lokalnih samouprava, poduzetničko-potpornih institucija te poduzetnika. „Razvili smo nove usluge za MSP-ove kroz set edukacija i radionica s kojih su nam povratne informacije od sudionika odlične te smo tako ostvarili zamišljene ciljeve kroz projekt. Sada nam predstoji daljnji razvoj, a s Gradom smo već predvidjeli sredstva za sljedeće tri godine da nastavimo s uslugama“, dodao je Batinić.

Cilj projekta bio je razvijati i pružati visokokvalitetne i inovativne usluge mikro, malim i srednjim poduzetnicima na području grada Splita i Urbane aglomeracije Split u svrhu unaprjeđenja osobnih i poslovnih vještina i znanja, čime se jača poduzetničko okruženje. Održanim događanjima, digitalnim alatima i medijskom kampanjom promoviralo se poduzetništvo i usluge koje RaST nudi MSP-ovima, kao i horizontalna načela.

Kao jedan od rezultata projekta, izrađena je i informativna brošura koja uključuje preporuke za unaprjeđenje poduzetničkog okruženja, a koje su nastale kroz trogodišnju provedbu projekta, komunikacijom i savjetovanjima s poduzetnicima, umrežavanjem s drugim PPI-jevima te kroz studijske posjete i organizirana događanja. Informativnu brošuru sa smjernicama dobre prakse možete preuzeti OVDJE.

RaSTom do razvoja poduzetništva, foto: RaST

Poduzetnici različitih profila i poslovanja koji su sudjelovali na svim provedenim aktivnostima projekta su ocijenili ovaj projekt izvrsnim, te zaključili kako su sada dobili mjesto na kojem mogu razvijati svoje vještine, dobiti savjete i informirati se o svim novostima na jednom mjestu. Djelatnici RaST-a stekli su vrijedna iskustva, nova znanja i primjere dobrih praksi koje će moći implementirati u budućnosti u razvoju gospodarstva i poduzetništva na području Splita.

Projekt „RaSTom do razvoja poduzetništva“ sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Ukupna vrijednost projekta je 302.585,09 €, dok je iznos EU potpore 257.197,26 €.

 

Piše: WK

Prethodni članakSljedeći članak