Reagiranje UPUZ-a na najnovije događaje u KBC Rijeka

Lokalne vijesti

Udruga poslodavaca u zdravstvu Hrvatske (UPUZ-HR) podržava nedavnu odluku ravnatelja KBC-a Rijeka vezano za dodjelu tri otkaza ugovora o radu u toj zdravstvenoj ustanovi.

Nakon jučerašnje konferencije za medije, riječ je o potpuno neprimjerenom načinu komunikacije s javnošću, koja uključuje manipulaciju s onkološkim pacijentima, koji se vežu za svoje medicinsko osoblje, u svrhu napada na ravnateljstvo i ravnatelja KBC-a Rijeka.

Podsjećamo da je, prema našim spoznajama, ne ulazeći u konkretno činjenično stanje, koje će vjerojatno biti predmet istrage nadležnih institucija, Ravnateljstvo KBC-a Rijeka utvrdilo da su na onkološkom odjelu Klinike pronađeni posebno skupi lijekovi s isteklim rokom trajanja u vrijednosti većoj od 4 milijuna kuna.

Smatramo da je riječ o vrlo neodgovornom ponašanju, a potencijalno i zakonom kažnjivom djelu te da je počinjena materijalna šteta ne samo KBC-u Rijeka već i cjelokupnom zdravstvenom sustavu, kao i građanima.

Nedopustivo je da lijekovi propadnu i da im istekne rok, te da se potom drže na odjelu, bez obzira na obrazloženje da je riječ o personaliziranoj terapiji, jer takvi lijekovi moraju biti vraćeni u bolničku ljekarnu u primjerenom vremenu.

Obrazloženje takvog postupanja je prešturo i neprihvatljivo te traži detaljno obrazloženje svih uključenih koji su mogli utjecati na donošenje odluka.

Nadalje, također je potpuno neopravdano držanje bilo kakvih alkoholnih pića na odjelu, a osobito je neprimjerena izjava da se alkoholna pića poklanjaju tehničkom osoblju, jer alkoholnim pićima nije mjesto u zdravstvenim ustanovama.

Stoga je vidljivo da Ravnateljstvo KBC-a Rijeka na čelu s ravnateljem prof. dr. sc. Alenom Ružićem, dr. med., nije moglo postupiti na drugačiji način osim ovoga kako je i postupilo odnosno, ravnatelj je postupio sukladno svojim ovlastima, zakonskim odredbama te je pritom zaštitio interese i ugled KBC-a Rijeka i njenih onkoloških pacijenata.

Sve institucije, kao i javnost, pozivaju na uvođenje reda u sustavu, pa tako i u zdravstvenom. No, ovaj primjer ukazuje da kad se uvođenjem reda dirnu osobni interesi, tada se prozivaju ravnatelji koji su postupali u skladu sa zakonima.

Pozivamo Ministarstvo zdravstva da iskaže potporu ravnatelju prof. dr. sc. Alenu Ružiću, dr. med., pri daljnjem uređenju poslovanja KBC-a Rijeka, a institucije da neovisno utvrde relevantne činjenice te poduzmu sve korake i eventualne sankcije sukladno zakonima.

Udruga poslodavaca u zdravstvu Hrvatske (UPUZ-HR)

Prethodni članakSljedeći članak