Sajam kreativnosti na tragu Vlaka u snijegu

„Kad se male ruke slože, sve se može, sve se može!“

Ova svima poznata pjesma o zajedništvu asocijacija je na film „Vlak u snijegu“ iz kojeg su lokomotiva i vagoni kulisa za dječju igru u Kulturnom centru Mato Lovrak. 

U Velikom Grđevcu, u sklopu Kulturnog centra Mato Lovrak 18. i 19. svibnja 2024. godine održat će se Sajam kreativnosti.  Događanje će roditelje vratiti u djetinjstvo, a djeca će imati nepresušne izvore zabave za razvijanje mašte.

Sajam će u subotu 18. svibnja u 11 sati otvoriti povorka djece OŠ Mato Lovrak i Dječjeg vrtića Slatki Potok koja će obučeni u dječje bilogorske narodne nošnje, u pratnji puhačkog orkestra Bjelovar, od zgrade Osnovne škole do Centra prikazati scenu „Svatovi“ iz filma Vlak u snijegu.

U 11:30 sati Općina Veliki Grđevac predaje ključeve djeci i otvara Lovrakove dane kulture te se Sajam kreativnosti svečano otvara.

U Centru se nalazi replika lokomotive s vagonima iz filma koja je trenutno pod zaštitom. No, zato je izvrsna kulisa za vesele dječje igre i radionice koje će se održavati ispred nje. Točno u podne na tom će mjestu dramska skupina Osnovne škole izvesti glazbeno-scenski prikaz scena iz filma.

Sajam kreativnosti, Kulturni centar Mato Lovrak, foto: TZP Južna Bilogora

 

Prostor Centra bit će podijeljen na tri zone – Zonu kreativnosti,  Zonu zabave i Zonu znanja.

U Zoni kreativnosti očekuju vas brojni štandovi s kreativnim radovima, a gdje će se održavati i brojne radionice od modeliranja balona, facepaintinga i žongliranja do hula hopa i vožnje monocikla.

Ove godine u goste dolazi Festival igračaka iz Ivanić-Grada koji će u Zoni zabave ispred Mlina svojim zabavnim aktivnostima poput utrke drvnim konjićima, gumi gumija i alke na tatinim leđima postaviti i BRICK BY BRICK izložbu znamenitih hrvatskih građevina i Indijansko selo.

Zona znanja bit će u sjenici u kojoj pokažite svoje sudjelovanjem u pub kvizu o Mati Lovraku, dok odrasli uče kako od svojih starih traperica napraviti torbu. Ponesite jedne sa sobom, napravite novi i jedinstveni uporabni predmet i – reciklirajte!

Djeca će moći izraziti i svoje slikarske sposobnosti u atelieru na otvorenom, a odrasli u Likovnoj koloniji gdje će moći naslikati scene iz filmova Vlak u snijegu i Družba Pere Kvržice.

Popodnevne aktivnosti s visina će pratiti zanimljivi hodači na štulama.

Sajam kreativnosti, Kulturni centar Mato Lovrak, foto: TZP Južna Bilogora

Kako bi upoznali mjesto rođenja Mate Lovraka, po Velikom Grđevcu će cijeli dan voziti besplatni turistički vlakić. Stručni vodiči provest će posjetitelje po Lovrakovom centru i povesti ih u razgledavanje Mlina i Staze prijatelja prirode.

Sajam će završiti originalnim vatrenim showom „Vatrena Matylda“ u nedjelju u 18 sati.

Središnji vikend u svibnju rezervirajte za igru i zabavu uz čudesni svijet kreativnosti i mašte u Velikom Grđevcu!

Cjelokupni program se nalazi u privitku.

Sve informacije pronađite na Facebooku i Instagramu TZP Južna Bilogora.

Mato Lovrak bio je dječji pisac koji je u svojim djelima opisivao djecu, njihove igre i odrastanje u ruralnim sredinama. Rođen je 8. ožujka 1899. u Velikom Grđevcu kraj Bjelovara. Iako je imao jedinicu iz hrvatskog jezika u osnovnoj školi, upisao je gimnaziju i nakon nje Učiteljsku školu u Zagrebu. Radio je kao učitelj u  malim mjestima, a književnošću se bavio 50 godina. Njegova najpoznatija djela, osim Vlaka u snijegu, su Družba Peter Kvržice, Desetorica hrabrih, Divlji dječak, Zeleni otok, Neprijatelj br.1 i brojna druga.

Kultni film Vlak u snijegu snimao se tri godine, a premjerno je prikazan u Bjelovaru 1976. Iste godine prikazan je na Šibenskom dječjem festivalu i na Filmskom festivalu u Puli, gdje je osvojio nagradu publike “Jelen” kao prvi film za djecu koji je osvojio tu nagradu. Prikazivan je u inozemstvu u 30-ak država. Vlak koji danas prometuje na pruzi Bjelovar – Kloštar Podravski zove se “Mato Lovrak”.

 

Piše: WK

Prethodni članakSljedeći članak