Samobor povećao naknade za novorođenčad

Lokalne vijesti

Grad Samobor je osigurao sredstva za povećanje naknada za prvo dijete s 1.500 kuna na 3.000 kuna, za drugo dijete naknada umjesto 3.000 iznosi 4.000 kuna, a za treće i svako sljedeće dijete umjesto 10.000 naknada iznosi 11.000 kuna. Naknade se odnose i na posvojenu djecu.

Pogodnost za roditelje koji su se doselili u Samobor je to što više ne moraju biti pet godina prijavljeni u Samoboru već tri kako bi ostvarili pravo na naknadu. Iznimno, pravo na novčanu pomoć može ostvariti roditelj ili posvojitelj koji ima i manje od tri godine neprekidno prijavljenog prebivališta neposredno prije rođenja djeteta ili posvojenja djeteta, u slučaju da je kupio nekretninu na području Samobora.

Pravo na jednokratnu novčanu pomoć ne može se ostvariti ako su roditelji ili posvojitelji za to dijete već primili naknadu od druge jedinice lokalne samouprave.

“Briga za djecu i obitelj u fokusu je našeg djelovanja i zato smo podigli naknade za novorođenčad. Samobor je grad pogodan za život i zato se mnoge mlade obitelji doseljavaju u naš grad. Kako bismo im olakšali ostvarenje prava na naknadu za novorođenčad skratili smo vrijeme potrebno za ostvarivanje naknade s 5 na 3 godine jer želja nam je dodatno podići standard i kvalitetu života našim sugrađanima”,  izjavila je gradonačelnica Petra Škrobot.

U Grad Samobor u protekloj godini stiglo je 326 zahtjeva za isplatu naknade za novorođenčad, za što je iz proračuna isplaćeno nešto više od milijun kuna. U proračunu za ovu godinu za isplatu naknada za novorođenčad osigurano je milijun i pol kuna. U ovoj godini već je stiglo 20-ak zahtjeva za isplatu naknade za novorođenčad.

Grad koristi i sustav e-Novorođenče, čime se roditeljima olakšava samo podnošenje zahtjeva. Prilikom prijave djeteta u matičnom uredu u Samoboru, matičar će upoznati roditelje s pravom na ostvarivanje jednokratne naknade u povodu rođenja djeteta te ako ispunjavaju uvjete putem aplikacije e-Novorođenče proslijediti zahtjev Gradu na rješavanje. Drugi način ostvarivanja prava moguć je prilikom upisa djeteta putem sustava e-Građani kroz uslugu e-Novorođenče uz svega nekoliko klikova.

Piše D.Š.

Prethodni članakSljedeći članak