Sljedeće godine u Leprovici Muzej vatrogastva

Pod pokroviteljstvom VZG Dugo Selo, DVD Leprovica je po prvi puta organiziralo Dane otvorenih vrata uz pripadajuću izložbu.

Leprovčani su bili osnivači DVD-a Ostrna i nakon 50-godišnjeg članstva odlučili su se osnivanje svojeg DVD-a. Iako najmlađe društvo u sklopu Vatrogasne zajednice, od ničega su stvorili nešto vrijedno. „Iako DVD prati sve moderne trendove u nabavi opreme, edukaciji vatrogasaca, organizaciji liječničkih pregleda i svega što je potrebno za moderno vatrogastvo, kao mali kotačić u cijelom vatrogasnom lancu odlučili smo se da otvorimo svoja vrata javnosti. Vlastitim sredstvima i aktivnostima prikupili smo jako puno opreme koja datira iz prošlih vremena. Ukazala se potreba da ju sačuvamo i izložimo. Budući Vatrogasni muzej bitan je projekt za Leprovicu, koji je Grad Dugo Selo odlučilo prihvatiti i provesti u djelo“, rekao je Stjepan Štefinovec, predsjednik DVD-a Leprovica.

Leprovica posjeduje jedno od samo sedam proizvedenih povijesnih navalnih vozila, oldtimer TAM pionir iz 1955. godine koji je još uvijek u voznom stanju. Izložen je velik broj fotografija iz povijesti dugoselskog vatrogastva od poštanskih maraka do raznih predmeta. Naglasak je i na djeci i mladeži za koju je organiziran popratni program.

„Velik broj djece koji je došao vidjeti izložbu je dokaz da ima nade za naše vatrogastvo. Ovom izložbom kao pripremom za muzej, želimo da svaki kutak Dugog Sela bude značajan. Projekt je spreman i nadam se da ćemo sljedeće godine ovdje stajati u novim muzejskim prostorima. Želim da i dalje naši vatrogasci štite naše građane, pridonose društvu u cjelini i da mlade generacije nastave dobrovoljni i humanitarni rad za boljitak cijele društvene zajednice“, rekao je gradonačelnik Grada Dugog Sela Nenad Panian.

DVD je predstavio svoju opremu i tehniku te svoje članove. Izložba je uvod u osnivanje Vatrogasnog muzeja u Leprovici na kojoj će biti prikazane fotografije, filatelistički detalji vezani uz vatrogastvo, te razna odličja, oprema i uniforme. Izložba ima unutarnju i vanjsku postavu, sa posebnim dječjim kutkom na temu vatrogastva uz organizirane vatrogasne dječje igre. Izložena/prikazana je simulacija vatrogasne intervencije u tijeku požara potkrovlja. Na taj način vatrogasci prikazuju svoju stručnost, opremljenost, spremnost i prikazati vatrogasne i sigurnosne tehnike koje primjenjuju na terenu. Izložba će biti otvorena do nedjelje, 4. lipnja 2023.

 

 

Piše: WK

Prethodni članakSljedeći članak