Smjernice za rad na visokim temperaturama

Toplinski stres predstavlja rizik za radnike u svim djelatnostima i sektorima, bez obzira radite li na otvorenom ili u zatvorenim prostorima. Njegova ozbiljnost ovisi o lokaciji rada, ali i o raznim individualnim karakteristikama kao što su dob, zdravlje, socioekonomski status pa čak i spol. Sve se mora uzeti u obzir u mjerama koje su usmjerena na rješavanje i ublažavanje rizika rada na toplini. Radnici  koji obavljaju poslove na visokim temperaturama unatoč primjeni svih pravila zaštite na radu poput poslova kuhara, pekara, poštara, građevinskih radnika, poslova u ljevaonicama i slično. Zbog specifičnosti radnog procesa na tim poslovima radnici će morati obavljati svoje poslove unatoč visokim temperaturama, ali je poslodavac obvezan u tim situacijama držati se propisanih smjernica kod rada u uvjetima visokih temperatura.

U cilju očuvanja zdravlja, radne sposobnosti i optimalne učinkovitosti radnika prilikom izloženosti visokim temperaturama te kako bismo poslodavcima olakšali primjenu propisanih mjera objavljujemo mjernice za rad na vrućinama koje je izradila Europska agencija za sigurnost i zdravlje na radu (EU OSHA), a koje se nalaze na niže navedenoj poveznici:

SMJERNICE ZA RAD NA VRUĆINI | MROSP – Unapređivanje zaštite na radu (mrms.hr)

 

 

IZVOR: Uprava za rad i zaštitu na radu Ministarstva rada, obitelji, mirovinskog sustava i socijalne politike Republike Hrvatske

Prethodni članakSljedeći članak