Sprema se svatovski vol od 600 kg, štruklijada i bogat program

Lokalne vijesti

Najveća interaktivna predstava na otvorenom u kojoj sudjeluje publika zdravicama po Križevačkim štatutima kreće ovaj petak, 7. lipnja 2024. godine.

 Manifestacija 56. Križevačko veliko spravišče – špelancija pomirbe križevačkih purgera i plemenitih kalničkih šljivara održat će se od 7. do 9. lipnja. Bogat ovogodišnji program predstavljen je na današnjoj konferenciji za medije. „Spravišče je naša najveća povijesna, turistička i kulturna manifestacija koja svake godine ima bogat program. On je iz godine u godinu sve zahtjevniji zbog velikog broja različitih događanja. Okosnica nam je predstava pomirbe naših glumaca amatera na čelu sa našim redateljem Adamom Končićem. Uveli smo mnogo noviteta i nadam se da će se posjetitelji ovaj vikend dobro zabaviti kod nas u Križevcima“, rekao je Mario Rajn, gradonačelnik Križevaca.

Najava 56. Križevačkog velikog spravišča, foto: Grad Križevci

Brojna događanja odvijat će se na 21 lokaciji u gradu. „Počinjemo u petak tradicionalnim Malim križevačkim spraviščem kada veliki gradonačelnik predaje ključeve grada malom i kada mališani predstavljaju svoje programe. U 20:30 sati nakon povorke gradom, svečano kreće predstava na glavnoj pozornici gdje će se pokušati pomiriti nakon prošle godine. Na pozornicu se vraćaju ponovno u nedjelju kad se ponovno posvade. Nakon predstave slijedi Pivišče, vatromet i prvi koncert Urbana&4“, istaknula je direktorica Turističke zajednice Grada Križevaca Olinka Gjigaš.

Raznolik program KUFER-a traje tri dana, subota ima bogate dječje programe, kreativne radionice, promatranje neba iz Zvjezdarnice, predstave i spraviščijadu znanosti i kulture. „Svatovski vol od 600 kg peći će se 14 sati, a lovci će spremati svoje specijalitete koji će se na kraju podijeliti posjetiteljima. U goste nam dolaze KUD-ovi iz raznih krajeva, predstavit će se povijesne postrojbe Hrvatske vojske, a Večer vina i čvaraka nastavit će se koncertima Gazdi i Vojka V. U nedjelju na red dolaze kreativci, slijedi natjecanje u izradi štrukla, Gvercijada i plesni programi. Navečer nam slijedi završnica – vidjet ćemo oko čega će se šljivari i purgeri posvaditi te slijedi završni koncert Gibonnija“, rekla je Gjigaš.

Najava 56. Križevačkog velikog spravišča, foto: Grad Križevci

Manifestacija „Križevačko veliko spravišče“ svoje je ime dobilo u znak sjećanja na legendu o „pomirbi“ kalničkih šljivara i križevačkih purgera, te njome nastavlja tradiciju i njegovanje tradicionalnih običaja uz razvijanje bratstva i pajdašije među ljudima dobre volje.  Predstavu pomirbe igra 20 amaterskih glumaca u dva dijela – pomirba započinje u petak dok u nedjelju nakon svadbe dolazi do problema i ponovne svađe. „Naj govori ko kaj hoće, kome je kaj drago, na tom svetu pajdaški živeti najvekše je blago – ovi stihovi ukazuju na veliku vrijednost Križevačkog spravišča koje u svojoj osnovi čuva pajdaštvo i mirenje. Već osmu godinu režiram predstavu s grupom entuzijasta koji će donijeti posebnu radost i veselje te ponos. U petak se predaju ključevi Varoškom sucu, kćerku Varoškog suca snubi sin kalničkog kaštelana koji  dolazi  sa cijelom svitom u prosidbu te ona uspješno prolazi u veselju i zdravicama po Križevačkim štatutima i tako sve počinje“, istaknuo je redatelj predstave Adam Končić. U nedjelju je svadba i slavlje uzimanja dvoje mladih, no uz mnogo zdravica dolazi do svađa. „Dva tabora na kraju se žestoko posvade, prvo dvije žene, a zatim i muškaraca oko toga tko je što spremio, tko je što donio. Predstavama se potiče publika da sudjeluje u samim događanjima zdravicama što je izniman interaktivan dio cijele ove priče.“

Manifestacija ne bi mogla biti organizirana bez mnogih sponzora. „Želja nam je podržavati lokalne događaje koji njeguju kulturu, tradiciju i zajedništvo. Spravišče je jedna od njih, mjesto koje okuplja sve generacije i čini mnogo za razvoj cijele županije“, rekla je Doris Ravlić ispred generalnog pokrovitelja Carlsberg pivovare.

Najava 56. Križevačkog velikog spravišča, foto: Grad Križevci

Ispred zlatnog pokrovitelja tvrtke Radnik d.d. tajnik Uprave Darko Jambreković je rekao kako im je zadovoljstvo biti dio ove manifestacije. „Od kad je Spravišča mi smo uključeni u organizaciju. Ono je neizostavni dio života Križevaca i njegov jaki brend. Svake godine ju treba širiti i razvijati, te se nadam da će se svi ugodno provesti i ponesti lijepe uspomene iz našeg grada.“

 

Cjelokupnu legendu o Spravišču pročitajte ovdje: https://www.spravisce.com/o-spraviscu/

Program: https://www.spravisce.com/program/

Facebook: https://www.facebook.com/spravisce/

Instagram: https://www.instagram.com/krizevacko_spravisce/

 

Organizatori manifestacije su Grad Križevci i Turistička zajednica Grada Križevaca, a pokrovitelji manifestacije su: Carlsberg Croatia d.o.o. brand PAN pivo, Dentalna poliklinika Medikadent, Radnik d.d., Erste Bank, Hrvatska turistička zajednica, Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije, Koprivničko-križevačka županija, AGS Hrvatska d.o.o., Cenzig Insaat Sanayi ve Ticerat Anonim Şirketi, Kamgrad d.o.o., Poljocentar d.o.o., Robin d.o.o., TehnoDiv servis, KTC d.d., Trgo agencija d.o.o., Geo-gigant d.o.o., Kašik d.o.o., Komunalno poduzeće Križevci d.o.o., Sound Guardian i Frizerski salon „Suzana“.

 

Piše: WK

Prethodni članakSljedeći članak