STEM tehnologije stigle u OŠ Vrgorac

STEM u OŠ Vrgorac, foto: PR

Osnovna škola Vrgorac provodi projekt „STEM u Osnovnoj školi Vrgorac“ koji je financiran od strane Islanda, Lihtenštajna i Norveške kroz Financijski mehanizam Europskog gospodarskog prostora (EGP) 2014. – 2021.  uz nacionalno sufinanciranje Republike Hrvatske u okviru Programa „Lokalni razvoj i smanjenje siromaštva“.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 531.454,27 €, od čega su bespovratna donatorska sredstva u iznosu od 451.736,13 €, a bespovratna nacionalna sredstva 79.718,14 €.  Na početnoj konferenciji održanoj danas, 20. prosinca 2022. godine, ravnatelj Krešimir Kuran izrazio je zadovoljstvo još jednim projektom koji će provoditi u školi: „Na periferiji smo županije i naši učenici znaju biti zakinuti za neke stvari. Ovim i budućim projektima nastojat ćemo im anulirati ograničenja koja imaju zbog male sredine. Cilj mi je stvoriti što bolje uvjete za njihov razvoj, što bliže uvjetima u većim centrima, ako ne čak i bolje“. Naglasio je kako STEM nije samo robotika i informatika, već integracija različitih područja u jednu cjelinu.  „STEM je budućnost. Nastava danas ne može biti bazirana samo na činjenicama. Integrirati, kritički razmišljati, komunicirati, surađivati, razvijati kreativnost i razvijati dizajnersko i matematičko razmišljanje – sve je to STEM.“

STEM u OŠ Vrgorac, foto: PR
STEM u OŠ Vrgorac, foto: PR

U tim će im aktivnostima pomoći partneri, profesori sa Sveučilišta Stavanger iz Norveške koji imaju velikog teorijskog i praktičnog iskustva. „Nadam se da će ovakvih suradnji biti sve više. Obrazovanje je jedno od temeljnih vrednota i naša budućnost, a STEM je nešto što će učenicima i učiteljima pružiti zadovoljstvo“,  kazala je počasna konzulica Kraljevine Norveške u Splitu Marina Šare Tudor.

„Ulagati u obrazovanje novih generacija kroz projekt STEM, kroz aktivno građanstvo, razvoj poduzetništva i modernizaciju i opremanje škola od velike je važnosti za život. Intenzivirali smo zajedničku suradnju i povećali smo ulaganja u obrazovanje, pa smo tako u proračunu za iduću godinu skoro udvostručili sredstva za razvoj škole i za stipendije te smo otvorili vrata novim projektima za bolje sutra“, istaknuo je gradonačelnik Grada Vrgorca Mile Herceg.

Projekt će se provoditi  od 12. rujna 2022. do 11. ožujka 2024. godine i bit će temelj za budući razvoj škole.  „Više od 5 milijuna eura iz europskih projekata provest će se u obrazovnom sustavu naše županije, na što smo iznimno ponosni i ovo je put kojim sve škole trebaju ići.  Ovakvi projekti su primjeri kako se trebaju unaprijediti postignuća i oplemeniti rad s ciljem da naša djeca budu što pripravnija za kasnije školovanje i tržište rada. Kroz ulaganja u obrazovanje podižemo njihovu kvalitetu i pripremnost za buduće zapošljavanje“, rekao je Tomislav Đonlić, pročelnik za prosvjetu, kulturu i tehničku kulturu pri Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Aktivnosti projekta će uključivati:

 • razvoj sposobnosti učitelja i drugih odgojno‐obrazovnih radnika u STEM podučavanju,
 • aktivnost razvoja/jačanja STEM vještina učenika osnovnih škola (STEM 1 za učenike od 1. do 4. razreda i STEM 2 za učenike od 5. do 8. razreda.),
 • modernizacija prostora i nabavka STEM opreme,
 • aktivnost stručnog usavršavanja namijenjena učiteljima i drugim odgojno‐obrazovnim radnicima u aktivnom građanstvu i poduzetništvu,
 • razvoj modela učenja, praktičnog rada u nastavi i drugih odgojno‐obrazovnih aktivnosti u STEM‐u, aktivnom građanstvu i poduzetništvu i
 • razvoj i provedba obrazovnih programa i izvannastavnih aktivnosti za učenike osnovnih škola u aktivnom građanstvu i poduzetništvu.

U sklopu projekta će se nabaviti:

 • 3 kompleta STEM opreme za STEM edukacije
 • 20 interaktivnih ploča, 23 računala te 49 materijala i nastavnih sredstava
 • 4 kompleta opreme za astronomiju
 • 256 ormarića za učenike
 • NAO robot

STEM pristup obrazovanju obuhvaća četiri područja: prirodne znanosti, informatiku, inženjerstvo i matematiku i označava poticanje na interdisciplinarno učenje – kombinaciju svih područja u rješavanju nekog zadatka.

Financijski mehanizam EGP-a i Norveški financijski mehanizam pridonose smanjenju socijalnih i ekonomskih razlika unutar Europe te jačaju bilateralnu suradnju između država donatora (Island, Lihtenštajn i Norveška) i Republike Hrvatske.

Više o grantovima možete pronaći na web stranici EEA and Norway Grants.

Piše: WK

Prethodni članakSljedeći članak