Stiže na 88. Zlatna igla – Predstavljamo dizajnere, 4. dio

Vjenčanice, plesne cipele, moderna elegancija i trendi dnevni komadi uz salon vjenčanica Ljubav, BiteMyStyle by Zoran Aragović, Krznariju Sumrak, Mušku modu Šabić i Postolarski obrt Gloria

Na ovogodišnjoj Zlatnoj igli inspiraciju će moći pronaći oni koji se pripremaju za izreći sudbonosno “da”, ali i oni koji žele prošetati trendovske modele zagrebačkom “špicom” ili uredom. Naravno, uz svaku elegantnu modernu kombinaciju poželjno je upariti i jednako “šik” cipele…. Odabir će biti lakši uz salon vjenčanica Ljubav, BiteMyStyle by Zoran Aragović, Krznariju Sumrak, Mušku modu Šabić i Postolarski obrt Gloria.

Bajkovitu kolekciju koja će najviše zanimati buduće mladenke, na Zlatnoj igli predstavit će salon vjenčanica Ljubav. Ovogodišnji je naziv kolekcije “Iznad oblaka”.

“Pripremili smo vrhunske profinjene vjenčanice, izrađene od satena, muslina, te čipke, posute romantičnim šljokicama i Swarovski kristalićima i to na totalno drugačiji način. Veselimo se svakom novom projektu, pa je tako  i svaka Zlatna igla za nas izazov i velika čast”, rekli su iz salona vjenčanica Ljubav.

Unikatne vjenčanice i svečanu odjeću, s više od 250 gotovih vjenčanica za kupovinu i najam u “Ljubavi” vrijedno stvaraju već punih 25 godina.

Traper će biti u fokusu kolekcije dizajnerske odjeće BiteMyStyle koju potpisuje dizajner Zoran Aragović. Različiti komadi trapera, od recikliranog do izbijeljenog mogu se naći u kreativnoj radionici BiteMyStyle-a u kojoj na taj način stvaraju jedinstvene komade s apstraktnim printevima i uzorcima.

“Boje su vrlo neutralne, poput klasične denim plave, nijanse sive i nekoliko odjevnih kombinacija u narančastim i zemljanim tonovima. Traper je ovosezonski modni trend ali i nešto što je uvijek u modi”, istaknuo je dizajner Zoran Arapović. I ovu kolekciju karakterizirat će dizajnerov prepoznatljiv modni rukopis s mnoštvom detalja, volana, asimetrije i aplikacija. U BiteMyStyle kreacijama modeli će pistom prošetati u dijelu jesenske kolekciju koju čine maxi kaputi, haljine od pamučnih traper popelina s predimenzioniranim ovratnicima, pencil suknje, ležerne košulje od laganog i prozračnog trapera….

Lagani i lepršavi materijali vrhunske kvalitete, uz pastelne tonove i prirodne boje, odlika su kolekcije zima ‘23/‘24. Krznarije Sumrak. U izradi novih modela pratili su modne novitete sajma krzna u Milanu, kombinirajući zadnje trendove i klasiku.

Iza brenda stoji Tomislav Sumrak, jedan od rijetkih preostalih krznara u Zagrebu. U svojoj kreativnoj radionici izrađuje krznene ogrtače, kape i kragne, ali i prekraja stare modele i iz njih stvara nove modne trendove. Uglavnom koristi krzno nerca i lisice, a u svom poslu prati novitete, ali ističe i kako je važno ostati vjeran tradiciji.

Moderna elegancija u sivim i tamnoplavim tonovima  te decentnim, a efektnim uzorcima, ovogodišnji su izbor Muške mode Šabić. Bilo da je riječ o mladoženji ili poslovnjaku, obrt iza kojeg danas stoji poznati obrtnik Mirza Šabić, glavno je odredište modernog muškarca. Za dugogodišnju tradiciju i očuvanje obrtništva, ovaj je obrt dobio i nagradu Grada Zagreba. Salon je još 1958. utemeljio Šalim Šabić, a obrt godinama njeguje klasični stil odijela, ležeran pristup trendovima, ali uz eleganciju i odmjerenost.

Plesne cipelice iz radionice Postolarskog obrta Gloria prošetat će ovogodišnjom pistom Zlatne igle. Kako kažu iz “Glorie”, riječ je o ručno izrađenim modelima u cijelosti izrađenima od kože, s kojima možete osvojiti bilo koji plesni podij. Iza ovog jedinstvenog postolarskog obrta stoji Svetlana Bursać, inače ekonomistica po struci koja se zaljubila u izradu cipela. Zanat je svojevremeno “kovala” kod poznatog zagrebačkog obućara Zlatka Budiselića. Danas u njezin lokal u Vlaškoj uglavnom dolaze žene po vjenčane cipele jer znaju da će dobiti udobnu odjeću u kojoj će moći bez problema plesati i skakati cijelu noć. Osim toga, tko bi odolio kombinaciji zlatne kože i štrasa ili nježno rozim salonkama….

 

88. Zlatna igla, foto: UOZG

88. ZLATNA IGLA

Blještavilo kreacija u spoju inovativnosti i tradicije, i ove će godine biti zaštitni znak najboljih zagrebačkih obrtnika i dizajnera koji će se predstaviti na jednoj od najdugovječnijih modnih manifestacija u regiji, u organizaciji Udruženja obrtnika grada Zagreba.

Uz bok njujorškim, londonskim, milanskim i pariškim pistama, Zagreb će ponosno otvoriti svoju reviju, 03. listopada 2023. godine u 19 sati u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (Ulica Hrvatske bratske zajednice 4, Zagreb). Oni koji neće moći prisustvovati reviji uživo, moći će je pogledati na HRT-u nedjelju, 08.listopada 2023. u 20 sati.

Od Zlatne igle starija je jedino pariška revija, po uzoru na koju je i davne 1835. godine održana prva manifestacija koja promovira zagrebačko obrtništvo i dizajn. U tijeku su užurbane pripreme 15 dizajnera koji će na 88. Zlatnoj igli pokazati što su novog osmislili i kreirali ove godine.

Revija se održava pod visokim pokroviteljstvom gradonačelnika Grada Zagreba Tomislava Tomaševića i pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja i Gradske skupštine Grada Zagreba.

Osim dizajnera, svoj kreativni duh pokazat će i Ceh frizera i kozmetičara, floristi, postolari, kišobranari, klobučari i kožna galanterija Udruženja obrtnika Grada Zagreba, a piće večeri bit će  Tanqueray Tonic i Johnnie Walker Blonde Lime.

 

Piše: WK

Prethodni članakSljedeći članak