Svečanim misnim slavljem u crkvi Uznesenja BDM u Savskom Nartu obilježen je blagdan sv. Florijana

Lokalne vijesti

Photo by: Facebook Mato Čičak 

VZO Rugvica je misnim slavljem u crkvi Uznesenja BDM u Savskom Nartu proslavila svog zaštitnika svetog Florijana.

Misnom slavlju i druženju u Vatrogasnom domu u Rugvici nazočilo je gotovo stotinu vatrogasaca.

“VZO Rugvica ima više desetljeća bogatu povijest i tradiciju i na tome smo iznimno ponosni. Vjerujem kako će nas naš nebeski zaštitnik Sv. Florijan i dalje štititi i čuvati”, rekao je predsjednik Vatrogasne zajednice Općine Rugvica Dražen Vlahović.

VZO Rugvica u svome sastavu ima 11 vatrogasnih društava s oko 900 vatrogasaca, od koji je gotovo 200 operativnih.

Lokalne vijesti

Photo by: Facebook Mato Čičak 

“Čestitam predsjedniku Draženu Vlahoviću na izvrsnoj suradnji i predanom radu,ali i svim našim vatrogasnim društvima i njihovim članovima koji nesebično pomažu. Oni su dokaz tradicije vatrogastva u Rugvici i na ponos su svima nama. Općina će i u budućnosti podupirati njihov rad. Želim im da ih i dalje čuva njihov nebeski zaštitnik sveti Florijan”, poručio je načelnik Općine Rugvica Mato Čičak.

Prema legendi, sv. Florijan je u doba cara Dioklecijana bio rimski časnik postavljen na visoke dužnosti u Noricumu, jednoj od pokrajina Rimskog Carstva (danas dio Austrije). Kada je, na zapovijed cara, počeo nemilosrdan progon kršćana i u provinciji Noricum, u pogansko svetište pozvan je i Florijan. Zapovijed suca Aquiliusa da prinese žrtvu poganskim bogovima Florijan je odbio zbog kršćanske vjere. Sudac ga je zbog toga dao kazniti, kako bi ga naposljetku bacili u rijeku Enns. Taj dan mučeništva 4. svibnja 304. godine, danas se obilježava kao blagdan svetoga Florijana.

Piše D.Š.

Prethodni članakSljedeći članak