Svečano dodijeljene nove gradske stipendije za svih 53 prijavljenih koji ispunjavaju uvjete

Lokalne vijesti

Već tradicionalno uoči božićnih blagdana održava se svečano potpisivanje ugovora s novim gradskim stipendistima, a ove godine sukladno epidemiološkim mjerama organizirano je u Dvorani Preporod. Ovom prigodom okupili su se stipendisti studenti, srednjoškolci i njihovi roditelji te u ime Grada Dugog Sela – gradonačelnik Nenad Panian, njegova zamjenica Jasminka Kokot Bambić i djelatnice Gradske uprave.

U školskoj/akademskoj godini 2021./2022. dodijeljene su ukupno 53 nove stipendije za srednjoškolce i studente, odnosno prihvaćeni su svi zahtjevi koji ispunjavaju uvjete. Naime, iako prvotno planirano kako će se dodijeliti 20 učeničkih i 20 studentskih stipendija, od čega po 10 stipendija za deficitarna zanimanja iz kategorija i učeničkih i studentskih stipendija, zbog povećanog odljeva dosadašnjih stipendista, osiguran je proračunski okvir za nove stipendiste. Odlukom gradonačelnika tako je ove godine omogućeno dodjeljivanje stipendija svim stipendistima koji su ispunili uvjete, od 54 pristigla uvjeta, omogućene su 53 stipendije – 29 učeničkih i 24 studentskih.

Lokalne vijesti

Photo by: Dugoselska kronika

Prošle godine Grad je stipendirao 71 stipendista (36 učenika i 35 studenata), njih 51 ostvarilo je pravo na nastavak. S ovogodišnjim stipendistima, Grad tako ukupno stipendira 104 stipendista (57 učenika i 47 studenata) – što je dosada najveći broj dodijeljenih stipendija od 1998. godine od kada se dodjeljuju. Visina stipendije za učenike iznosi 550 kuna, a za studente 750 kuna, a stipendije se isplaćuju mjesečno za 10 mjeseci.

Čestitke uspješnim učenicima i njihovim roditeljima, kao i studentima uputio je i gradonačelnik Panian: „Novci koje će vam se osigurati su novci građana, a ne politike ili nekoga drugoga, i oni vam se dodjeljuju da ostvarite još bolji uspjeh u školovanju, da vašim roditeljima bude lakše. Nemate nikakvu obvezu prema nikome, osim samo prema sebi, dokazujte se samome sebi. A nakon obrazovanja mnogi odlaze. Meni je kao gradonačelniku u cilju da ostanete i sve što radimo sljedeće tri i pol godine je s namjerom da ostanete ovdje, sa svojom obitelji, u svom gradu“. Također kasnije dodaje kako Grad omogućavanjem stipendija svim kandidatima koji udovoljavaju uvjetima nastoji poticati izvrsnost, sve kako bi svoja znanja i rad mogli kapitalizirati na lokalnom nivou za razvoj njihove zajednice.

Lokalne vijesti

Photo by: Dugoselska kronika

„Ova stipendija mi puno znači kao motivacija za daljnje školovanje, da se trudim i imam dobre ocjene u školi. A poslije planiram i na fakultet“, kazala je Veronika Konstatinov, učenica 1. razreda Hotelijersko-turističke škole u Zagrebu.

„Stipendiju sam po prvi puta dobila i jako sam sretna zbog toga. Ona će mi omogućiti malo lakše studiranje budući da je na mom fakultetu raspored jako pretrpan i teško je uopće pronaći vremena za neki studentski posao, tako da ovo olakšava. Primjerice pokriva trošak karte za vlak i pokaza, kao i troškove prehrane“, poručila je Roberta Klaus, studentica 4. godine Učiteljskog fakulteta u Zagrebu.

Piše D.Š.

Prethodni članakSljedeći članak